Pretraga

Najteži predmeti na jesenskom roku mature zabilježili 6,5 tisuća prijava

A- A+

Jučerašnjim danom započeo je jesenski rok državne mature na koji će izaći nekoliko tisuća kandidata koji su ukupno obavili preko 12 tisuća prijava ispita. Dio učenika već je pisao testove iz Logike i Glazbene umjetnosti, dok su za danas rezervirani Geografija i Etika. No najveći broj učenika izlazi na hrvatski jezik i matematiku što pokazuje ukupna brojka prijava od 6 457. Po mnogima dva najzahtjevnija predmeta pristupnici jesenskog roka mature polagat će sljedeći tjedan.

Jesenski rok državne mature započeo je 27. kolovoza ispitima iz Glazbene umjetnosti i Logike, a traje sve do 12. rujna kada će se provesti ispiti iz Povijesti i Likovne umjetnosti. Kandidati koji pristupaju ovom roku svoje konačne rezultate doznat će 21. rujna te upisati željeni fakultet na kojemu je ostalo mjesta i za koji su ostvarili pravo upisa. No, najveći dio posla pristupnike očekuje sljedeći tjedan kada se polažu, po mnogima, dva najteža predmeta na maturi – hrvatski jezik i matematika.

Izdvojeni članak

Maturant izabrao najteže predmete, riješio ih sto posto i odlazi na Cambridge

Najviše kandidata na nižoj razini matematike

Ukupno su za jesenski rok pristigle 12 082 prijave ispita, u sklopu čega su 9 682 prijave od strane redovitih učenika. Posve očekivano, najveći broj prijava otpada na višu i nižu razinu hrvatskog jezika te na obje razine matematike. Skoro podjednak broj maturanata je prijavio A razinu (1 287) i B razinu (1 269) hrvatskog jezika koji se polažu u ponedjeljak 1. rujna s početkom u devet sati.

Što se tiče matematike, na A razinu izaći će 627 kandidata, dok će na nižu razinu izaći čak 3 274 pristupnika jesenskog roka državne mature. Ispiti iz matematike se održavaju u petak 5. rujna također s početkom u 9:00.

Izdvojeni članak

Među najboljim je učenicima u Hrvatskoj, maturu je razvalio i jedinom mu je pošlo za rukom tri puta sudjelovati na IPhO-u

Bitne informacije za jesenski rok i dio obveznih predmeta

Provjerite sve važne datume za jesenski rok mature, to jest kad se provode koji ispiti, do kad su rokovi za žalbe te kada će biti objavljena konačna rang lista s rezultatima.

Pregledajte ovogodišnje pragove prolaznosti koji ostaju i za jesenski rok.

Ako još uvijek niste provjerili na kojim fakultetima je ostalo slobodnog mjesta za jesenski rok, pogledajte ovdje.

U slučaju da vam je lakše ponavljati kroz zabavu, provjerite svoje znanje u našim kvizovima koji su sastavljeni od ispita prijašnjih rokova mature.

Ovako je izgledao ispit iz hrvatskog jezika na ljetnom roku, kako je prošao esej, a pročitajte i reakcije maturanata na ispite iz matematike.