Pretraga

Obavezne ispite mature palo 2.852 učenika: Najčešća ocjena na Matematici – jedinica

A- A+

Ispitima jesenskog roka državne mature pristupilo 7.415 kandidata, od čega 5.130 učenika strukovnih škola, 1.307 učenika gimnazija te 978 drugih kandidata. No, baš kao i nakon ljetnog roka, rezultati i nisu bili ‘bajni’. Kako piše Jutarnji list, neki od ispita nije uspjelo položiti čak 5.178 maturanata, od čega 181 gimnazijalac. No, to ne znači da svi oni nisu ‘prošli’ državnu maturu jer je prolaznost uvjetovana polaganjem triju obaveznih predmeta – Hrvatskog, Matematike i stranog jezika. A na obaveznim je predmetima negativnu ocjenu dobilo 2.852 učenika.

Foto: srednja.hr

Od ukupnog broja kandidata koji su pristupili ispitima mature na drugom ovogodišnjem roku, njih 5.178 nije uspjelo položiti neki od ispita kojeg su pisali, piše Jutarnji list uz napomenu kako je među njima i 181 gimnazijalac.

Obavezni dio mature palo 12% gimnazijalaca

Izdvojeni članak

Stigli konačni rezultati mature: Najpopularniji izborni predmet palo 75,9% pristupnika!

No, napomenimo kako je uvjet za završetak srednjoškolskog obrazovanja kod gimnazijalaca polaganje obaveznih ispita  – Hrvatskog, Matematike i stranog jezika. Kako nam kažu iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, te predmete nije položilo 157 učenika gimnazija, dakle njih 12%, naspram 9,41% gimnazijalaca koji su ih pali na ljetnom roku. Ukupno gledano, Hrvatski, Matematiku i/ili obavezni strani jezik nije položilo 2.852 pristupnika.

Neki od njih su na obaveznom dijelu mature ostvarili više od jedne negativne ocjene pa je ukupan broj jedinica na tim ključnim predmetima bio 3.595.

Najčešća ocjena na obje razine Matematike – nedovoljan

Da su rezultati jesenskog roka gotovo jednako poražavajući kao i nakon ljetnog, govore i podaci o najčešćim ocjenama na već spomenutim obaveznim predmetima. To su, prema podacima NCVVO-a sljedeće:

Izdvojeni članak

Pogledajte kakav je interes među maturantima vladao za svaki od 900 studijskih smjerova

  • A razina Hrvatskog – najčešća ocjena 2
    B razina Hrvatskog – najčešća ocjena 1
  • A razina Matematike – najčešća ocjena 1
    B razina Matematike – najčešća ocjena 1
  • A razina Engleskog – najčešća ocjena 3
    B razina Engleskog – najčešća ocjena 2

Kako smo već pisali, od izbornih predmeta s najvišim brojem prijava, maturanti su najlošije napisali Fiziku. Na jesenskom roku polagala su ju 432 kandidata, a nedovoljan je dobilo njih čak 328, odnosno 75,9%! Nisu kandidati briljirali niti na Informatici pa je tako od 196 pristupnika ovaj ispit palo njih 120, dakle, 61,2%.

Podsjetimo, za upis studija na jesenskom je roku konkuriralo 7.924 kandidata, a pravo upisao ostvarilo je njih 5.211. Nakon jesenskog upisnog roka nepopunjeno je na fakultetima ostalo preko 11 tisuća mjesta, a na kojima sve provjerite ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap