Pretraga

Ni tri sata nije bilo dosta za kemiju: Zadaci apsurdno teški s puno trikova u sebi

A- A+

Kemija je predmet koji je podignuo puno buke na prethodne dvije godine, a izgleda da ni u ovoj neće biti drugačije. Naime, 2015. godine dogodio se tipfeler u zadacima, dok su se u prošloj maturanti žalili na to da ih se traži logičko zaključivanje, a u školi uče samo suhoparne činjenice. Ovoga puta, problem je bilo premalo vremena, za preteške zadatke, koji su imali niz potpitanja, kao i nesretna okolnost da se manje sličnih tipova zadataka ponovilo s prethodnih matura. 

Detaljnije su nam analizirali ispit po jedan maturant iz Šibenika i Preloga, koji se slažu u ocjeni da je ispit bio pretežak unatoč tomu što su se dobro pripremili.

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite što vas očekuje u trosatnom ispitu iz Kemije

Tješi me samo što znam da je i ostatku države ispit pretežak

Kao što smo već napomenuli, kemija je posljednjih godina ispit oko kojeg su se razvile brojne kontroverze, a izgleda da su i ove godine maturanti ogorčeni.  

– Nisam zadovoljan kako je prošlo, a i kolege se žale na sve i svašta. Opseg težine zadataka ide od apsurdno teških do apsurdno laganih, još kad se u obzir uzme dosta tricky stvari za koje si se triba dosjetit izvoda, formule… dođete do toga da je sve skupa teško za riješiti kad imate dvije minute po zadatku, govori nam Điđi, maturant Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku, koji je prepun dojmova, ali i straha nakon kemije, između ostaloga jer ima i visoku ambiciju upisati Medicinu u Zagrebu. 

No, veli nam da ga u svemu tješi barem to što su svi u državi u istoj poziciji. Objasnio nam je i da je ostao iznenađen time da se malo zadataka s prethodnih matura, ponovilo ovoga puta. 

– Sve u svemu reka bi da nije bilo toliko teško, koliko je nedostajalo vremena da se sve riješi. I koliko sam skužio, bilo je dosta zadataka koji nisu bili ni na jednoj državnoj maturi prije. Ne znam odakle su ih izvukli… Evo, stvarno ne znam. Jedino me tješi da ako je ispit pretežak, cijeloj državi je pretežak pa ne trebaš bit dobar, već samo manje loš od ostalih za skupit neku četvorku ili peticu, pod snažnim dojmovima govori Điđi, dodajući kako je definitivno moglo biti lakše. 

Te njegove riječi dodatno osnažuje činjenice da je odličan učenik i da se za kemiju pripremao zadnjih mjesec dana i po 10-15 sati dnevno te da je izriješavao sve živo.

– I onda te potrefi nešto što nikad u životu nisi vidio, što bi bilo ok da actually imaš vremena za riješiti zadatke, ali ovako mi je sve bilo jako tijesno, za kraj svoje analize nam pojašnjava ovaj šibenski maturant uz malo završne utjehe da ‘nada nikada ne umire’. 

Izdvojeni članak

Kemija na državnoj maturi: Je li lužnata krv ili kišnica?

Dosta problema s računskim zadacima, izdvojio bih pitanje s parcijalnim tlakovima

Da je ispit bio dosta težak, ocjenjuje i Marko, koji je maturant opće gimnazije u Srednjoj školi Prelog. No, njemu je vremena bilo dovoljno.  

– Ispit mi je bio težak i imao sam dosta problema s računskim zadacima. Ali vremena je bilo dosta. Završio sam sve za dva sata. Kao posebno težak zadatak izdvojio bih onaj s parcijalnim tlakovima u drugoj ispitnoj knjižici, kratko analizira spomenuti maturant iz Preloga, koji je dva mjeseca pohađao privatne pripreme, a nada se da će upisati studij Rehabilitacije u Zagrebu.

Inače kemija je četvrti najčešće prijavljivani izborni predmet za ljetni rok ovogodišnje državne mature. Prijavilo ga je 4.507 učenika.