Pretraga

Nakon pisanja B razine Engleskog glavna tema su – leptiri: Maturanti otkrivaju kako im je protekao ispit

A- A+

Zbog epidemiološke situacije, i ove se godine viša i osnovna razina obaveznih ispita mature pišu u različite dane. Nakon što su u petak napisali ispit iz Engleskog jezika na A razini, čija su rješenja već objavljena, drugi dio maturanata ovog je ponedjeljka pristupio je B razini tog predmeta. Osnovnu razinu Engleskog prijavilo je 10.294 pristupnika, a oni s kojima smo porazgovarali nakon ispita kažu nam kako im nije bio pretežak.

Foto: Unsplash

Jutros u devet započeo je ispit B razine Engleskog jezika. Maturanti koji su mu pristupili morali su na njemu pokazati koliko su dobro tijekom školovanja ovladali vještinom čitanja, slušanja i pisanja na tom jeziku, a za to su imali 85 minuta.

‘Nije bio izrazito težak’

Iako je bilo za očekivati kako će ispit iz Engleskog proteći glatko, u petak na A razini to nije bilo tako. Pojedini zadaci i na B razini stvarali su poteškoće učenicima, ali oni s kojima smo porazgovarali nakon ispita generalno su zadovoljni napisanim.

– Moj ukupni dojam na napisan ispit i sami ispit Engleskog jezika osnovne razine je odličan i veći od očekivanog, jako sam zadovoljna napisanim ispitom. Nije bio izrazito težak, smatram da je bio realne težine s obzirom na to da je u pitanju bila B razina, kaže nam maturantica Emma iz Medicinske škole u Osijeku.

Dio maturanata u Facebook grupi Maturanti 2020./21. istaknuo je kako im je problem pravio zadatak s leptirima, pa su već počeli s izradom memeova na tu temu. Emma nam kaže kako je riječ o zadatku na ‘nadopunjavanje’, gdje su maturanti ponuđeni dio morali ‘ubaciti’ u rečenicu, što je bilo malo škakljivo i kompliciranije u odnosu na ostale zadatke.

Izdvojeni članak

Objavljena su rješenja A razine Engleskog, provjerite što vam je točno

Tema pisanog dijela elektronički uređaji

Što se tiče ispitivanja vještine pisanja, na B razini nema eseja kao na višoj. Na osnovnoj maturant moraju odgovoriti na poruku. Ove godine tema su bili najdraži elektronički uređaji, a maturanti su morali zamisliti život bez njih.

– Probleme s pisanjem nisam imala, tema je bila i lakša nego li sam zamislila. Prije eseja sam mislila da bi tema mogla biti povezana s trenutnom situacijom (COVID-19), veli Emma.

Njoj je 85 minuta za rješavanje ovog ispita bilo sasvim dovoljno, kao što je bilo dovoljno svakome tko se dovoljno koncentrirao na pitanja i pripremao za ispit, smatra.

– Nadam se što boljoj ocjeni iz napisanog ispita kako bi mogla upisati fizioterapiju u Vukovaru te možda jednom u budućnosti postati trener u školi jahanja, otkriva nam Emma.

‘Najteži zadatak je bio zadnji u slušanju’

Pozitivna je nakon pisanja ovog ispita i njena vršnjakinja Josipa iz Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku.

– Kada sam ga napisala mislila sam da sam ga loše napisala, međutim kada sam provjerila s prijateljima smatram da će proći dobro. Najteži zadatak je bio zadnji u slušanju jer nisam mogla povezati riječi, odnosno negdje nisam čula niti jedan odgovor pa sam nasumično zaokružila, kaže nam Josipa.

Ona je malo zastala na temi poruke iz pisanog djela.

– Nisam znala što da pišem, no prvo što mi je palo na pamet bio je TV. Za učenicu koja je prve dvije godine imala dvojku iz Engleskog, a zadnje dvije dobar i kojoj baš ne ide engleski od osnovne škole, smatram da sam to dobro napisala, kaže Josipa.

Pripremala se, otkriva, rješavajući prošlogodišnje ispite i kroz instrukcije.

– Mogu reći da nije bilo jako teško, ovisi od učenika do učenika, ali nije ništa prestrašeno. Jedino mi je tema malo čudna u pismu i taj zadnji zadatak slušanja, ostalo je bilo normalno i razumljivo, čak i meni. Meni je bilo dovoljno vremena za sve, čak sam negdje i ranije završila. Očekujem dobar, zaključuje Josipa koja planira upisati neki od studija na Učiteljskom fakultetu.

Izdvojeni članak

Caitlyn stvarala muke na prvoj obveznoj maturi: ‘Na prvom zadatku sam stala i gledala gdje sam’

Bilo je zbunjujućih pitanja i odgovora u slušnom dijelu

Za razliku od nje, njenom imenjaku Josipu iz Prirodoslovne škole Split pisanje o elektroničkim uređajima bio je najjednostavniji dio ispita.

– Ispit je bio sasvim okej, nije bilo preteško, a ni prelagano. Bilo je malo zbunjujućih pitanja, ali sve u svemu okej. Najteži zadatak mi je bio onaj s leptirima zbog previše informacija u tekstu te godina rođenja gospodina iz trećeg zadatka. Kao i na A razini, nama na B razini je također bilo zbunjujućih pitanja i odgovora na slušnom dijelu testa, kaže nam Josip.

Pripremao se, kaže nam, rješavajući prošlogodišnje ispite te je stava da je ove godine ispit bio malo teži nego prijašnjih.

– Očekujen samo prolaznu ocjenu, a planiran upisati Pomorski fakultet u Splitu, otkriva Josip.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap