Pretraga

[NAJMATURANTICA] Laura je ‘rasturila’ fiziku i postaje brucošica na FER-u

A- A+

Laura Cvetković bivša je maturantica Gimnazije Jastrebarsko. Na maturi je pisala 4 predmeta, a iz čak tri dobila je odličan. Najbolji rezultat ostvarila je iz fizike, čitav ispit riješila je 100 posto točno. Od jeseni Laura postaje jedna od studentica na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Laura Cvetković, privatna fotografija

Moramo priznati, do sada smo rijetko svoju pločicu ‘najmaturant’ imali prilike koristiti u ženskom rodu. Međutim, pojavila se djevojka koja je to promijenila. Njeno je ime Laura Cvetković i bivša je maturantica Gimnazije Jastrebarsko.

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Karlo Semenić: ‘Raduju me novi izazovi na fakultetu i što ću učiti samo ono što volim’

Za maturu se počela pripremati preko zimskih praznika 

Laura je na maturi pisala sva tri obavezna predmeta, a za izborni je odabrala fiziku. ‘Najlošiji’ je rezultat ostvarila iz hrvatskog iz kojeg je dobila četvorku. Iz matematike kao i iz engleskog dobila je odličan, a fiziku je, malo je reći, ‘rasturila’- ostvarila je rezultat 100 posto.

– U školi nisam prošla sve razrede s 5, prosječan uspjeh mi je bio 4,6. Znala sam da će rezultati mature biti dobri, ali zaista nisam očekivala 100 posto iz fizike, tako da sam ostala prilično iznenađena 13. srpnja kada su došli rezultati, otkriva nam Laura.

 A za ovako dobre rezultate potrebna je i dobra priprema. Svjesna je toga bila i Laura jer se za neke predmete počela pripremati već tijekom zime. 

– Engleski smo većinom pripremali u školi, rješavanjem starih matura. Hrvatski sam počela učiti nakon što je završila škola, ali više sam se posvetila matematici i fizici jer sam znala da su mi ti predmeti važni za upis na željeni fakultet. Zadatke iz matematike počela sam rješavati još od zimskih praznika, kaže Laura i dodaje kako je najviše vremena izdvojila na pripremu za fiziku, ali kako joj je najteži bio hrvatski jer joj nikada nije bio jedan od omiljenih predmeta u školi.

Važno je osloboditi se stresa i maturi pristupiti smireno 

Iako samo 22 posto onih koji studiraju na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva čine djevojke, Lauru to ne straši. Ona upisuje FER i tako postaje jedna od tamošnjih studentica. Smatra kako je to najbolji izbor zbog afiniteta koje ima prema fizici i matematici. 

– Smatram da mi FER može pružiti puno toga, što tijekom školovanja, što nakon. Prije nisam baš razmišljala o odlasku inozemstvo, ali sada me to sve više privlači. No, najbitnije mi je da radim ono što volim, bilo to u Hrvatskoj ili negdje drugdje, progovara Laura o svojim budućim planovima. 

A za buduće maturante Laura ima savjet kako što bolje riješiti ispite državne mature. 

– Prvo bih im savjetovala da ne uzimaju hrpu izbornih predmeta te da pažljivo čitaju zadatke na maturi kako ne bi gubili bodove bezveze. Važno je i da se oslobode, koliko je to moguće, stresa i što smirenije pristupe ispitima državne mature, savjetuje Laura.

No, smatra Laura, ključ uspjeha učenika ne leži samo u njima samima, već su potrebne i određene preinake u obrazovnom sustavu. 

– Ja osobno bih smanjila broj učenika po razredima. Mislim da se za kvalitetnu nastavu treba uspostaviti dobar odnos i komunikacija između učenika i profesora, ali i između samih učenika. Što je bolje ostvarivo u grupama s manje ljudi, zaključuje Laura.

Pročitajte i ostale tekstove o ovogodišnjim iznimnim maturantima:

[Najmaturantica] Suzana Pratljačić: ‘Sviđa mi se novi način provjeravanja gradiva na državnoj maturi’

[Najmaturant] Karlo Semenić: ‘Raduju me novi izazovi na fakultetu i što ću učiti samo ono što volim’

Najmaturant: Joško Bilandžić iz 5 predmeta ostvario rezultat 95 posto ili više

[Najmaturant] Svestrani Ilan Nestić na maturi imao 100 posto na ispitu Psihologije

[Najmaturant] Marijan ostvario 100 posto iz dva predmeta i otkrio tajnu svog uspjeha 

[Najmaturant] Triatlonac Denis Pleše ne može se ni sjetiti gdje je sve prvi pri upisu

Najmaturant Splićanin Krunoslav rasturio maturu pa upisao Matematiku na Sveučilištu u Engleskoj

Share via
Copy link
Powered by Social Snap