Pretraga

Nikada veća gužva na jesenskom roku: Popravni na državnoj maturi od sutra će pisati tisuće kandidata

A- A+

Polaganjem ispita i eseja iz materinskih jezika, sutra se otvara jesenski rok državne mature, koji će trajati do 6. rujna. S obzirom da je na ljetnom neki od ispita pao praktički svaki deseti gimnazijalac odnosno ukupno gotovo 9.000 kandidata, gužva će biti veća nego ikada.

Foto: srednja.hr

Ono što će maturantima i ostalim pristupnicima svakako biti otegotna okolnost je činjenica, da se obvezni ispiti, koje je pala gotovo trećina pristupnika, pišu unutar pet dana.

Tri obvezna predmeta pišu se u roku pet dana

Prvi je na rasporedu Engleski koji se piše u ponedjeljak, 26. kolovoza. Test iz Hrvatskog jezika piše se dan kasnije, 27., a esej će maturanti pisati u srijedu, 28. kolovozaMatematika se piše već u petak, 30. kolovoza, a dan prije na rasporedu su dva tradicionalno ‘popularna’ izborna predmeta – Fizika te Politika i gospodarstvo.

Jesenski rok državne mature u školskoj godini 2018./2019. završava 6. rujna, ispitima iz Francuskog i Vjeronauka.

Pet dana kasnije, 11. rujna, pristupnicima će biti vidljivi rezultati ispita, nakon čega počinje teći 48-satni rok za prigovore. Konačni rezultati objavljuju se 17. rujna, a to je ujedno i datum do kada pristupnici mogu mijenjati listu željenih studija. S nje moguće nje brisati i dodavati studije prema prioritetu sve do 15:59 sati.

Na javnim sveučilištima ostalo 6.644 slobodna mjesta

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo  je 6.644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta:

– 2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu
– 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu
– 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci
– 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
– 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru
– 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli
– 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku

Kako smo nedavno pisali, na ovom roku najpoželjniji je trenutno studij Radiološka tehnologija na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu. Prvi je to izbor za 52 kandidata, a mjesto je samo jedno. Na kojim je sve studijima ostalo slobodnih mjesta nakon ljetnog roka, provjerite na poveznici.

Mjesto polaganja državne mature

Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama.

Ostali pristupnici prijavljene ispite pišu u Zagrebu, a adresa ispitnoga mjesta prema obavijesti NCVVO, bit će vidljiva na stranici pristupnika pod poveznicom Moj raspored,  najkasnije pet dana prije pisanja ispita.

U nastavku možete detaljnije proučiti kalendar jesenskog roka mature u 2018./2019., a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [160.90 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap