Pretraga

Nula bodova za psovanje na maturi

Unatoč tome što su praznici i više nego počeli, mnogi s nestrpljenjem čekaju rezultate ispita državne mature. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja rezultate ljetnog roka objavit će 9. srpnja u podne, dok će konačni rezultati biti objavljeni 16. srpnja u isto vrijeme. Taj dan počinje i podjela svjedodžbi te potvrda o položenim ispitima državne mature.

Umjesto odgovora psovke i cvjetići

Ispravljači ispita imaju pune ruke posla, no sve ide po planu, saznajemo iz NCVVO-a. Ono što je iznenadilo predsjednika NCVVO-a Gorana Sirovatku jesu kreativni crteži i natpisi na samim ispitima.

– Postoji i određen broj ispita gdje su učenici pisali provokativne rečenice upućene ispitivačima u kojima nije nedostajalo psovki i to ne onih lakših. Naravno da će ti učenici za svoj ispit na kojem stoje psovke dobiti 0 bodova, odnosno ispit će im biti poništen, kazao je Sirovatka.

Oni koji su pak imali potrebu izraziti svoju umjetničku stranu na ispitima, te su se odvažili crtajući cvjetiće i slične ilustracije neće snositi posljedice. Ukoliko crteži nemaju uvredljivu konotaciju, progledat će im se kroz prste i ispit će im se ocijeniti kao i svaki drugi.

Još se stignete žaliti

Ako imate potrebu reagirati na nepravilnosti prilikom provođenja nekog od ispita ili vam je pak nešto nejasno, stignete se obratiti NCVVO-u koji će do 11. srpnja zaprimati vaše prigovore, žalbe i primjedbe. Svaku smislenu žalbu NCVVO će proučiti, te reagirati ukoliko će to biti potrebno.

Nula bodova za psovanje na maturi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap