Pretraga

Novi problemi s engleskim: Maturanti znali rješenja prije službene objave

A- A+

Nakon što je procurio esej s engleskog A razine, pojavili su se problemi s dijelovima ispita slušanja i čitanja. Naime, NCVVO je jutros objavio pitanja i točna rješenja, a mi smo ih dobili još u ponedjeljak putem screenshota koji se nalazi ispod. Od 65 pitanja iz navedena dva dijela ispita koje je objavio NCVVO, čak 61 prema screenshotu je bilo točno.


Izdvojeni članak

[Državna matura] Policija istražuje ‘slučaj engleski’, NCVVO ne zna hoće li esej biti poništen

Pričali smo s nekoliko maturanata o tome je li moguće da se nakon ispita memorira 65 kombinacija brojeva i slova od kojih je 61 točno rješenje, ali svi su se složili da je to praktički nemoguće. Objasnili su kako bi bilo apstraktno memorirati brojeve i slova, te da većina učenika nakon ispita razgovora o konkretnim pitanjima i rješenjima jer je praktički nemoguće, ali i nebitno memorirati brojeve pitanja i slova s rješenjima.

– Pokušao sam nazvati NCVVO cijeli vikend da ih upozorim da su se rješenja pojavila odmah nakon ispita na internetu, ali se nitko nije javljao. Znam za jednog maturanta iz Medicinske škole Šibenik koji je slao rješenja nakon ispita te je rekao da bolje da ne pitam odakle mu, rekao nam je maturant čiji su podaci poznati redakciji.

NCVVO je tek jutros objavio pitanja i rješenja s cijelog ispita engleskog A razine pa se postavlja pitanje kako su maturanti mogli odmah nakon ispita znati točna rješenja koja su dijelili putem društvenih mreža. Od NCVVO-a službeno nismo mogli dobiti nikakvu potvrdu te će se pričekati rezultati istrage, jer je slučaj proslijeđen policiji.

– Činjenica je da su objavljeni rezultati po završetku ispita i da nisu svi rezultati točni. Dakle ovdje je riječ najvjerojatnije da su maturanti naprosto nakon završnog ispita sjeli i zajedno prošli kroz te rezultate, izjavila je glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić-Božić za RTL Televiziju.

Ispitni dio ‘Čitanje’ se sastoji od 40 pitanja, a prema screenshotu koji kruži internetom još od vikenda točno je 36 odgovora, dok je u ‘Slušnom’ dijelu, koji je kompliciraniji radi manjka vremena, svih 25 odgovora točno.

Za komentar smo pitali i ravnateljicu Medicinske i kemijske škole u Šibeniku koja je rekla da kod njih manji broj učenika piše A razinu engleskog.

– Sve je napravljeno prema protokolu. Ispiti su pokupljeni i predani NCVVO-u. Kako su učenici znali rješenja nakon ispita, to ne mogu znati, ali niti jedan profesor engleskog nije čuvao maturante tijekom ispita, rekla nam je ravnateljice Medicinske i kemijske škole u Šibeniku Ankica Lambaša-Spahija.