Ministrica Divjak otkrila hoće li zbog koronavirusa biti promjena na maturi

Radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, kojim je trenutno u Hrvatskoj zaraženo 37 osoba, od ponedjeljka se obustavlja redovita nastava u svim školama i na fakultetima u Hrvatskoj. Osmišljen je alternativni oblik nastave koji uključuje emitiranje nastavnog programa putem televizija i online putem. Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, jučer je otkrila kako se za sada ne planiraju izmjene na maturi.

foto|srednja.hr

Brojni maturanti ovih dana pitaju se hoće li koronavirus utjecati na održavanje državne mature. Kako je u petak pojasnila ministrica Blaženka Divjak, za sada će se matura provoditi prema planiranom rasporedu, kojeg možete vidjeti ovdje.

– Matura za sada ide redovno, nema nikakvih promjena u tom smislu. Maturanti su osobe koje su vrlo često i punoljetne, pa očekujemo da samostalno, ne samo da čitaju i vježbaju, nego i da samostalno upotrijebe te materijale koji će im biti dostupni. A bit će dostupni, ako nikako drugačije, onda preko Sportske televizije, poručila je Divjak, prenosi N1.

kvizovi.srednja.hr
Kako učiti kad su zatvorene škole i faksevi? Uputstva za učenike, studente i profesore

Dodatno je pojasnila i kako je u procesu planiranja online nastave naglasak stavljen upravo na kreiranju sadržaja za učenike završnih razreda srednjih škola, koji prvi ispit pišu već u svibnju.

– Što se tiče maturanata, mi smo sada, kod proizvodne samih sadržaja i video materijala, stavili naglasak da se najviše sadržaja zapravo radi za maturante. Konkretno, to znači da su nam prioritet bili sadržaji koje maturanti već trebaju 16. svibnja za esej iz Hrvatskog jezika. Tako se radilo kako bi se omogućilo da oni koji imaju određene rokove imaju prioritet, tako da su ti sadržaji i nama bili prioritet kod izrade i kod, naravno, isporuke će biti tako, rekla je Divjak za N1.

Podsjetimo, za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole nastava se održava putem Trećeg programa HRT-a, od ponedjeljka od 8 sati. Učenici viših razreda osnovnih i učenici srednjih škola nastavu će pratiti online putem, u virtualnim učionicama. A u slučaju da dođe do pada sustava, učenici će sadržaje moći pregledati naknadno.

– Jasno je da je danas došlo do navale. U sustavu je oko 880.000 ljudi i naravno da može doći do opterećenja. Zato radimo nacionalni raspored, a postoje i alternativni načini pristupa – televizijski. Također, mogu se i naknadno svi sadržaji pogledati kad netko želi. Stavljat ćemo i kao rezervu na YouTube pa će i tamo biti pristup. Sadržaj će ići i na Sportskoj televiziji pa ne moraju svi sve raditi online. Najvažnije je da razredi imaju virtualne učionice kako bi zadaci mogli cirkulirati. Važnija je komunikacija od toga hoće li neki video proći u određenom trenutku. Zato smo organizirali asinkroni oblik nastave – ako se nešto sad postavi, može se i kasnije pristupiti tome. Jednostavno ne postoji sustav koji bi mogao podnijeti ovakvu eskalaciju, pojasnila je Divjak.

U emisiji Newsroom N1 televizije jučer je gostovao Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr. Kako je komentirao trenutnu situaciju, pogledajte u videu na kraju teksta.

Napomenimo ovom prilikom kako bi više detalja o virtualnoj nastavi trebalo biti poznato danas nakon 15 sati, kada će se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održati konferencija za medije koju ćete uživo moći pratiti na našem YouTube kanalu srednja.hr.

 

Učiti gradivo i pripremati se za maturu možete i uz pomoć naših kvizova. Kako, doznajte na poveznici i u videu:

Primjer online nastave

Smatrate li ispravnom odluku da nastavnici, unatoč online nastavi od ponedjeljka, ipak moraju dolaziti u školu?

Odgovori