Pretraga

Ni ove godine neće biti prijemnog za drugi najpoželjniji studij u Hrvatskoj, doznali smo uvjete upisa

A- A+

Među većim fakultetima koji su se uz državnu maturu odlučili zadržati i neku vrstu prijemnog ispita, bio je Filozofski fakultet u Zagrebu, koji je za upis studija psihologije provodio test intelektualnih sposobnosti. To je iznimno popularan studij među maturantima – prema omjeru upisne kvote i broja prvih izbora, psihologija na Filozofskom drugi je najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Prijemni za upis tog studija nije održan posljednje dvije godine zbog pandemije, a kako potvrđuju s fakulteta, neće ga biti ni ove godine.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Ni ove godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu neće biti prijemnog za upis studija psihologije, potvrđeno nam je s fakulteta. Prije proglašenja pandemije za upis tog studija uz maturu se za upis provodio i prijemni ispit, ali je on posljednje dvije godine otkazan.

Buduje se prosjek, matura, dodatni bodovi za rezultate natjecanja

Maturantima koji žele upisati psihologiju i ove će se godine na maturi bodovati viša razina Hrvatskog (23%), Matematike (23%) i stranog jezika (14%) te prosjek ocjena iz srednje (30%), stoji u sustavu Postani student.

Maturanti su obvezni položiti i jedan izborni predmet, a  mogu birati hoće li to biti Informatika, Kemija, Biologija, Fizika, Filozofija, Logika, Psihologija ili Sociologija. Dodatne bodove za upis studija psihologije na Filozofskom u Zagrebu kandidati mogu ostvariti i ako su sudjelovali na državnim natjecanjima.

– Kako su uvjeti upisa morali biti definirani i upućeni Sveučilištu i MZO tijekom studenoga 2021., dok su na snazi bile vrlo stroge epidemiološke mjere koje su uključivale i obvezne potvrde o cijepljenju pri ulasku u zgradu Fakulteta, Vijeće Odsjeka je odlučilo da se u takvim neizvjesnim uvjetima i ove godine izostavi provjera kognitivnih sposobnosti. Iako se, na sreću, epidemiološka situacija promijenila smatramo da bilo kakva naknadna promjena uvjeta ne bi bila prihvatljiva i doprinijela bi dodatnom stresu kod kandidata. Treba naglasiti da provedba provjere kognitivnih sposobnosti u uvjetima strogih epidemioloških mjera za više stotina kandidata predstavlja logistički izazov, odgovara nam na upit prodekanica za nastavu i studente na Filozofskom, Ivana Vidović Bolt.

Iduće godine moguća provjera kognitivnih sposobnosti za upis psihologije

Naglašava i da Odsjek za psihologiju kontinuirano provodi analize karakteristika upisanih studenata i faktora povezanih s uspjehom u studiju.

– Rezultati ukazuju da studij upisuju kandidati koji su ostvarili visok prosjek ocjena u srednjoj školi. Studenti koji su se prošle godine upisali na preddiplomski studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ostvarili su prosječnu ocjenu iz Hrvatskog jezika 4,77, Matematike 4,62, stranog jezika 4,92, dok je prosječan opći uspjeh iznosio 4,93. Na državnoj maturi upisani kandidati ostvarili su prosječnu ocjenu iz Hrvatskog jezika 4,73, Matematike 4,01 i stranog jezika 4,73. Pored toga za 97,2% upisanih studenata to je ujedno bio i prvi izbor. Ako epidemiološki uvjeti sljedeće godine budu povoljni, Odsjek za psihologiju namjerava uključiti i provjeru kognitivnih sposobnosti u postupak izbora kandidata za preddiplomski studij, kaže nam Vidović Bolt.

Izdvojeni članak

Popis je dosta dug: Pogledajte koji će sve faksevi u 2022. provoditi neku vrstu prijemnog ispita

Drugi najpoželjniji studij u Hrvatskoj

Inače, studij psihologije na Filozofskom u Zagrebu drugi je najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Kriterij poželjnosti definiran je kroz omjer ukupne upisne kvote te broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor. Prema posljednjim podacima koje je objavio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, kvota je 76 mjesta, a ovaj studij psihologije prvi je izbor za 365 maturanata dok je ukupni broj prijava 1.075.

– Odsjek za psihologiju veseli činjenica da je preddiplomski studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i ove godine jedan od najatraktivnijih studija u Hrvatskoj s obzirom na broj prijava i broj prvih izbora srednjoškolaca. Kontinuirano nastojimo raditi na unaprjeđenju kvalitete studija o čemu govori veliki interes kandidata, povoljni rezultati evaluacija nastave, kao i uspješne karijere naših studenata na stranim sveučilištima, ističe Vidović Bolt.

Ove godine nema ni testa predznanja za upis studija anglistike. Kako nam kaže prodekanica, on će se održati samo iz klasičnih jezika – grčkog i latinskog, i to 10. lipnja. Kandidati koji trebaju pristupiti ispitu moraju poslati dokumentaciju do uključivo 5. lipnja.

S Filozofskog obavještavaju maturante da se za sva pitanja mogu javiti i Infocentru u kojemu rade studenti na mail [email protected]. Maturante prima i prodekanica za nastavu, uz prethodnu najavu na [email protected], a jasno, poželjan je dolazak bez roditelja.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap