Pretraga

Najbolji na maturi: ‘Da biste riješili hrvatski bez greške, najvažnije je biti upoznat s ulomcima tekstova’

A- A+

Andrea Jović je bivša maturantica V. gimnazije u Splitu te ujedno jedina pristupnica ljetnog roka državne mature kojoj je pošlo za rukom riješiti ispit iz hrvatskog jezika bez greške. Sada već brucošica Kroatistike i portugalskog jezika na FFZG-u ostvarila je uspjeh iz spomenutog predmeta koji nitko od uvođenja državne mature nije postigao. Jesenski rok mature je započeo, a ispiti A i B razine hrvatskog jezika provodit će se 4. rujna. Stoga je Andrea odlučila udijeliti par savjeta za pristupnike kao i srednjoškolce povodom skorašnjeg početka nove školske godine.

Foto: privatna arhiva

Na ljetnom roku državne mature, među 22 veličanstvenih pristupnika svoje mjesto našla je i Andrea Jović. Naime, bivša učenica V. gimnazije u Splitu jedina je kandidatkinja koja je riješila bez greške ispit na višoj razini iz hrvatskog jezika od uvođenja državne mature. S obzirom da je današnjim danom započeo jesenski rok, a ispit iz hrvatskog jezika se polaže 4. rujna, Andrea je udijelila par savjeta kandidatima koji će uskoro proći ono kroz što je ona bez ikakvih problema odradila.

Broj pristupnika koji su pali hrvatski na maturi

Broj pristupnika ljetnog roka mature koji su dobili negativne ocjene iz hrvatskog jezika iznosi 35, dok je prošle godine ispit iz spomenutog predmeta palo samo 10 kandidata.

Ključno je poznavanje ulomaka tekstova zbog vremenskog ograničenja

– Očekivala sam da ću dobro riješiti hrvatski jezik jer sam osvojila i državno natjecanje iz tog predmeta, no nisam se nadala stopostotnom učinku iz eseja, istaknula je sad već brucošica Kroatistike i portugalskog jezika na FFZG-u. Dodala je kako je iznenađena što je ona jedina koja je pristupila ljetnom roku te bez greške riješila višu razinu jer se nadala da će potonje poći za rukom bar još nekoliko kandidata.

S pitanjima na ispitu, kao što i sam rezultat govori, nije imala nikakvih problema, ali je rekla kako su bila dva – tri pitanja koja su zahtjevala malo više razmišljanja.

– Za dobar rezultat iz hrvatskog jezika ključno je dobro poznavanje ulomaka tekstova. Prilikom provjeravanja primijetila sam kako neki pristupnici nisu riješili još četiri stranice ispita, dok sam ja po treći put iščitavala svoje odgovore. Po meni je bilo dovoljno vremena, ali oni koji nisu poznavali ulomke, našli su se u stisci s vremenom pa su i pomislili ‘Bože dragi, otkud su ovo iščupali’, objašnjava bivša maturantica V. gimnazije.

Izdvojeni članak

Državna matura: Predmet kojega se trebate paziti na jesenskom roku

Početku školske godine treba ozbiljno pristupiti

Prema Andreinim riječima, gledajući ispite prethodnih godina, stručne skupine i svi uključeni u provođenje državne mature ostali su dosljedni . Nije odlazila na pripreme, nego se samostalno spremala te pregledavala primjere ispita prethodnih generacija, a isto savjetuje i budućim pristupnicima državne mature.

– Iznenadilo me je što nitko nije uspio riješiti engleski bez greške, iako su ocjene iz tog predmeta bile bolje od onih iz hrvatskog jezika, ističe mlada Splićanka.

Glede preklapanja jesenskog roka i početka nove školske godine, Andrea tvrdi da ne bi trebalo biti problema jer su prva dva – tri tjedna nastave manje zahtjevna i ne iziskuju previše učeničkog truda. Ipak, savjetuje svim srednjoškolcima da početku nastave pristupe ozbiljno. Tvrdi da je najbolje kontinuirano raditi, jer što usvojite u prvom razredu, biti će vam lakše prisjetiti se za maturu nego učiti u zadnji tren.