Pretraga

Nikola Jalšenjak je najbolji maturant generacije i dobitnik 5.000 dolara

A- A+

NCVVO je danas točno u podne objavio konačne rezultate državne mature, čime su i zaključane liste odabira fakulteta. Jedan od najboljih maturanata generacije je učenik XV. gimnazije iz Zagreba, Nikola Jalšenjak. On je na maturi iz fizike i matematike imao rezultat 100 posto, dok je iz hrvatskog točno riješio 95 posto ispita. Upravo ovi rezultati osigurali su mu nagradu Soljačić u iznosu od 5.000 dolara.

Foto: Twitter

Nagradu u iznosu od 5.000 američkih dolara najboljem maturantu dodjeljuje hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor uglednog MIT-a u Bostonu, u dogovoru s MZOS-om. Dobitnik nagrade je maturant koji postigne najbolji rezultat, odnosno ima najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina), što se zbraja s postotkom iz fizike. Prošlogodišnji dobitnik nagrade bio je Ivan Skeledžija o kojem možete više pročitati ovdje.

Nikola je riješio matematiku i fiziku sa 100 posto, a hrvatski sa 95 posto

Tako je tih 5.000 dolara ove godine otišlo u ruke učenika zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, Nikole Jalšenjaka. On je na ovogodišnjem ispitu mature imao rezultat 100 posto na ispitu iz matematike i fizike, a iz hrvatskog točno riješio 95 posto ispita. Zbog ove vijesti je sretan, ali priznaje kako ipak nije očekivao ovako dobre rezultate.

– Nisam očekivao ovako dobar rezultat. Očekivao sam odlične ocjene pošto sam riješio sve zadatke, ali se uvijek može potkrasti greška, priznaje Nikola.

Dodaje kako mu je najteži od predmeta mature bio engleski, iz razloga što je na njegovo učenje izdvojio najmanje vremena. Unatoč tomu i iz ovog je predmeta dobio odličnu ocjenu.

Od jeseni će Nikola postati brucoš na odsjeku Matematike pri zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Ivan Skeledžija najbolji maturant i dobitnik ‘Nagrade Soljačić’

‘Smatram da je znanje nužno za uspješan život’

Svjestan je ovaj odlikaš da ‘bez muke nema nauke’ i da dobri rezultati ne padaju s neba, već su rezultat dugotrajnog rada.

– Za svaki se ispit pripremam najbolje što mogu pa je i ovaj rezultat posljedica tog rada. Smatram da je znanje nužno za uspješan život, odgovara nam Nikola na pitanje što ga motivira na učenje i postizanje ovakvih rezultata.

Stoga se i za državnu maturu iz fizike pripremao od početka godine, a odličan iz matematike rezultat je njegova četverogodišnjeg rada tijekom srednje škole.

– Sustavno sam vježbao fiziku po tzv. plavoj zbirci i riješio većinu zadataka. Matematiku sam znao zahvaljujući odličnoj profesorici i radu kroz sve četiri godine i nisam ju posebno ponavljao pred maturu. Ponovio sam hrvatski pred kraj školske godine te sam ponovno pročitao neke starije lektire iz prvog i drugog razreda poput Antigone i Držića, objašnjava nam Nikola.

Do sada javnosti baš i nije bio poznat – sudjelovao je na županijskim natjecanjima iz matematike, te u 4. razredu na natjecanju iz geografije. S obzirom na rezultate koje je ostvario na maturi, ne sumnjamo kako Nikolu čeka svjetla budućnost te kako ćemo o njemu u i narednim godinama još imati prilike pisati.

Provjerite koliko je učenika bez greške riješilo pojedini predmet na državnoj maturi kao i ostale zanimljive statističke podatke s ovogodišnje mature ovdje.