Pretraga

NCVVO odgovara: Morate li posebno proći svaku od tri cjeline Engleskog da biste položili ispit?

A- A+

Među brojnim je maturantima ovih dana goruće pitanje o ispitu Engleskog jezika – moraju li proći svaki od tri dijela ispita zasebno, da bi ostvarili pozitivnu ocjenu na čitavom ispitu? S tim smo se pitanjem obratili Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, evo što oni kažu.

Izdvojeni članak

Engleski jezik A razine: Tema za esej oduševila maturante, a slušanje ponovno stvorilo probleme

Nakon Matematike i Hrvatskog, najviše maturanata polaže ispit iz Engleskog jezika. Ispit iz ovog obaveznog predmeta sastoji se od tri cjeline: čitanje, slušanje i pisanje. Stoga se brojni maturanti pitaju moraju li zadovoljiti centil prolaznosti na svakoj cjelini posebno da bi ostvarili pozitivnu ocjenu iz tog predmeta? Odgovor NCVVO-a je ne. 

– Računa se ukupan postotak riješenosti, dakle za sva tri dijela. To je jedinstven ispit gdje se ispituju vještine iz čitanja, slušanja i pisanja i učenik mora pokazati kompetenciju u jednom, drugom i trećem i na kraju se donosi jedinstveni rezultat odnosno ocjena, kazala nam je glasnogovornica NCVVO-a, Ana Franić Božić. 

Brojni maturanti, a pogotovo oni koje su mučili dvosmisleni odgovori na uvijek kontroverznoj cjelini slušanja, nakon ovog odgovora mogu odahnuti jer su si mogli ‘priuštiti’ jednu lošije napisanu ispitnu cjelinu.

NCVVO odgovara: Morate li posebno proći svaku od tri cjeline Engleskog da biste položili ispit?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap