Pretraga

Najviše kandidata pristupilo B razini Matematike, Fizika najpopularniji izborni predmet

A- A+

Ovih su dana objavljeni konačni rezultati iz državne mature na jesenskom roku. Rang liste studijskih programa su zaključene i preostaje samo upisati se na fakultet koji su pristupnici stavili na svoju prioritetnu listu. Sukladno tome, Nacionalni centar na svojim je stranicama objavio konačni broj pristupnika jesenskom roku mature pa njime dobivamo kako je najviše kandidata na jesenskom roku pisalo nižu razinu Matematike.

Obavezni predmeti bili su najtraženiji ispiti i na jesenskom roku. Ukupno 2,119 kandidata pisalo je B razinu iz Matematike što je 224 kandidata manje od broja prijavljenih za taj ispit. Osim niže razine Matematike ovogodišnjoj državnoj maturi na jesenskom roku pristupio je veliki broj kandidata i ispitu iz Engleskog jezika. Tako je B razinu Engleskog jezika pisalo 1,473, odnosno 126 kandidata manje od prijavljenih.

Izdvojeni članak

Iznenađujuće: Ovaj je smjer bio najtraženiji na upisima u jesenskom roku

Fizika i Biologija najtraženiji izborni predmet 

Iako je niže razine obaveznih predmeta prijavilo najveći broj kandidata, treći, odnosno četvrti predmet po broju izlazaka bili su ispiti više razine Hrvatskog, odnosno Engleskoga jezika. 

I dok je A razinu iz Hrvatskog prijavilo 1078 kandidata, njih 946 pristupilo je državnoj maturi iz tog predmeta, a višoj razini Engleskog pristupilo je 286 kandidata manje. 

Što se tiče izbornih predmeta, najtraženiji predmet kako po prijavama, tako i pristupanju na ispit na ovogodišnjem jesenskom roku bila je Fizika. Točno 620 kandidata prijavilo ju je na ovome roku, a ispitu je pristupilo njih 468. Fiziku nadalje slijedi predmet koji je izazvao najviše rasprave na ljetnome roku Biologija s ukupno 311 kandidata koji su je ili ponovno pisali ili su iz nekog razloga prvi puta izašli na rok. 

Nakon Fizike i Biologije najviše kandidata na izbornim predmetima pristupilo je pisanju Politike i gospodarstva te Kemiji i Informatici.

Izdvojeni članak

[Najmaturantica] Buduća farmaceutkinja smanjila bi količinu domaćih zadaća

579 manje kandidata na maturi od prijavljenih 

Ako ne uzmemo u obzir ispite iz jezika poput Grčkog kojemu je pristupio samo jedan kandidat, na jesenskom roku državne mature najmanje kandidata pisalo je Glazbenu umjetnost kao izborni predmet, njih dvoje. Među manje popularnim izbornim predmetima našli su se i Filozofija, Etika i Logika. 

U konačnici, jesenskom roku državne mature pristupilo je 4,693 kandidata što je 279 manje od prijavljenih, a ukupno je napisano 8,597 ispita.