Pretraga

Najbolji na maturi: Evo što je potrebno da biste riješili dva predmeta bez greške

A- A+

Matea Prenc je jedna od osam maturanata koji su na ljetnom roku državne mature besprijekorno riješili ispite više razine matematike i fizike. Završila je Gimnaziju u Puli te se do zadnjeg trenutka dvoumila između PMF-a i Medicinskog fakulteta, no ipak je odluka pala na zanimanje liječnice. Svoj uspjeh zahvaljuje najvećim dijelom pripremama za natjecanja tijekom srednje škole. Ponosna je vlasnica tablet računala koju joj je uručio ministar Jovanović kao jednoj od najboljih 22 pristupnika državne mature.

Foto: privatna arhiva

Gimnazija u Puli pružila je srednjoškolsko obrazovanje jednoj od najboljih pristupnica ljetnog roka državne mature, Matei Prenc. Naime, ova mlada Puljanka ostvarila je stopostotni uspjeh na ispitima iz fizike te na A razini iz matematike. Zahvaljujući svom trudu i impresivnim rezultatima, postala je dio genijalne osmorke koju čine njene kolege koji su također riješili spomenuta dva predmeta bez ijedne greške. U prostorijama MZOS-a upućena joj je čestitka kao i uručen poklon – tablet računalo, koji ju je nemalo iznenadilo i razveselio.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: Gimnazijalac iz škole na Korčuli do rezultata vrijednog divljenja

Jedina Puljanka među 22 najboljih

Na ovogodišnjoj maturi čak 22 pristupnika ostvarilo je maksimalan broj bodova na višoj razini iz jednog ili dva predmeta, a među njima je jedina Puljanka Matea. Iako je završila prirodoslovno-matematičke smjer te se mislila oko upisa PMF-a, odluka je ipak pala na Medicinski fakultet u Zagrebu jer smatra da taj studij nudi brojne mogućnosti prilikom daljnjeg rada.

– Nisam se posebno za maturu pripremala, nego su veći utjecaj imale pripreme za natjecanja tijekom srednje škole, objašnjava maturantica. Uz 100 posto iz matematike i fizike, Matea je engleski riješila s 80 i hrvatski jezik s 92 posto točnosti te je za potonji najviše ponavljala gradivo prijeđeno tijekom četiri godine srednje škole.

Izdvojeni članak

Ravnatelj XV. gimnazije otkrio tajna uspjeha Miočana na maturi

‘Sve u svemu smo dobra generacija’

Prema riječima jedne od osam najuspješnijih pristupnika, matura je svakako prilagođenija gimnazijskom programu pa je po pitanju upoznatosti s gradivom dosta lakše učenicima iz gimnazija, nego iz strukovnih škola. Nakon samog pisanja ispita očekivala je dobre rezultate, ali ju je stopostotni uspjeh dodatno obradovao.

Iako se bojala da će ispiti iz obaveznih predmeta biti pregusto raspoređeni, nije bilo nikakvih problema, a po težini ovogodišnje ispite svrstava u rang s onima koje su rješavale prijašnje generacije. – Povećanje bodovnih pragova pretpostavljam znači da smo sve u svemu dobra generacij, za kraj je dodala buduća liječnica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap