Pretraga

Najbolji na maturi: ‘Osigurati upis moguće je zahvaljujući natjecanjima, neovisno o maturi’

A- A+

Bivši učenik Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu Luka Cigler dokazao je kako matematika nije toliki bauk te ispit više razine iz spomenutog predmeta riješio bez greške. Ostvarivši maksimalan broj bodova plasirao se među 22 najboljih pristupnika ljetnog roka državne mature. Priznao je kako je na maturu došao s ciljem da riješi 100 posto iz matematke, a za fiziku se spremao mjesec dana.

Luka Cigler iza sebe ima bogato iskustvo na čak 10 državnih natjecanja iz geografije i matematike, a objavom rezultata državne mature svom nizu uspjeha dodao je i stopostotno riješen ispit A razine iz matematike. MZOS je napustio zadovoljan poklonom kao i ostalih 22 nagrađenih pristupnika, iako je, kako kaže, očekivao umjesto tablet računala knjigu. Ostale predmete riješio je s preko 90 posto točnosti, a najviše se spremao za fizku.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Ne bacajte novac na posebne pripreme’

Sto posto iz matematike – ostvaren cilj

– Moram priznati da mi je 100 posto iz matematike bio i cilj, jer sam već prije zbog natjecanja osigurao upis pa sam maturi pristupio opušteno i bez pritiska. Sukladno tome sam se i pripremao, objasnio je Luka.

Dodaje kako je spremanje matematike bilo u vidu ‘održavanja forme’ od prethodnih natjecanja, a kako je za fiziku trebao oko mjesec dana učenja i vježbanja, a ostvario je 98,75 posto iz ispita na maturi.

Luki je najviše pomoglo iskustvo s državnih natjecanja tijekom školovanja. Sudjelovao je na čak šest državnih natjecanja iz geografije i četiri iz matematike u osnovnoj i srednjoj školi, pa je znao kako se i koliko pripremati za ispite mature koji obuhvaćaju veliku količinu gradiva.

Izdvojeni članak

Najbolji na maturi: ‘Prag za matematiku je bio prenizak, a engleski se može položiti bez priprema’

‘Iznenadila me velika razlika u pragovima iz matematike’

– Ispit iz hrvatskog je po mom mišljenju bio teži, ali iz matematike i fizike dosta lakši od prethodnih godina. Zato me i samo povećanje bodovnih pragova nije začudio, ali me iznenadila velika razlika u pragovima iz matematike, ističe mladi Čakovčanin.

Planira studirati matematiku na PMF-u jer istu voli vježbati i učiti, a svojim mlađim kolegama poručuje da se krenu spremati čim ranije i da s vremenom povećavaju intenzitet priprema. – Najvažnija je organizacija i plan samih priprema, zaključio je Luka.

Najbolji na maturi: ‘Osigurati upis moguće je zahvaljujući natjecanjima, neovisno o maturi’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap