Pretraga

[Najmaturantica] Suzana Pratljačić: ‘Sviđa mi se novi način provjeravanja gradiva na državnoj maturi’

A- A+

Buduća studentica FER-a, Suzana Pratljačić svojim je znanjem briljirala na ovogodišnjoj državnoj maturi. Ispit iz Matematike riješila je sto posto dok je ostale predmete uključujući i izborne riješila iznad 90 posto. Upoznajte najmturanticu iz Našica.

Foto: Suzana Pratljačić, privatne fotografije

Sada već bivša srednjoškolka  na državnoj maturi je odabrala čak tri izborna predmeta i to Fiziku, Kemiju i Biologiju. Nakon stopostotne rješenosti Matematike, buduća FER-ovka kaže, ispit iz Fizike riješila je 96,25 posto. Popričali smo s nadarenom Suzanom koja nam je otkrila što bi promijenila u hrvatskom obrazovanju, ali i o dojmovima s državne mature. 

Najviše me iznenadio ispit iz Biologije

Za državnu maturu Suzana se spremala svega nekoliko dana zahvaljujući profesorima koji su im kroz godinu usadili znanje za koje je trebalo tek nekoliko dana za ponoviti. Posebice naglasak stavlja na Matematiku.

-Najviše vremena posvetila sam pripremanju predmeta za prijemni ispit na Medicini koji sam također riješila odličnim uspjehom.

Pripreme za Matematiku trajale su samo nekoliko dana prije samog ispita zahvaljujući profesorici Zrinki Amidžić koja je kvalitetno održavala nastavu tijekom srednjoškolskog obrazovanja, potpuno se posvetila svom radu i pripremi učenika za državnu maturu. Smatram da je Matematika predmet u kojem je prije svega važan kontinuiran rad i dobar profesor, tvrdi ova izvrsna učenica.

Na pitanje o dojmovima s državne mature, Suzana nema pretjeranih primjedbi, dapače matura je protekla u skladu s njenim očekivanjima. Dotakla se i omraženog ispita iz Biologije koji je podigao najviše ‘prašine’.

– Težina mature bila je u skladu s mojim očekivanjima. Smatram da je Kemija bila puno lakša u odnosu na prijašnje godine, zadatke su prilagodili znanju koje smo stekli u srednjoj školi. Najviše me je iznenadila Biologija koja je bila znatno drugačija u odnosu na prijašnje rokove. Sviđa mi se promjena u načinu provjeravanja koju su uveli jer se od učenika traži razumijevanje naučenog gradiva, kaže nam Suzana.

Izdvojeni članak

[Najmaturant] Triatlonac Denis Pleše ne može se ni sjetiti gdje je sve prvi pri upisu

‘Našem obrazovanju potrebna je temeljita promjena’

Suzana nam otkriva da je nakon rezultata državne mature nastala dvojba oko upisa fakulteta. Dvomila se kaže, između Medicinskog fakulteta i zagrebačkog FER-a.

– Nakon pomnog razmišljanja i prosuđivanja, odabrala sam FER. Pripremajući se za maturu shvatila sam da mi učenje Matematike i Fizike najviše odgovara. Biti liječnik prekrasno je i humano zanimanje, no smatram da svakim zanimanjem možemo jednako pridonijeti zajednici i životnom okružju u kojem djelujemo. Najvažnije je odabrati onaj studij u kojem ćemo moći iskazati svoje sposobnosti i u kojem će ovladavanje novim znanjima biti izazov, rekla je Suzana koja uz strast prema prirodnim predmetima voli crtati i čitati knjige.

Ova svestrana buduća studentica kaže kako se veseli novim, obrazovnim izazovima jer će se napokon moći posvetiti predmetima koje obožava. Mlada Našićanka otkrila nam je i kakav stav ima prema našem sustavu obrazovanja.

-Smatram da je našem obrazovanju potrebna temeljita reforma. Za nastavak obrazovanja na željenom studiju potreban je visok prosjek ocjena iz svih predmeta, a veliki opseg gradiva sputava učenike da se iskažu u području koje ih najviše zanima, zaključuje ovogodišnja najmaturantica.

Pročitajte i ostale tekstove o ovogodišnjim iznimnim maturantima:

[Najmaturant] Karlo Semenić: ‘Raduju me novi izazovi na fakultetu i što ću učiti samo ono što volim’

Najmaturant: Joško Bilandžić iz 5 predmeta ostvario rezultat 95 posto ili više

[Najmaturant] Svestrani Ilan Nestić na maturi imao 100 posto na ispitu Psihologije

[Najmaturant] Marijan ostvario 100 posto iz dva predmeta i otkrio tajnu svog uspjeha 

[Najmaturant] Triatlonac Denis Pleše ne može se ni sjetiti gdje je sve prvi pri upisu

Najmaturant Splićanin Krunoslav rasturio maturu pa upisao Matematiku na Sveučilištu u Engleskoj

[Najmaturantica] Suzana Pratljačić: ‘Sviđa mi se novi način provjeravanja gradiva na državnoj maturi’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap