Pretraga

Ne znate koji studij upisati? Za preporuke smo se obratili – profesorima

A- A+

Odluka o tome koji studij upisati nije laka, što znate i sami, pogotovo ako ste upravo maturant. Savjeta vam, sigurni smo, ne manjka, ali perspektiva samih profesora je ona koju do sada, možda, još niste čuli. Osam profesora Sveučilišta u Dubrovniku predstavilo nam je prednosti svojih studija i dalo preporuke za buduće studente.

sveučilište u dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku slavi 20. rođendan i organizira Smotru Sveučilišta | Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Kako bismo vam olakšali odabir studija, obratili smo se, ni manje ni više, nego samim profesorima koji ih izvode. Željeli smo doznati što oni misle o svojim studijima, koje su njihove prednosti, kao i kome bi ih preporučili.

Na ova pitanja su nam odgovorili profesori Sveučilišta u Dubrovniku. Ono izvodi 17 prijediplomskih, 14 diplomskih i 4 poslijediplomska studija, stoga će tamo svatko pronaći nešto za sebe. Studiji su okupljeni u šest odjela i dva izdvojena studijska programa.

Donosimo osnovno, a evo kako se još bolje informirati

Najvažnije informacije o pojedinom studiju teško je sažeti u nekoliko rečenica, no puno više informacija dobit ćete ako posjetite Smotru Sveučilišta u Dubrovniku koja se održava 20. i 21. travnja u prostoru studentskog doma. Usput rečeno, riječ je o jednom od najmodernijih domova u zemlji, a o njemu smo pisali u tekstu kojeg možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak
studentski dom pula

[FOTO] Kako se živi u jednom od najmodernijih domova u zemlji? Njime posebno oduševljeni – roditelji

Dubrovačko Sveučilište ove godine slavi 20 godina djelovanja pa su pripremili posebno bogat program. Na Smotri ćete čuti više o studijskim programima, stručnoj praksi, mogućnostima odlaska na Erasmus, studentskom životu u Dubrovniku i drugim temama koje su važne budućim studentima.

Uz to, organiziraju i druge zanimljive događaje, poput 10. Tjedna karijera. Više informacija o Smotri potražite na web stranici Sveučilišta, a u nastavku donosimo što su nam o svojim studijima rekli profesori!

Zašto upisati studij Odjela za umjetnost i restauraciju?

Pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju, izv. prof. dr. sc. Lucia Emanuele, objasnila nam je kako na studiju Konzervacije-restauracije imaju pet smjerova: Metal i Keramika, te Drvo, Papir i Tekstil koji su jedinstveni u Hrvatskoj. Ne upisuju velik broj studenata pa svakog mogu osobno upoznati i omogućiti im odličnu ravnotežu između znanja i vještina, doznali smo.

– Naš je studij jedini takav u Hrvatskoj po modelu 3+2, dok se svi ostali slični studiji izvode kao integrirani. Uz to je i jedini koji nudi čak 5 različitih smjerova koji se odnose na primijenjene materijale, što rezultira širokom obukom za konzerviranje i restauriranje većinom muzejskih ili arhivskih predmeta, naglasila je profesorica Emanuele.

Više o ovom studiju doznajte ovdje.

sveučilište u dubrovniku

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Zašto upisati studij Povijest Jadrana i Mediterana?

Ako volite povijest i mediteransku kulturu, obradovat će vas što dubrovačko Sveučilište nudi studij koji ih objedinjuje, a pri tome je jedinstven u Hrvatskoj. Riječ je o studiju Povijest Jadrana i Mediterana, a voditeljica izv. prof. dr. sc. Marija Gjurašić ispričala nam je više.

– Studiranje povijesti u srednjovjekovnom gradu, poput Dubrovnika, zasigurno je velika prednost ovog studija. Bogata, dobro sačuvana dubrovačka povijesna i kulturna baština, u koju spada i jedan od najstarijih arhiva na Mediteranu, koji je iznimno značajan za istraživanje upravo mediteranske povijesti, omogućava koncepciju studija sa snažno izraženom istraživačkom komponentom i praktičnom nastavom. Daleko više od klasičnog studija povijesti, dubrovački studij povijesti bazira se na istraživanju na izvornoj građi. Tako budući povjesničari stječu ne samo teoretska već i praktična znanja, ispričala je profesorica Gjurašić.

Njihov studijski program dostupan je ovdje.

Zašto upisati studij Odjela za elektrotehniku i računarstvo?

Zaljubljenici u video igre, robotiku, IoT i elektroniku na svoje će doći na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo. Njegov pročelnik, prof. dr. sc. Mario Miličević, objasnio nam je kako nude dva studija: Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu te Primijenjeno/poslovno računarstvo.

– Naglasak je na individualnom pristupu i na praktičnom radu. Naime, veliki fakulteti u struci, radi velikog broja upisanih studenata, moraju pretpostaviti da studenti dolaze s većim predznanjima. Studentima kojima srednja škola nije osigurala solidno znanje programiranja može biti teško uklopiti se. Mi studentima svojim pristupom dajemo mogućnost postupnog savladavanja svih potrebnih znanja, čak ako im i nedostaje određeno predznanje. Naravno, to nije na štetu ishoda učenja cijelog studija, jer oni u konačnici budu jednaki onima na srodnim fakultetima, objasnio je profesor Miličević prednost njihovih studija.

Više o ovim studijima pronađite ovdje.

sveučilište u dubrovniku

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Zašto upisati studij Odjela za komunikologiju?

Odjel za komunikologiju predstavio nam je njegov pročelnik prof. dr. sc. Mato Brautović. Izvode preddiplomski studij Mediji i kultura društva te diplomske studije Mediji i Odnosi s javnostima. Budući da su mediji dinamično područje, studiji koji poučavaju o toj temi trebali bi ih pratiti. U Dubrovniku to postižu idealnom kombinacijom teorije i prakse, objasnio nam je profesor Brautović.

– Nastava uključuje stručni i kreativni rad u medijskim radionicama, vježbama i očekuje se znatan osobni angažman studenata. Prednosti studija Odjela za komunikologiju su visoka kvaliteta predavanja, rad u malim skupinama što omogućuje individualni pristup studentu, korištenje suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, usklađenost općih i stručnih kolegija te kombinacija redovite i modularne nastave, istaknuo je profesor.

Više o studijima pronađite ovdje.

Zašto upisati studij Sestrinstva?

Osjećate li poziv za razvijanjem karijere u zdravstvu, možete upisati studij Sestrinstva. Voditeljica studija dr. sc. Sanja Zoranić objasnila nam je da su mnogi njihovi studenti iz Dubrovnika i već imaju posao, pa im studij omogućava da lakše usklade obveze.

– Sa studentima se radi u manjim grupama što omogućuje bolju interakciju s nastavnicima koji im se više mogu posvetiti. Individualni pristup je ključan jer struka upravo takav pristup traži od zdravstvenih djelatnika prema pacijentima. Individualan pristup i neposredna interakcija student-nastavnik definitivno su najveće prednosti studiranja u Dubrovniku, istaknula je profesorica Zoranić.

Više o ovom studiju pročitajte ovdje.

sveučilište u dubrovniku

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Zašto upisati studij Pomorskog odjela?

Nekoliko riječi o Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku rekao nam je pročelnik doc. dr. sc. Srđan Vujičić. Nude tri preddiplomska studija: Nautika, Brodostrojarstvo i Pomorske tehnologije jahti i marina. Nakon njihovih studija stječete sve potrebne dokumente za rad u pomorstvu u cijelom svijetu.

– Ishodi učenja i diplome su usklađene s drugim pomorskim učilištima, STCW konvencijom i što je najvažnije zahtjevima tržišta. Tomu svjedoče brojne brodarske kompanije koje traže naše studente, nude stipendije i nude im praksu i zaposlenje nakon završetka studija. Najveća prednost su visoko kompetentni nastavnici s iskustvom na gotovo svim vrstama brodova te njihovu predanost studentima i poslu koji obavljaju, ispričao je profesor Vujičić.

Više o ovim studijima pročitajte ovdje.

Zašto upisati studij Odjela za primijenjenu ekologiju?

Odjel za primijenjenu ekologiju vodi pročelnica izv. prof. dr. sc. Tatjana Dobroslavić. Izvode prijediplomski studij Primijenjena ekologija mora i diplomski studij Marikultura. Oba su usmjerena očuvanju mora za buduće generacije, objasnila nam je profesorica, a radi se u manjim grupama tako da će vas nastavnici poticati na napredak od prvog dana.

– Uz to, studenti su od samog početka studija uključeni u znanstveno-istraživačke aktivnosti i zajedno s nastavnicima sudjeluju na projektima, znanstvenim konferencijama i objavljuju radove s rezultatima svojih istraživanja u domaćim i međunarodnim časopisima.

Više o ovim studijima pronađite ovdje.

studentski dom u dubrovniku

Studentski dom u Dubrovniku | Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Zašto upisati studij Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju?

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju nudi studije koji vas obrazuju za rad u području ekonomije, marketinga, turizma, IT menadžmenta i financija. Uz to, imaju i poseban diplomski studij s kojim dio studija provodite na Sveučilištu u Palermu i stječete dvije diplome. Pročelnik odjela izv. prof. dr. sc. Tonći Svilokos, rekao nam je više.

– Profesori su iznimno posvećeni radu sa studentima. Studenti se potiču za prijavljivanje na razna studentska natjecanja gdje postižu zapažene rezultate. Osim toga, organiziraju se gostujuća predavanja renomiranih stručnjaka iz prakse, nerijetko bivših studenata Odjela kao i obilasci banaka, hotela i slično, gdje studenti iz prve ruke dobivaju informacije o njihovom načinu rada, ispričao je pročelnik.

Više o studijima pročitajte ovdje.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Sveučilišta u Dubrovniku

Copy link
Powered by Social Snap