Pretraga

Samo nek’ je prolaz? Otkrili ste koju ocjenu očekujete na maturi B razine Hrvatskog

A- A+

Ljetni rok državne mature započeo je ispitom iz Hrvatskog jezika, najprije se pisala A, a potom B razina. Prvi dio ispita test iz jezika i književnosti protekao je bez većih poteškoća, a maturante su nasmijala dva polazna teksta. Na eseju ih je pak iznenadilo što je polazno djelo uz ‘Hamleta’ bilo ‘Posljednji Stipančići’, djelo koje se već pojavilo na višoj razini i probnom eseju. Kroz anketu su nam čitatelji otkrili koju ocjenu očekuju na osnovnoj razini Hrvatskog.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

‘Koju ocjenu očekujete na maturi B razine Hrvatskog jezika?’ bilo je pitanje koje smo proteklog tjedna postavili čitateljima. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta (16. lipnja 2020. u 15:40) sudjelovalo 3.162 osoba.

Očekivanja su slična kao i ona maturanata koji su pisali višu razinu – najviše pristupnika smatra da je ispit napisalo za dvojku i trojku. Da će dobiti ocjenu dobar smatra 26,74% čitatelja, a dovoljan očekuje njih 26,21%.

Odličan očekuje 18,13% čitatelja, a vrlo dobar 16,08% sudionika naše ankete. Najmanje pristupnika B razini koji su sudjelovali u anketi očekuje ocjenu nedovoljan, njih 12,87%.

– Ukupni dojam? Presretna sam što je veliki dio stresa prošao i nadam se zadovoljavajućim rezultatima. Ispit B razine bio je sasvim u redu, dovoljno je bilo izvući ponešto iz skripte i provježbati na prošlogodišnjim ispitima. Ne sjećam se baš nekog teškog pitanja, međutim, mislim da je brzopletost uzela svoje pa su neka pitanja ostala bez pravog odgovora. Po meni, zadatci s gljivama i kokama bili su poprilično jasni pri čitanju i mislim da nije bilo velikih komplikacija pri rješavanju istih. Osam pitanja nismo trebali riješiti, a jedno od njih je vezano za uzrečicu ‘dati petama vjetra’. Sve u svemu, ta pitanja su mi bila najlakša, ali što je, tu je. Ispit nismo pisali s maskama, svi su došli na vrijeme i sve je bilo i redu. Očekujem jednu lijepu duju, ugodne ljetne praznike i upad na željeni fakultet, rekla nam je nakon ispita maturantica Lana.

Izdvojeni članak

Gljive i kokoši nasmijale maturante na B razini Hrvatskog: ‘Nisam još vidjela polazne tekstove iz prirode i društva’

Malo manje zadovoljni učenici su bili nakon eseja. Iznenadilo ih je što je jedan od polaznih ulomaka bio onaj iz ‘Posljednjih Stipančića’, a djelo je to koje je bilo zadano i na višoj razini i probnom eseju.

– Esej kao esej, ni tamo ni vamo, na Hrvatskom su nas dobro pripremili za njega. Najteže mi je bilo odgovoriti na smjernicu u kojoj je trebalo usporediti Juraja Stipančića s nekim drugim likom iz nekog drugog djela. Iskreno ne znam koliko ću bodova ostvariti, trebam samo prolaz. Da dođe ta duja iz Hrvatskog i nitko sretniji od mene, zaključuje Lucija.

Podsjetimo, državna matura nastavlja se ovoga tjedna ispitima iz materinskih i stranih jezika, od kojih najveći broj pristupnika polaže Engleski – njih oko 26 tisuća.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap