Pretraga

NCVVO objavio rješenja mature iz PiG-a, provjerite koliko imate točnih odgovora

A- A+

U srijedu su maturanti pisali Politiku i gospodarstvo, jedan od najpopularnijih izbornih predmeta. Prijavio ga je 4.031 učenik, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i ključeve za odgovore.

matura PiG

Foto: srednja.hr

Politika i gospodarstvo treći je najčešći izborni predmet na ovogodišnjoj maturi, odmah nakon Fizike i Biologije. Ove je godine matura iz PiG-a neugodno iznenadila veći broj učenika, koji smatraju da je bila puno teža nego što su očekivali, osobito u usporedbi s oglednom i probnom maturom. Kako su napisali maturu maturanti mogu otprilike znati već sada, jer je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio zadatke i ključeve za odgovore.

Nakon mature iz PiG-a razgovarali smo s nekoliko maturanata koji su rekli da ih je ispit iznenadio težinom, ali i da je bilo važno dobro poznavati opću kulturu.

– S obzirom na to da sam završila Ekonomsku i upravnu školu u Osijeku kao upravni referent i želim nastaviti u tome smjeru upisujući Pravni fakultet, mislila sam da imam dovoljno predznanja da mogu samo ponoviti gradivo, međutim matura me jako razočarala jer nije bila ni približna kao probna ili prošle mature. Smatram da je ova matura bila puno teža. Učila sam preko skripti koje su sastavili profesori srednjih škola te sam rješavala prethodne mature. Većinu toga što sam naučila iz dvije različite skripte nije bilo na maturi i za puno toga nikada nisam ni čula. Također, niti jedno pitanje se nije ponovilo s prethodnih matura koliko se ja sjećam. Sva pitanja su mi bila podjednako teška, neka pitanja sam znala dok sam neka nagađala, rekla nam je Evelyn, učenica Ekonomske i upravne škole u Osijeku.

Za ovu godinu se određuje novi prag prolaznosti na svim ispitima, ali napomenimo da je on na Politici i gospodarstvu prošle godine iznosio 31, 50 posto. Pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Ispod možete vidjeti kako ste trebali riješiti zadatke iz Politike i gospodarstva. Napomena: u dokumentima se najprije nalaze zadaci, a potom i rješenja ispita. Ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [871.29 KB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.