Pretraga

[Najmaturant] Uvažili mu prigovor pa iz kemije ostvario maksimalan broj bodova

A- A+

Viktor Škorjanc obožava kemiju još od osmog razreda osnovne, a to je dokazao i na državnoj maturi. Ispit iz najdražeg si predmeta riješio je sa 100 posto, a maksimalnih 90 bodova ostvario je tek nakon uloženog prigovora. Mladi Riječanin na jesen će svoje obrazovanje nastaviti na zagrebačkom PMF-u. U razgovoru s budućim kolegama saznao je da su profesori u Hrvatskoj puno pristupačniji studentima, ali presudna je bila želja da nastavi s radom u Hrvatskoj.

foto: Tato Garuchava

Riječanin Viktor Škorjanc protekle je četiri godine briljirao u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka pa se niti nije morao posebno spremati za državnu maturu. Osim toga, od prošlog ljeta počeo je s intenzivnim pripremama za Međunarodnu olimpijadu u Tbilsiju, s koje se vratio s medaljom brončanog sjaja.

Uz kemiju je pisao višu razinu svih obaveznih predmeta te je na svima ostvario odličan rezultat. Na engleskom jeziku izgubio je samo dva boda, a na hrvatskom je imao najniži postotak zbog književnosti, ali ga je izvukao esej.


Zbog previše znanja skoro ostao bez boda

– Zadatak je tražio da se napiše jednadžba reakcije koja je zaslužna za pH otopine natrijevog formijata i mravlje kiseline koja je zapravo pufer. Povjerenstvo je zahtijevalo da se napiše reakcija disocijacije mravlje kiseline, koju sam ja i napisao, ali naznačivši natrijeve ione koji ne sudjeluju u reakciji kako bih izvršio diferencijaciju između pufera i obične mravlje kiseline, pokušao nam je objasniti Viktor.

Pripremao se jedino za hrvatski

– Jedini ispit mature za koji sam se pripremao bio je ispit iz hrvatskog i to samo za esej i zato sa sigurnošću mogu reći kako za dobre učenike matura neće biti nikakav problem i ne bi trebali gubiti svoje vrijeme i živce na nju. Za učenike koji su manje radili kroz srednjoškolsko obrazovanje potrebno je da si daju malo truda, ali ako na vrijeme shvate što im je bitno i uhvate se posla bez problema bi trebali riješiti maturu, kaže nam Viktor Škorjanc koji u slobodno vrijeme svira gitaru, a rekreativno trenira skokove u vodu te piše članke za školski list.

Mladi kemičar je prvi i četvrti razred završio s 5,00, dok je u drugom imao vrlo dobar iz latinskog, a u trećem iz logike. Uz odlične ocjene ostvarivao je i vrhunske rezultate na Državnim natjecanjima, čime je ostvario izravan upis na fakultet pa mu je polaganje mature zapravo bila formalnost. Ove je godine bio najbolji iz kemije, a briljirao je i na natjecanjima iz matematike.

Žalbu je uložio jer je mislio da se nagrađuju učenici koji maturu riješe sa 100 posto. Kasno je shvatio da to vrijedi samo za obvezne ispite, ali mu je drago što je povjerenstvo uvažilo žalbu jer je pokazalo kako nisu tvrdoglavi i kako su spremni uvažiti tuđe mišljenje.

‘Dovoljno je zaspati na jedan obavezan ispit i praktički morate izgubiti cijelu godinu’

Zadovoljan je ovogodišnjom provedbom državne mature, ali općenito smatra da je preveliko značenje stavljeno na jedan test i to automatski rezultira prevelikim stresom za većinu učenika.

– Trebala bi postojati prilika za ponovno polaganje testa onim učenicima koji nisu zadovoljni svojom ocjenom bez da im se sužuje izbor fakulteta kao na jesenskom roku ili da moraju gubiti godinu dana. Dovoljno je zaspati na jedan obavezan ispit i praktički morate izgubiti cijelu godinu, solidaran je Viktor prema kolegama koji su se našli u problemima.

Misli i kako pitanja iz književnosti bez polaznog teksta te povijest jezika ne bi trebali biti dio obaveznog dijela mature kao dio ispita iz hrvatskog. Čini mu se kako to nisu znanja ili vještine koje su potrebne svim maturantima i učenje toga za njega je bio čisti gubitak vremena.

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Iako je Marin najbolji u generaciji iz hrvatskog jezika, upisao je biologiju na PMF-u

Bojao se da ima previše predznanja za PMF

– Odlučio sam se za PMF, smjer kemija. Obožavam kemiju još od 8. razreda osnovne škole i nisam se mogao zamisliti niti na jednom drugome fakultetu, iako sam zadnjih dana razmišljao o nekoj drugoj opciji jer sam se bojao kako imam previše predznanja za taj fakultet. Ipak, zaključio sam kako mi neće biti problem naći nekakvu zanimaciju, ističe talentiran i vrijedan Riječanin.

Dodaje kako mu je plan ostati u Hrvatskoj i upravo je to utjecalo na njegov izbor fakulteta. Razmišljao je i o studiju kemije u Bolonji, ali želja da nastavi s radom u domovini bila je presudna.

– Također sam nakon konzultacija s nekim studentima zaključio kako su profesori u Hrvatskoj puno pristupačniji studentima i spremniji za rad na različitim projektima od samog početka studija. Nadajmo se kako će zaista biti tako, objašnjava Viktor. Po završetku obrazovanja volio bi se baviti istraživačkim radom, bilo to na nekome institutu ili u nekoj tvrtki pa mu je želja od prve godine sudjelovati u znanstvenim projektima.

Pročitajte i ostale tekstove o ovogodišnjim iznimnim maturantima:

[Najmaturantica] Maja briljirala iz fizike i matematike, a ljeto provodi radeći u tvornici slatkiša

[Najmaturantica] Suzana Pratljačić: ‘Sviđa mi se novi način provjeravanja gradiva na državnoj maturi’

[Najmaturant] Karlo Semenić: ‘Raduju me novi izazovi na fakultetu i što ću učiti samo ono što volim’

Najmaturant: Joško Bilandžić iz 5 predmeta ostvario rezultat 95 posto ili više

[Najmaturant] Svestrani Ilan Nestić na maturi imao 100 posto na ispitu Psihologije

[Najmaturant] Marijan ostvario 100 posto iz dva predmeta i otkrio tajnu svog uspjeha 

[Najmaturant] Triatlonac Denis Pleše ne može se ni sjetiti gdje je sve prvi pri upisu

Najmaturant Splićanin Krunoslav rasturio maturu pa upisao Matematiku na Sveučilištu u Engleskoj

[NAJMATURANTICA] Laura je ‘rasturila’ fiziku i postaje brucošica na FER-u

[Najmaturant] Iako je Marin najbolji u generaciji iz hrvatskog jezika, upisao je biologiju na PMF-u

[Najmaturant] Uvažili mu prigovor pa iz kemije ostvario maksimalan broj bodova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap