Pretraga

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

A- A+

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja ove srijede dodijeljene su nagrade najboljim maturantima. Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojila je Amalija Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin za stopostotno riješenu maturu iz Matematike i Fizike. Nagradu za Informatiku, u iznosu od 5.000 eura, ove je godine dodijelila tvrtka S&T Hrvatska Viktoru Pijanecu iz Prve gimnazije Varaždin. Po prvi put dodijeljena je i Nagrada Ante Žužul za najbolji rezultat iz Hrvatskog jezika i Povijesti u iznosu od 5.000 eura. Dobio ju je Danijel Vukelja iz II. gimnazije Zagreb.

dodjelamzos2

Foto: srednja.hr

Na svečanoj dodjeli nagrada najboljim maturantima se putem videopoziva prvo obratio profesor Marin Soljačić, koji je zahvalio Ministarstvu znanosti i obrazovanja na organizaciji dodjele nagrada.

– Ovo je već osmi put da se nalazimo na dodjeli ovih nagrada i za mene je osobno ovo jedan od najsretnijih dana u godini jer podsjeti koliko Hrvatska ima talentiranih i vrijednih mladih ljudi. U 21. stoljeću najveća vrijednost za svako društvo i svaku državu su upravo talentirani, vrijedni i obrazovani mladi ljudi. Vi ste ono najvrjednije što Hrvatska ima, poručio je Soljačić najboljim maturantima.

Posebna zahvala profesorima

Nagradu Soljačić u iznosu od 5.000 američkih dolara za najbolji rezultat iz Matematike i Fizike dobila je Amalija Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin. Posebno se zahvalila svojim profesorima koji su uložili dodatan trud kako bi učenici bili spremni za maturu.

– Ovo je dokaz da se naš trud i rad zaista cijeni. Vjerujem da je ovo dobar poticaj za buduće maturante da zapnu još mrvicu više. Još uvijek nisam svjesna svog uspjeha, u maturu sam se upustila samo u nadi da ću dobiti odlične ocjene iz predmeta vezanih za moj budući studij. Svi mi ovdje danas smo dokaz da se trud i rad zaista isplate, no osim našeg vlastitog rada ne smijemo zaboraviti ostale koji su tijekom cijelog našeg obrazovanja bili siguran oslonac, poručila je Amalija.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

‘Izvrsni učenici bi trebali biti nagrađeni’

Tvrtka S&T dodijelila je Nagradu za Informatiku u iznosu od 5.000 eura. Nagradu je dobio Viktor Pijanec, također maturant Prve gimnazije Varaždin.

– Nisam očekivao da ću dobiti ovu nagradu i sada kada sam došao tu oduševljen sam svime, osobito pažnjom koju smo dobili. Mislim da bi izvrsni učenici trebali biti nagrađeni jer stvarno ulažemo dodatan rad i trud za koji kroz ovakve događaje možemo vidjeti da se cijeni, rekao je Viktor.

Izdvojeni članak
viktor foto

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Prvi dobitnik Nagrade Ante Žužul

Nagrada Ante Žužul za najbolji uspjeh iz Hrvatskog jezika i Povijesti dodijeljena je po prvi put, a dobio ju je Danijel Vukelja iz II. gimnazije Zagreb. Ante Žužul je čestitao maturantima i istaknuo kako je važno i dalje njegovati hrvatski jezik.

– Iznimna mi je čast što ovdje stojim i držim govor kao prvi dobitnik ove nagrade. Upisao sam povijest na Filozofskom fakultetu i mislim da mi je ovo bio najbolji znak da sam dobro izabrao i vjerujem da ću kroz uspjehe tijekom svog studiranja povjerenje koje sam dobio ovom nagradom, poručio je Danijel.

Izdvojeni članak
danijel vukelja

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura

Fuchs se osvrnuo na dobre i loše znanstvenike

Maturantima se obratio i ministar Radovan Fuchs te je uputio čestitke ne samo najboljim maturantima, već i svima koji su uspješno položili državnu maturu.

– Zaista ste postigli izvrstan uspjeh, uopće ne sumnjam da ćete biti izvanredni studenti i kasnije stručnjaci. Ne postoji više ili manje vrijedna znanost, postoje samo dobri, izvrsni i nažalost i ponekad loši znanstvenici. Ako se čovjek za to opredijeli, znanost treba uvijek živjeti, morate težiti postignućima i otkrivanju novih spoznaja, ali sve skupa utemeljeno na dokazanim rezultatima i na istini, jer znanost ne trpi laži, poručio je Fuchs.

Fotogaleriju možete pogledati ispod.

Nagrade za 96 maturanata

Ministarstvo znanosti i obrazovanje ove je godine maturante nagradilo iznosom od 2.500 kuna, kao i posebnim priznanjima. Nagrađeno je 96 maturanata iz cijele Hrvatske, a njih čak 69 iz strukovnih škola. Učenici su nagrađeni prema kriteriju: učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Cijelu listu 96 dobitnika nagrade od 2.500 kuna za izrazite uspjehe na ispita državne mature u ljetnom roku 2022. godine pogledajte u tablici ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [528.41 KB]

Više o najboljim maturantima:

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura

Anđeli je škola razorena u potresu, ali je ipak briljirala na maturi: Na Psihologiji nije imala niti jednu grešku

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Ana je iz šest ispita mature dobila peticu, a njen 4.e briljirao je na upisima: ‘Rastite i slijedite svoje snove’