NCVVO ima važnu obavijest za maturante: Istječe najvažniji rok za sve koji pišu ispite mature

Kandidati koji ove godine planiraju pristupiti ispitima državne mature moraju se pridržavati važnih rokova koje propisuju Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja te Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Jedan od najvažnijih onaj je za prijavu ispita, a istječe već ovoga tjedna.

NCVVO
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Prijave ispita državne mature za ovogodišnje pristupnike započele su 1. prosinca, a završavaju već ove subote, 15. veljače u 12 sati. Nakon tog roka započinje onaj za naknadnu prijavu, promjenu i odjavu ispita koji traje do 9. svibnja, ali taj rok može se koristiti samo ako ste imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispita u redovnom roku. Opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća i slično.

Pozor, maturanti: NCVVO je uklonio jedno djelo s popisa lektire za esej iz Hrvatskog!

Kako je ove godine zbog štrajka došlo do preinaka u kalendaru polaganja ispita, pa se esej polaže i prije završetka nastavne godine iz NCVVO-a dodatno pojašnjavaju tko može pristupiti kojim ispitima.

– Kako je Ispit iz Hrvatskoga jezika – ESEJ predviđen za provedbu izvan roka, u subotu 16. svibnja 2020. godine, dakle prije završetka nastavne godine, moći će ga polagati svi pristupnici koji su taj ispit na vrijeme prijavili, a obveznici plaćanja i na vrijeme podmirili troškove. Ostalim ispitima od 8. lipnja 2020. nadalje, pa tako i drugom dijelu ispita iz Hrvatskoga jezika – TEST, moći će pristupiti samo oni maturanti koji su s uspjehom završili nastavnu godinu i pristupnici iz drugih država čiji su dokumenti na vrijeme verificirani. Pristupnici koji neće pristupiti polaganju u ljetnom, moći će prijaviti polaganje ispita u jesenskom roku, priopćili su iz NCVVO-a.

Podsjećamo, 1. veljače započele su prijave studijskih programa u sustavu Postani student. Krajnji rok nije strogo definiran, ali u većini slučajeva fakulteti se mogu prijaviti do objave konačnih rezultata mature, što je ove godine 20. srpnja. Izuzetak su studiji za koje se provode prijemna testiranja, za koje rok prijave završava ranije, što je i naznačeno u sustavu Postani student.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Odgovori