Pretraga

Samo nek’ je prolaz? Otkrili ste koju ocjenu očekujete na maturi B razine Hrvatskog

Ljetni rok državne mature započeo je ispitom iz Hrvatskog jezika, najprije se pisala A, a potom B razina. Prvi dio ispita test iz jezika i književnosti protekao je bez većih poteškoća, a maturante su nasmijala dva polazna teksta. Na eseju ih je pak iznenadilo što je polazno djelo uz ‘Hamleta’ bilo ‘Posljednji Stipančići’, djelo koje se već pojavilo na višoj razini i probnom eseju. Kroz anketu su nam čitatelji otkrili koju ocjenu očekuju na osnovnoj razini Hrvatskog.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

‘Koju ocjenu očekujete na maturi B razine Hrvatskog jezika?’ bilo je pitanje koje smo proteklog tjedna postavili čitateljima. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta (16. lipnja 2020. u 15:40) sudjelovalo 3.162 osoba.

Očekivanja su slična kao i ona maturanata koji su pisali višu razinu – najviše pristupnika smatra da je ispit napisalo za dvojku i trojku. Da će dobiti ocjenu dobar smatra 26,74% čitatelja, a dovoljan očekuje njih 26,21%.

Odličan očekuje 18,13% čitatelja, a vrlo dobar 16,08% sudionika naše ankete. Najmanje pristupnika B razini koji su sudjelovali u anketi očekuje ocjenu nedovoljan, njih 12,87%.

– Ukupni dojam? Presretna sam što je veliki dio stresa prošao i nadam se zadovoljavajućim rezultatima. Ispit B razine bio je sasvim u redu, dovoljno je bilo izvući ponešto iz skripte i provježbati na prošlogodišnjim ispitima. Ne sjećam se baš nekog teškog pitanja, međutim, mislim da je brzopletost uzela svoje pa su neka pitanja ostala bez pravog odgovora. Po meni, zadatci s gljivama i kokama bili su poprilično jasni pri čitanju i mislim da nije bilo velikih komplikacija pri rješavanju istih. Osam pitanja nismo trebali riješiti, a jedno od njih je vezano za uzrečicu ‘dati petama vjetra’. Sve u svemu, ta pitanja su mi bila najlakša, ali što je, tu je. Ispit nismo pisali s maskama, svi su došli na vrijeme i sve je bilo i redu. Očekujem jednu lijepu duju, ugodne ljetne praznike i upad na željeni fakultet, rekla nam je nakon ispita maturantica Lana.

Malo manje zadovoljni učenici su bili nakon eseja. Iznenadilo ih je što je jedan od polaznih ulomaka bio onaj iz ‘Posljednjih Stipančića’, a djelo je to koje je bilo zadano i na višoj razini i probnom eseju.

– Esej kao esej, ni tamo ni vamo, na Hrvatskom su nas dobro pripremili za njega. Najteže mi je bilo odgovoriti na smjernicu u kojoj je trebalo usporediti Juraja Stipančića s nekim drugim likom iz nekog drugog djela. Iskreno ne znam koliko ću bodova ostvariti, trebam samo prolaz. Da dođe ta duja iz Hrvatskog i nitko sretniji od mene, zaključuje Lucija.

Podsjetimo, državna matura nastavlja se ovoga tjedna ispitima iz materinskih i stranih jezika, od kojih najveći broj pristupnika polaže Engleski – njih oko 26 tisuća.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Samo nek’ je prolaz? Otkrili ste koju ocjenu očekujete na maturi B razine Hrvatskog
Copy link
Powered by Social Snap