Pretraga

Na drugi rok mature izlazi čak 5.252 pristupnika, pogledajte koji predmeti imaju najviše prijava

A- A+

Početkom ovoga tjedna završile su naknadne prijave i odjave ispita mature u jesenskom roku. Ispite je prijavilo nešto više od pet tisuća pristupnika, a najviše njih planira pisati osnovnu razinu Matematike.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Protekle subote u sustavu Postani student završen je redovni rok za prijavu ispita državne mature, a dva dana kasnije i rok za naknadnu prijavu, odjavu ili promjenu prijavljenog ispita. Od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zatražili smo podatke o tome koliko je pristupnika prijavljeno za jesenski rok, kao i koliki je broj prijava po svakom od ispita.

Najviše prijava na osnovnoj razini Matematike

– U jesenskome roku ispite je ukupno prijavilo 5.252 pristupnika. Od toga broja je 642 učenika gimnazijskog programa, 3.633 učenika strukovnog programa te 977 kandidata, kažu nam u NCVVO-u.

Kada je pak riječ o pojedinačnim ispitima, najveći je broj prijava na obaveznim predmetima. Matematiku na osnovnoj razini prijavilo je 1.963 kandidata, a na višoj njih 638. Hrvatski na B razini želi pisati 1.612 pristupnika, dok je A razinu prijavilo njih 1.101. Osnovnu razinu na drugom ovogodišnjem roku mature planira pisati 1.434 pristupnika, višu njih 458.

Od izbornih predmeta, kao i na ljetnom roku, najveći broj prijava ima Fizika, 366. Biologiju je prijavio 271 pristupnik, Politiku i gospodarstvo 198 osoba, a Kemiju 184 pristupnika. Broj prijava po ostalim predmetima možete vidjeti u tablici ispod.

Broj prijava u jesenskom roku mature 2021.|izvor podataka: NCVVO

Izdvojeni članak

Izašli su pragovi prolaznosti za sve ispite državne mature u 2021.

Ispiti već od 18. kolovoza

Podsjetimo, prvi ispiti na jesenskom roku pišu se 18. kolovoza i to su Francuski i Vjeronauk. Engleski jezik piše se 23. kolovoza, Matematika dva dana kasnije, test iz Hrvatskog jezika 30. kolovoza, a esej 31. kolovoza 2021. Jesenski ispitni rok završava 3. rujna ispitima iz Informatike i Filozofije, prvi rezultati će biti objavljeni 8. rujna, a konačni 15. rujna. Čitav raspored ispita u jesenskom roku nalazi se ovdje.

Napomenimo za kraj i kako je nakon ljetnog upisnog roka na visokim učilištima diljem Hrvatske ostalo 13.768 slobodnih mjesta, a popis tih studija možete pronaći na poveznici.

Prijave studijskih programa u jesenskom roku traju do 16. rujna u 14:59h. Do tada maturanti mogu dodavati studije na listu, brisati ih s nje ili mijenjati poredak studija, a iznimka su fakulteti koji su odredili ranije rokove prijave. To su obično oni koji provode prijemne ispite, poput Medicinskog, KiF-a ili Veterinarskog. Privremene rang liste za upis na studijske programe u jesenskom roku bit će objavljene 10. rujna, a konačne 16. rujna iza 16 sati.


Za sve buduće pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati dogodine, pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini.

esej u vrećici, državna matura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap