Pretraga

Nikad stroža pravila na maturi: Od ove godine ispiti se neće smjeti pisati vlastitim olovkama

A- A+

Prvi ispiti državne mature pišu se za manje od mjesec dana, 3. lipnja. No, njih, kao i sve ostale ovogodišnje ispite pristupnici neće moći pisati vlastitom kemijskom olovkom, nego olovkama koje nabavlja Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). I to sve zbog prevara koje su otkrivene na prošlogodišnjem ljetnom roku mature.

Foto: srednja.hr

Kako piše Slobodna Dalmacija, NCVVO je za ovu godinu odlučio podići razinu sigurnosti na ispitima državne mature. Jedna od najvećih novina jest da ta ovogodišnji maturanti ispit neće moći pisati vlastitim kemijskim olovkama, nego će im uz testove biti podijeljene ne koje je nabavio sam NCVVO.

Zbog prošlogodišnjih varalica nema korištenja vlastite kemijske olovke

Izdvojeni članak

Učenici uhvaćeni u organiziranim prevarama na državnoj maturi, istražuje ih policija

– Prošle godine smo na državnoj maturi imali dva slučaja varanja na pismenim ispitima. Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprječavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar, potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Slučajevi o kojima Katavić govori oni su koje je prošle godine otkrio portal Telegram.hr. Kriminalistička policija istraživala je dva slučaja varanja na državnoj maturi u jednoj zagrebačkoj gimnaziji. U jednom od slučajeva maturantica je uhvaćena u varanju na ispitu iz Matematike na kojemu je imala kamericu u olovci i slušalice, te je na taj način uz pomoć tehnologije pokušala riješiti ispit. Kamerica je služila da snimi odgovore pa bi onda putem slušalice stigla rješenja. Ta se usluga naplaćivala 100 eura, a još uvije je otvoreno pitanje koliko je još neotkrivenih učenika sudjelovalo u ovom organiziranom varanju.

Uhvaćeni prevaranti na maturu neće smjeti izaći dvije godine

Izdvojeni članak

Nova pravila nakon 7 godina: Postrožuje se kazna za varanje na državnoj maturi!

Pristupnici koji varaju na maturi neće kazneno odgovarati. Podsjetimo, prema novom Pravilniku o polaganju državne mature kojeg je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za učenike koji na ispitu koriste nedozvoljena elektronička pomagala ispit se neće samo prekinuti. Od ove godine prevarantima koji koriste takva pomagala izriče i se mjera poništavanja svih položenih ispita na tom ispitnom roku.

Pravila Ministarstva dodatno može postrožiti i sam NCVVO, posebnim setom pravila koja se nazivaju Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature.

Tako će, piše Slobodna Dalmacija, učenici i kandidati koji budu uhvaćeni u ovakvom ili sličnim prijestupima ponovno moći izaći na maturu tek za dvije godine, a ispite koje tada prijave moraju platiti 175 kuna. Osim suspenzije i plaćanja ispita za čije polaganje imaju dvogodišnju zabranu, za prijestupnike na državnoj maturi nema drugih troškova, potvrdili su iz  NCVVO-a za Slobodnu Dalmaciju.

_____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Nikad stroža pravila na maturi: Od ove godine ispiti se neće smjeti pisati vlastitim olovkama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap