Pretraga

Na predmetu s najmanje prijava maturanti imali samo 100 minuta za rješavanje 88 zadataka

A- A+

Grčki jezik na državnoj je maturi obvezni ispit, što bi značilo da su ga maturanti mogli pisati umjesto, primjerice, Engleskog jezika. Na ovom predmetu postoji samo jedna razina, a ove ga je godine prijavilo uvjerljivo najmanje maturanata – njih 16. Među njima je i Lucija Jerončić, učenica Nadbiskupske klasične gimnazije u Splitu.

Vjerovali ili ne, u Hrvatskoj postoji učenica kojoj bolje ide grčki jezik, nego engleski. Njeno ime je Lucija Jerončić, dolazi iz Splita, točnije iz Nadbiskupske klasične gimnazije.

Izdvojeni članak

Maturante na A razini Matematike zbunio zadnji zadatak, a vremena ponestalo unatoč predviđena 3 sata

– Grčki jezik mi ne treba ni za koji faks, već sam ga uzela jer ga znam bolje od Engleskog, kaže nam Lucija koja je Grčki imala 4 godine u srednjoj školi. 

Ispit iz tog predmeta sastojao se od tri cjeline: Razumijevanje i uporaba jezika, Vokabular i Civilizacija i književnost. Kroz njih, ovogodišnjih je 16 pristupnika moralo pokazati razumijevanje sadržaja teksta, znati odrediti glagolske oblike, analizirati rečenice, prepoznati morfologiju, znati prepoznati metričke zakonitosti i slično. Ispit je trajao 100 minuta u kojima se od pristupnika tražilo rješavanje 88 zadataka ‘na zaokruživanje’, zadataka kratkog odgovora, te zadataka povezivanja.

Lucija je, kako kaže, taman je u zadnjoj minuti uspjela odgovoriti na posljednje pitanje, tako da je vremena bilo jedva dovoljno. 

– Na ispitu su mi sva pitanja bila lagana za odgovoriti, međutim kod civilizacije tj. književnosti su bila neka pitanja koja nisam znala riješiti pa bi išla na pogađanje, kaže Lucija.

Izdvojeni članak

B razina Matematike jednima prelagana, drugima komplicirana: ‘Čitavo vrijeme u glavi mi je bilo pitanje ‘što je ovo?’

Dodaje kako joj nakon napisane mature nije žao što je odabrala Grčki, a ne Engleski i da ponovno bira predmete na državnoj maturi, izabrala bi isto. 

– Bilo je jedno pitanje u kojemu smo morali povezati bogove s njihovim partnericama, primjerice, Orfej i Euridika te Hektor i Andromaha, ostale nisam znala, odgovara nam Lucija na pitanje što joj je bilo najkompliciranije na ovom predmetu. 

Iako je, kaže, u njenoj školi ovaj predmet pisalo troje učenika, nervoze i straha nije bilo, kao što je nije bilo niti na ostalim predmetima gdje je učionica puna. Luciji je na državnoj maturi ostao još jedan ispit, sutra polaže nižu razinu Hrvatskog jezika, a nakon završene i položene mature nada se da će upisati Medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku.