Pretraga

NCVVO zatrpan pozivima maturanata: Evo što ih najčešće muči

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja institucija je koja se između ostaloga bavi organizacijom i provedbom državne mature pa tako i pojašnjenjima brojnih nejasnoća koje imaju pristupnici ovom završnom ispitu. Kako se bliži rok prvog testa (kemija 5. lipnja), telefonske linije u NCVVO-u su sve uzavrelije. Mirjana Smoljić iz Odjela za organizaciju i provođenje ispita spomenute institucije nam govori da se u posljednje vrijeme broj poziva na dnevnoj bazi penje i na 300, a broj elektroničkih pisama na 150. Evo što najčešće zanima maturante i ostale pristupnike državnoj maturi.

Još je 16 dana do prvog ispita na državnoj maturi, koji je kemija, a počinje 5. lipnja u devet ujutro. Kako se taj, ali i ostali rokovi približavaju raste broj onih koji imaju nejasnoće ili probleme pa tako i broj poziva i poruka upućenih Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Izdvojeni članak

NCVVO poništio ispit maturanta koji je uslikao test, a prepisivalo se i ove godine naveliko

Maturanti ne paze na rokove

Kako nam pojašnjava Mirjana Smoljić iz Odjela za organizaciju i provođenje ispita NCVVO broj poziva dnevno se kreće između 150 i 300, a na službeni mail pristiže od 100 do 150 poruka.

– Najčešća pitanja koja smo dobivali bila su vezana za to što su pojedinci zaboravljali u roku prijaviti ispite ili zaboravljali u roku platiti ispite.

Veliki broj upita bio je vezan za prijavu ili druge nejasnoće vezane za studijske programe, poslije kojih smo zainteresirane upućivali na ‘često postavljana pitanja’ stranice studij.hr ili na službene stranice konkretnih studija za koje je pitanje vezano, objašnjava Smoljić.

Iako su dakle rokovi za sve prijave, odjave, promjene na državnoj maturi poznati puno prije nego isteknu, u NCVVO-u su svjesni da katkada u svojim rukama drže sudbine pristupnika pa često pokušaju napraviti izuzetke te nekim vatrogasnim mjerama spasiti kandidate koji su zakasnili.

Izdvojeni članak

Info centar NCVVO-a dobiva do tisuću poziva dnevno, evo koji su najčešći problemi i zbog čega paničare maturanti

897 poziva u danu!

S Mirjanom Smoljić, tada voditeljicom info centra NCVVO smo razgovarali i prošle godine pa smo vam odlučili istaknuti neke zanimljivije podatke i iz tog razgovora.

– Najveći broj poziva koji je info centar dobio bio je zadnjeg dana prijave ispita, 1. veljače, kada smo radili do 23 sata, odnosno do ponoći. Imali smo ukupno 897 poziva, a doslovno smo u minutu do ponoći prijavljivali jednog kandidata i nismo uspjeli prijaviti sve ispite jer je sustav zatvorio, rekla nam je Mirjana Smoljić u ožujku 2014.

No sam period državne mature koji predstoji, svake je godine najteži zadatak za informatore iz NCVVO-a. Svaki od šest tamošnjih telefona ima po šest linija što znači da u jednom trenutku mogu primiti i do 36 poziva. No veliki broj poziva nije jedino što je teško u ovom poslu.

– Jako moramo paziti, radimo na jako odgovornim poslovima. Možemo nekome zapečatiti ili otvoriti sudbinu, moramo se pridržavati pravilnika, pravila, zaštite tajnosti podataka i slično. Ovaj je posao dosta specifičan i vrlo ga je teško obavljati, iskreno nam je tada, još prošle godine rekla Mirjana Smoljić.

Ove godine nije objavljena brošura pa ako imate nejasnoće s kalkulatorima, formulama i tablicama te važnim datumima državne mature, linkovi s pojašnjenjima su vam na označenim riječima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap