Ministrica Divjak: Rezultati mature na zemlju će spustiti očekivanja roditelja

Posljednji ispiti ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature pisali su se proteklog petka, a njihova rješenja Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je danas. U prošlotjednoj izjavi za medije ministrica Blaženka Divjak dotaknula se završetka mature, kazavši kako će njeni rezultati ‘na zemlju spustiti posebno očekivanja roditelja’.

Foto: srednja

Ovogodišnji ljetni rok državne mature ‘zatvorili’ su prošloga tjedna ispiti iz izbornih predmeta Glazbena umjetnost i Etika. Kako je ovih dana izjavila ministrica Blaženka Divjak, državna matura je, za razliku od prošlogodišnje, protekla bez problema, prenosi tportal.hr.

Podsjetimo, ove godine uvedena su nova pravila po pitanju sigurnosti na ispitima. Nakon što su lani otkrivene prevare uz pomoć slušalica i kamera ugrađenih u kemijske olovke, maturanti više ispite ne pišu vlastitim olovkama nego iste dobivaju uz ispitne materijale.

Divjak: Rezultati mature će roditelje spustiti na zemlju

Divjak je naglasila i da će rezultati mature na zemlju spustiti posebno očekivanja roditelja te kako je dobro da državna matura postoji u sustavu jer daje povratnu informaciju učenicima i javnosti.

Čak 7.435 maturanata odgovorilo 'treba li ukinuti državnu maturu?': Ovo je njihovo mišljenje

Spomenimo ovom prilikom kako je portal srednja.hr baš ovih dana proveo veliku anketu u kojoj je 7.435 maturanata odgovorilo na pitanje ‘Treba li ukinuti državnu maturu?’. Njihovo nezadovoljstvo, pokazali su rezultati te ankete, i više je nego očito – nadmoćna većina, njih čak 87%, smatra da državnu maturu treba ukinuti. Negativno je na naše pitanje odgovorilo 13% sudionika ankete. Što im se najviše ne sviđa i kako predlažu da bi ispit za završetak srednje škole i onaj za ulazak u sustav visokog obrazovanja trebao izgledati, pročitajte ovdje.

Iako je ministrica Divjak istaknula da će rezultati mature na zemlju spustiti očekivanja roditelja, ti rezultati  pristupnicima još nisu poznati. Naime, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje (NCVVO) obrazovanja objavit će ih 10. srpnja, nakon čega maturanti imaju 48 sati za eventualno slanje prigovora na njih, dakle do 12. lipnja. Konačni rezultati ljetnog roka mature bit će objavljeni 15. srpnja i do tog datuma u 14:59 sati maturanti mogu dodavati i brisati studijske programe s liste prioriteta. Iznimka su studiji za koje su već provedene ili se provode dodatne provjere.

Objavljena rješenja posljednjih ispita

Dok maturanti čekaju rezultate mature, NCVVO je objavio točna rješenja ispita koji su se pisali u četvrtak i petak, posljednja dva dana mature. Riječ je o ispitima iz Španjolskog jezika na A razini te ispita iz Glazbene umjetnosti i Etike.

Rješenja ta tri ispita možete vidjeti u dokumentima u nastavku, a glazbene primjere s ispita Glazbene umjetnosti preuzeti na ovoj poveznici, a iz Španjolskog jezika ovdje. *napomena: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Glazbena umjetnost

Etika

Španjolski jezik

2 komentara

Odgovori