Pretraga

NCVVO se očitovao o izmjenama rješenja iz Biologije i Fizike: Maturanti, pročitajte što vam poručuju

A- A+

Rješenja ispita mature iz Biologije NCVVO objavio je 14. lipnja, a iz Fizike 15. lipnja. No, dokumenti s rješenjima iz oba predmeta naknadno su i bez obavijesti za maturante izmijenjeni. Nezadovoljni nedostatkom komunikacije između NCVVO-a i maturanata brojni učenici požalili su nam se zbog ovakve prakse. Nakon objave tekstova o nastalim situacijama na srednja.hr, NCVVO je u subotu navečer objavio i očitovanje oko izmjena u rješenjima iz Fizike i Biologije.

Screenshot starog i novog točnog rješenja

U uobičajenom roku od 48 sati nakon ispita, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je točna rješenja ispita iz Biologije i Fizike.

Izdvojeni članak

Dragi maturanti, NCVVO vas je prevario: Promijenili su rješenja iz Biologije kako ne bi priznali svoju pogrešku

Kao što je to već generacijama uobičajeno, maturanti su se požalili kako su neka od rješenja diskutabilna, a posebice ono na 27. zadatak iz Biologije i 6. zadatak iz Fizike. No, u vezi ta dva pitanja ovoga puta bili su u pravu – oba prvotno objavljena rješenja bila su neispravna, a NCVVO je bez ikakvog objašnjenja izmijenio dokumente s točnim odgovorima.

U 27. zadatku iz Biologije u rješenjima je odgovor C zamijenjen je odgovorom A, a u 6. zadatku iz Fizike – obrnuta situacija: odgovor A zamijenjen je odgovorom C.

Ovakvom praksom zamjene rješenja bez obavijesti brojni maturanti bili su izrazito nezadovoljni, a nakon objave članaka na portalu srednja.hr, NCVVO je objavio očitovanje vezano uz nastalu situaciju, objasnivši kako su rješenja koja se objavljuju zapravo privremenog karaktera. Očitovanja za oba predmeta objavljena su u mapama uz rješenja, a u nastavku ih prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Osim iz Biologije, bez objašnjenja izmijenjena i rješenja iz Fizike: Maturanti ogorčeni ponašanjem NCVVO-a

– Ključevi za odgovore koje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljuje 48 sati nakon provedbe pojedinog ispita smatraju se privremenim ključevima za odgovore. Privremeni ključevi se objavljuju kako bi pristupnici mogli dobiti uvid u to kako su riješili ispit, a ne kako bi se izračunao točan ukupan rezultat na ispitu.

Tijekom ocjenjivanja ispita državne mature stručne radne skupine zajedno s ocjenjivačima još jednom pregledavaju privremene ključeve za odgovore te ih korigiraju ukoliko za to postoji potreba kako učenici ne bi ni na koji način bili oštećeni. Sve eventualno uočene nepravilnosti u ocjenjivanju učenici mogu i nakon toga prijaviti u postupku davanja prigovora na ocjene državne mature koji se također rješavaju u korist učenika.

U ključu za odgovore za ispite državne mature iz Biologije/Fizike provedenome na ljetnome roku 2017./2018. godine uočene su pogreške u objavljenim pripadajućim ključevima za odgovore. Stoga, zahvaljujemo svima koji nam dobronamjerno ukazuju na moguće propuste, ali zadnju riječ ipak prepuštamo struci, stoji u objašnjenju NCVVO-a.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

[scribd id=382005115 key=key-gExHWgslJOuxp8FANShk mode=scroll]

[scribd id=382005125 key=key-RFPwsDLkAIbtQwCoIMyD mode=scroll]