Pretraga

NCVVO objavio priručnike za sve koji izlaze na maturu u 2022., odgovaraju na važna pitanja

A- A+

Proces prijave ispita državne mature u tijeku je od 1. prosinca te završava sredinom idućeg mjeseca, 15. veljače. Za sve maturante i druge kandidate koji imaju nejasnoće u vezi prijava, ali i traže odgovore na druga važna pitanja u vezi mature, izašli su priručnici za prijavu.

državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

U prvom polugodištu ove školske godine izašli su ispitni katalozi i ogledni ispiti za ovogodišnje maturante, a ovog ponedjeljka Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izdao je i priručnike za sve kandidate koji u 2022. planiraju pisati državnu maturu. Priručnici su namijenjeni kandidatima koji ove godine završavaju srednju, onima koji su je završili od 2010. do 2021. i kandidatima iz inozemstva.

Neka od važnijih pitanja na koje priručnici odgovaraju su, između ostaloga, tko sve plaća izlazak na ispit, može li se izaći na ljetni rok ako vam je određena produžna nastava, koliko najviše izbornih možete pisati. Osim osnovnih tehničkih informacija o ispitima, u priručnicima su objavljene i one o prijavi ispita državne mature. Jasno su istaknuti i rokovi kojih se svi učenici trebaju pridržavati – poput roka za redovne i naknadne prijave te odjave ispita, rokova za eventualno slanje dodatne dokumentacije i sličnih važnih datuma.

Važne radnje koje učenici trebaju obaviti u sustavu Postani student za lakše su snalaženje pojašnjene i kroz slikovne prikaze. Pri kraju svakog od priručnika nalaze se i kalendari s datumima održavanja svih ispita, kao i ostali ključni datumi državne mature 2021./2022.

U nastavku se redom nalaze Priručnik za učenike koji završavaju 4. ili 5. razred srednje u Republici Hrvatskoj, zatim Priručnik za prijavu ispita za one koji su srednju završili od 2010. do 2021. godine u Hrvatskoj, a posljednji je Priručnik kandidate koji su završili ili završavaju srednju u sustavu obrazovanja odraslih u Hrvatskoj i za maturante iz inozemstva.

Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.74 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.93 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.88 MB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise možete pronaći ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

državna matura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap