Pretraga

Ministarstvo ne želi reći koje se gradivo neće pisati na maturi iz Hrvatskog i Matematike. Nisu javili ni NCVVO-u

A- A+

Ako se epidemiološka situacija ne pogorša, ispiti državne mature pisat će se od 8. do 29. lipnja, odlučeno je to na sjednici Vlade održanoj u četvrtak. Samo dva dana ranije ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, najavila je kako se u obaveznim ispitima državne mature neće nalaziti gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda. No, iz Ministarstva ne žele konkretno odgovoriti koje je to gradivo iz Hrvatskog i Matematike, a iz NCVVO-a kažu da ni oni još nisu dobili uputu o tome što je iz ispita ‘izbačeno’.

Screenshot: Facebook; Blaženka Divjak

– Drage maturantice i maturanti, svjesna sam izazova i teškoća s kojima se susrećete u posljednjoj etapi vašeg školovanja, vi i vaši nastavnici. Stoga sam poslala pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem kažem da se gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature, poruka je to koju je ministrica Blaženka Divjak putem Facebook videa u utorak poslala maturantima.

MZO: Pravovremeno ćemo komunicirati prema javnosti

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Uz novost oko mature, pogledajte što se još danas dogodilo u obrazovanju: Stigao i raspored za srijedu

Od tog dana putem društvenih mreža srednja.hr pristigao nam je veliki broj upita maturanata o kojem je konkretno gradivu Matematike i Hrvatskog riječ. Jer ministrica uz svoj video nije priložila, primjerice, tablicu s popisom ishoda koji su uklonjeni iz ispitnih kataloga za te predmete, niti je na bilo koji drugi način konkretizirala o kojem je gradivu riječ. Nastavnici imaju različite nastavne planove i određenu autonomiju u odabiru lektire, pa ni oni svojim učenicima ne mogu dati točan odgovor na to pitanje – jer ga nemaju.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja zato smo odlučili poslati upit, tražeći da nam kažu što znači formulacija ‘gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda’, odnosno odgovore koji se od ishoda navedenih u ispitnim katalozima za maturu iz Hrvatskog i Matematike neće naći u ispitima.

Do mature je manje od mjesec i pol, maturanti ‘pucaju po šavovima’ od neizvjesnosti, ali iz replike Ministarstva da se iščitati kako za odgovor na naše pitanje – nije pravo vrijeme.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja će, kao i do sada, sve informacije po pitanju provođenja ispita državne mature komunicirati pravovremeno prema javnosti, kažu nam kratko iz MZO-a.

NCVVO: Nismo dobili uputu što se uklanja iz ispita

Izdvojeni članak

Maturanti ne žele na maturu u lipnju: Njih gotovo 5.000 izjasnilo se u našem anketnom istraživanju

Ispiti za ovu godinu su već sastavljeni. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji je još u prvom polugodištu objavio kataloge u kojima je jasno naznačeno što učenici moraju naučiti da bi uspješno položili maturu, u ovom trenutku također ne zna koje je gradivo uklonjeno iz ispita. Pomalo nevjerojatno, kažu da im Ministarstvo to još uvijek nije javilo.

– Na žalost, niz je okolnosti koje su zadesile sve učenike, a posebno maturante u ovoj školskoj godini, kao što su dugotrajni štrajk nastavnika, situacija izazvana virusom COVID 19 i za učenike grada Zagreba potres koji im je dodatno nanio materijalnu i zdravstvenu štetu… Također, svjesni smo činjenice da se dio gradiva zbog niza okolnosti nije ili se djelomično obradio, no uputu koje gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda neće biti uključeno u provjeru znanja iz Hrvatskoga jezika i Matematike za sada nismo dobili. Trudit ćemo dalje sve promjene vezano za polaganje ispita državne mature na vrijeme objaviti i obavijestiti sve maturante, stoga molimo da i nadalje prate objave na svojim stranicama postani-student kao i web stranice Centra, rekli su kratko iz NCVVO-a za srednja.hr.


Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Ministarstvo ne želi reći koje se gradivo neće pisati na maturi iz Hrvatskog i Matematike. Nisu javili ni NCVVO-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap