Pretraga

NCVVO donosi 5 tips & tricks za uspješno polaganje mature

A- A+

Jesenski rok državne mature počinje sutra, 19. kolovoza, a pristupit će mu ukupno 5.450 kandidata. Za njih je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) pripremio listu pet tips & tricks za uspješno polaganje mature. Donosimo ih u nastavku.

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Detalje o vremeniku i kalendaru polaganja državne mature na jesenskom roku, broju prijava i slobodnim mjestima na fakultetima, pogledajte naš tekst.

1. ISKORISTI SVOJE PRAVO NA INFORMIRANJE O ISPITIMA

TRICK: Prema međunarodno propisanim pravima koje imaju svi pristupnici ispitima diljem svijeta, na prvome se mjestu nalazi pravo na cjelovito informiranje o ispitima. Najvažnije se informacije nalaze u ispitnim katalozima.

TIP: Prouči kataloge za one ispite kojima pristupate. Prouči i riješi stare ispite koji su objavljeni na stranicama Centra. Pogledaj materijale koji se nalaze „U centru mature“. Pogledaj podcastove u kojima stručnjaci za pojedine predmete govore kako pristupiti svakom pojedinom ispitu.

Ukratko: informiraj se!

2. NE BOJ SE! DUBOKO DIŠI!

TRICK: Strah od ispita normalna je pojava. Nemoj se prepasti vlastitoga straha. Strah ti može ti biti saveznik na ispitu jer će ti on „dovesti“ mozak u stanje pobuđenosti koje je optimalno za postizanje najboljega učinka na ispitu.

TIP: Kad otvoriš ispit, nekoliko puta duboko udahni. Dopusti si da „potrošiš“ nekoliko minuta na to da se umiriš s pozitivnim mislima, disanjem ili nekom vlastitom tehnikom.

Sada kad ti je mozak u optimalnome stanju, možeš krenuti na rješavanje zadataka! Imaš dovoljno vremena.

3. NAPRAVI REDOSLIJED ODGOVARANJA NA ZADATKE

TRICK: Lakši se zadatci uspješnije rješavaju dok je strah veći. Za vrijeme pisanja ispita, strah će spontano opadati i dok dođeš do težih zadataka, strah te više neće ometati u rješavanju. Osim toga, mozak procesira teže zadatke dok mi rješavamo lakše, a da toga nismo ni svjesni. Kada dođeš do „težeg“ zadatka, možda odjednom shvatiš da i nije tako težak.

TIP: Kad otvoriš ispit, pregledaj zadatke. Prvo rješavaj one koji su ti lakši. Za kraj ostavi one koji su teži.

4. PAŽLJIVO ČITAJ ZADATKE

TRICK: Na ispitima državne mature nema tzv. trik zadataka ni skrivenih namjera. Ono što u zadatku piše, to se od tebe traži. Mnogi zadatci ispituju razumijevanje pročitanoga teksta ili sadržaja koji se nalazi na početku zadataka.

TIP: Kod mnogih je zadataka za dobivanje bodova dovoljno pažljivo pročitati ili proučiti polazni sadržaj. Točan se odgovor nalazi u njemu. Pažljivo čitaj zadatke! Tekst zadatka pročitaj od početka do kraja.

5. JOCKER „POLA-POLA“

TRICK: Na zadatcima više- strukoga izbora točni su od- govori raspoređeni po slučaju. Dakle, točan odgovor nalazi se pod C jednako često kao i na ostalim mjestima.

TIP: Ako ti se čini da ne znaš točan odgovor na zadatku višestrukoga izbora, prvo eliminiraj one odgovore za koje je prilično sigurno da nisu točni. Kad ti ostanu dva odgovora, odluči se za jedan. Time povećavaš vjerojatnost davanja točnoga odgovora čak i onda kada ga zapravo ne znaš. Osim toga, time povećavaš vjerojatnost davanja točnoga odgovora u odnosu na nasumični odabir.

5+ PREGLEDAJ ISPIT PRIJE NEGO ŠTO GA PREDAŠ

Za vrijeme ispita vodi računa o vremenu. Zadnjih nekoliko minuta iskoristi da još jednom pregledaš jesu li svi odgovori prepisani u list za odgovore.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [875.59 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

NCVVO
Share via
Copy link
Powered by Social Snap