Pretraga

NCVVO odgovara: Morate li posebno proći svaku od tri cjeline Engleskog da biste položili ispit?

A- A+

Među brojnim je maturantima ovih dana goruće pitanje o ispitu Engleskog jezika – moraju li proći svaki od tri dijela ispita zasebno, da bi ostvarili pozitivnu ocjenu na čitavom ispitu? S tim smo se pitanjem obratili Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, evo što oni kažu.

Izdvojeni članak

Engleski jezik A razine: Tema za esej oduševila maturante, a slušanje ponovno stvorilo probleme

Nakon Matematike i Hrvatskog, najviše maturanata polaže ispit iz Engleskog jezika. Ispit iz ovog obaveznog predmeta sastoji se od tri cjeline: čitanje, slušanje i pisanje. Stoga se brojni maturanti pitaju moraju li zadovoljiti centil prolaznosti na svakoj cjelini posebno da bi ostvarili pozitivnu ocjenu iz tog predmeta? Odgovor NCVVO-a je ne. 

– Računa se ukupan postotak riješenosti, dakle za sva tri dijela. To je jedinstven ispit gdje se ispituju vještine iz čitanja, slušanja i pisanja i učenik mora pokazati kompetenciju u jednom, drugom i trećem i na kraju se donosi jedinstveni rezultat odnosno ocjena, kazala nam je glasnogovornica NCVVO-a, Ana Franić Božić. 

Brojni maturanti, a pogotovo oni koje su mučili dvosmisleni odgovori na uvijek kontroverznoj cjelini slušanja, nakon ovog odgovora mogu odahnuti jer su si mogli ‘priuštiti’ jednu lošije napisanu ispitnu cjelinu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap