Pretraga

NCVVO uzvratio ministrici: Nije na nama da donosimo odluke

Nakon što je ministrica Blaženka Divjak u petak ustvrdila kako joj je žao što se NCVVO nije više uključio u donošenje odluka vezanih uz ovogodišnju maturu, pitali smo Nacionalni centar kako komentira tu izjavu te što su sve radili u ovome razdoblju. Kažu kako su bili spremni reagirati, ali pojašnjavaju da su odluke na ministrici koja sada na njih želi svaliti odgovornost.

Foto: screenshot (RTL)/srednja.hr

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja osnovan je od strane Vlade Republike Hrvatske upravo zbog pripreme i provedbe državne mature, ali ne i sa svrhom donošenja odluka o provedbi iste, kažu iz NCVVO-a.

Ministrica oplela po NCVVO-u, a maturantima savjetovala da budu oprezni

Nakon što je ministrica Blaženka Divjak u petak ustvrdila kako joj je žao što se NCVVO nije više uključio u donošenje odluka vezanih uz ovogodišnju maturu, pitali smo Nacionalni centar kako komentira tu izjavu te što su sve radili u ovome razdoblju.

– Za donošenje odluka vezanih za državnu maturu, odnosno donošenje ključnih dokumenata poput popisa izbornih ispita, ispitnih kataloga i kalendara polaganja ispita državne mature potrebna je prethodna suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, čija je pravovremena reakcija u slučaju ovogodišnje državne mature izostala, napominju iz centra.

‘Bili smo spremni reagirati, ali odluke su na ministrici’

Radili su, kažu, sve što su mogli.

[UŽIVO] Premijer Plenković potvrdio da se na maturi pišu izborni predmeti

– Imajući na umu ponajprije dobrobit maturanata i cijelog odgojno obrazovnog sustava, NCVVO je u skladu sa svojim ovlastima i razvojem epidemiološke situacije poduzimao sve moguće aktivnosti kako bi smanjio neizvjesnost i bio spreman reagirati u trenutku donošenja odluke, pojašnjavaju iz NCVVO-a.

Ističu kako o navedenom svjedoči i niz službene korespondencije upućene na adrese glavnih dionika i donositelja odluka, u kojima smo proaktivno predlagali potencijalna rješenja temeljena na stručnim razmišljanjima i dugogodišnjem iskustvu te apelirali na suradnju s ciljem donošenja pravodobnih odluka utemeljenih na činjenicama.

Divjak pokušava odgovornost svaliti na nas

– Osim što su činjenično neutemeljeni, smatramo da su stav Ministarstva znanosti i obrazovanja te izjava ministrice Blaženke Divjak, kojom se odgovornost pokušava prebaciti na NCVVO, izuzetno nekorektni, zaključuju iz Centra.

Govoreći o maturi, podsjetimo, ministrica je kritizirala NCVVO.

– Sama provedba državne mature je na NCVVO-u, a oni se nisu baš uključivali u ovo razdoblje u kojem je bilo potrebno donositi odluke, što mene posebno nije razveselio. Sada je provedba mature glavni zadatak pa očekujem od njih da će se sada više uključiti u komunikaciju sa školama, rekla je Divjak.

 

NCVVO uzvratio ministrici: Nije na nama da donosimo odluke
Share via
Copy link
Powered by Social Snap