Pretraga

Samo neka je prolaz? Pogledajte koju ocjenu na maturi iz Hrvatskog očekuje većina

Preko 30 tisuća kandidata pisalo je ove godine ispit državne mature iz Hrvatskog jezika. Oni na A razini na jučerašnjem su testu imali problema s polaznim tekstovima i čitanjem s razumijevanjem, a isti dio ispita mučio je i maturante na B razini. Maturantima koji su danas pisali esej polazni zadatak na A razini bio je vezan uz pjesme Tina Ujevića, i mnogi su priznali kako su u odgovorima na smjernice improvizirali. S druge strane, pristupnicima B razine nije bilo toliko problematično napisati interpretativni esej temeljem ulomka iz Krležine drame Gospoda Glembajevi. No, izgleda da očekivanja maturanata od ovog ispita nisu previsoka; ankete koje smo proveli među našim čitateljima pokazuju kako većina na obje razine očekuje samo ocjenu – dovoljan!

Foto: Srednja.hr

Pitanja vezana uz polazne tekstove u području čitanja s razumijevanjem i ove su godine zadavala najviše muke pristupnicima A razine Hrvatskog jezika. Posebice teškim okarakterizirali su zadatke vezane uz ulomak iz ‘Osmana’ Ivana Gundulića, a dio pristupnika imao je problema i u dijelu ispita iz jezika.

Na višoj razini najviše se očekuje dvojka

– Najteža mi je bila gramatika jer s njom jako loše stojim. Od težih zadataka u prvom dijelu ispita izdvojio bih pitanje o značenju nebeskih munja poslije teksta o Sizifu, i dosta je problema radio tekst o posjeti Ane Kiti i Doli. U pitanjima poslije Carigrada dvoumio sam na koji su način došli pred vladara, ispričao nam je nakon jučerašnjeg testa iz jezika i književnosti maturant Teo.

I dok se većina pristupnika pribojavala da će im se današnji esejski zadatak odnositi na roman Kiklop Ranka Marinkovića, ipak morali su napisati usporedni esej temeljen na pjesmi i lirskom proznom djelu Tina Ujevića. U manjini su bili oni koji su temom oduševljeni, brojni maturanti ističu kako im je bilo preteško odgovoriti na zadane smjernice, a sve dojmove s eseja na višoj razini možete pročitati ovdje.

U anketi s pitanjem ‘Koju ocjenu očekujete iz ispita mature iz Hrvatskog jezika na A razini?’ glasovalo je do trenutka pisanja ovog teksta (18. lipnja u 17:35) ukupno 3.858 naših čitatelja.

Najviše sudionika, njih 29,92% na A razini Hrvatskog očekuje samo – dovoljan! Nešto malo manje glasača očekuje trojku na tom ispitu, njih 27,26%. Četvorku očekuje 21,11% sudionika ankete, jedinicu njih 11,32%, a svakako je razočaravajuće kako najmanji broj ispitanika očekuje odličan – njih svega 11,04% smatra da će dobiti tu ocjenu.

Očekivanja nisu visoka ni na B razini

Dojmovi baš i nisu bili bajni niti nakon jučerašnjeg testa iz Hrvatskog na B razini. I oni su imali problema s polaznim tekstovima koji su im  oduzeli puno vremena, a uz to su morali uložiti dosta koncentracije i strpljenja da ih riješe.

– Znala sam da će biti teško, drugo nisam ni očekivala. Ali meni nije bitna ocjena, bitan mi je prolazak kao i većini maturanata. Uglavnom, književnost je bila katastrofa, nešto što se u srednjim strukovnim školama uopće ne uči, a najteži zadatci su bili iz književnosti. Previše je to detalja, totalno nepotrebnih školovanju, kazala nam je nakon ispita osnovne razine maturantica Laura.

Dok su pristupnici više razine morali uspoređivati stihove Tina Ujevića, u esejskom zadatku na B razini maturanti su pisali interpretativni esej temeljem Krležine drame Gospoda Glembajevi.

– Tema je bila prelagana i bio sam spreman na nju. Jučer sam izračunao da će nama na B razini bit Glembajevi pošto dugo nisu bili pa sam se za to najviše pripremio, a za A razinu sam rekao da će biti pjesmice pošto nikad nisu bile, iako su svi govorili da će biti Kiklop, kazao nam je nakon eseja maturant Ivan.

U anketi na portalu srednja.hr s pitanjem ‘Koju ocjenu očekujete iz ispita mature iz Hrvatskog jezika na B razini?’ glasovalo je do trenutka pisanja teksta (18. lipnja u 17:45) ukupno 1,115 čitatelja.

Baš kao i na višoj razini, većina, njih 35,40% očekuje iz ovog ispita dovoljan. Sljedeća najočekivanija ocjena je dobar, a da će ju dobiti smatra 22,10% sudionika ankete. Peticu na B razini očekuje 16,89% onih koji su glasovali u anketi, vrlo dobar njih 13,48%, a najmanji broj sudionika smatra da će dobiti nedovoljan – njih 12,31%.

____________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Samo neka je prolaz? Pogledajte koju ocjenu na maturi iz Hrvatskog očekuje većina
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap