Pretraga

Novinari tražili od ministrice obrazovanja da pred kamerama riješi zadatak koji nije znalo 12.000 maturanata

A- A+

Na predstavljanju rezultata ovogodišnje državne mature posebno se istaknuo podatak da je riješenost ispita Matematike ove godine bila izrazito loša. Želeći to naglasiti, ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić izdvojila je zadatak kojeg nije znalo riješiti preko 50 posto pristupnika niže razine. Danas su novinari zamolili ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da zadatak riješi pred kamerama, što je ona odbila.

Zadatak nedokučiv za 12.000 pristupnika Matematici B razine/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

– Potrošnja je automobila 7L/100 km, a kombi s jednim litrom goriva može prijeći 11 km. Ako su oba vozila prošla 450 km, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?, glasilo je pitanje koje na ovogodišnjoj osnovnoj razini državne mature iz Matematike nije znalo riješiti 12.000 pristupnika.

Izdvojeni članak

Čak 12.000 pristupnika nije riješilo ovaj banalni zadatak s niže razine Matematike: Možete li vi?

Uz to, maturanti su imali četiri ponuđena odgovora: a) 9,41 L; b) 14,79 L ; c) 16,25 L; d) 18 L.

Kako piše N1, novinari su danas s istim zadatkom suočili i ministricu obrazovanja, Blaženku Divjak, inače bivšu profesoricu matematičkih predmeta na Fakultetu organizacije i informatike, zamolivši ju da ga riješi pred kamerama. Zadatak je prokomentirala, ali ga nije željela rješavati.

– Vjerujte, sigurno znam riješiti taj zadatak jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspjehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Također treba pomoći i tzv. sredini koju zapostavljamo – jer sredina ne postoji. Postoje samo neiskorišteni potencijali koje učenici imaju i koje u sustavu možemo prepoznati, kazala je Divjak, a prenosi N1.

Copy link
Powered by Social Snap