Pretraga

Objavljena nova pravila državne mature: Provjerite što nikako ne smijete činiti tijekom ispita

A- A+

Sljedećeg tjedna počinju ispiti ovogodišnjeg ljetnog državne mature pa je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je nova Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature. Njime su, između ostaloga, propisani načini ponašanja na ispitu, pribor koji se smije i ne smije koristiti te izgled učionice u kojoj se ispit piše.

Foto: srednja.hr

Nekoliko je novih Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature koje objavljuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a sva ona usklađena su s novim Pravilnikom o državnoj maturi kojeg je za ovu godinu donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Nastavnici će smjeti detaljno pregledati sumnjive učenike

Izdvojeni članak
NCVVO

Maturanti u šoku: Tjedan dana prije mature nema provedenih ispita na stranicama NCVVO-a

Novost propisana ovim Pravilima ta je da se strože kontrolira moguće posjedovanje elektroničkih uređaja tijekom ispita. Jasno je sada u Pravilima NCVVO-a istaknuto da pristupnik tijekom ispita ne smije imati u blizini radnoga mjesta mobilni telefon niti druge elektroničke audiouređaje i videouređaje, poput pametnih satova ili naočale te slušalica, niti se smije njima koristiti.

– Mobilni telefon i drugi elektronički audiouređaji i videouređaji za vrijeme pisanja ispita smiju se nalaziti samo na mjestu predviđenome za to. U slučaju posjedovanja takvih uređaja učeniku odnosno pristupniku poništavaju se svi položeni ispiti i zabranjuje se polaganje ostalih ispita u tome ispitnom roku, stoji u novim Pravilima NCVVO-a.

Uputa nastavnicima je da promatraju učenike, a kada uoče da postoji mogućnost da maturant posjeduje nedopušteni uređaj dežurni nastavnik mora reagirati, točnije – detaljno pregledati učenika.

– Dežurni nastavnik u dogovoru s voditeljem ispitne prostorije može učenika na trenutak izvesti iz ispitne prostorije i provjeriti ima li kod sebe nedopušteni uređaj (vizualno pregledati i zamoliti učenika da pokaže sporni detalj – naočale, dugme, broš, privjesak…). Ako se sumnja pokaže točnom, ispit je za učenika završen, a ako se pokaže netočnom, dežurni nastavnik uz ispriku vraća učenika u ispitnu prostoriju i produljuje mu vrijeme pisanja ispita za vrijeme utrošeno na prekid. Takva se provjera može napraviti jednom tijekom provedbe ispita, a nikako tijekom provedbe ispita slušanja, nalažu nova Pravila NCVVO-a.

Maturanti dobivaju kemijske, a od pribora se smiju koristiti samo ravnalo i kalkulator

Izdvojeni članak

Nikad stroža pravila na maturi: Od ove godine ispiti se neće smjeti pisati vlastitim olovkama

Stroža pravila i kontrole učenika na ovogodišnjoj maturi posljedica su organiziranih prevara koje su se dogodile na ljetnom roku mature u školskoj godini 2017./2018. Učenica jedne zagrebačke gimnazije uhvaćena je u prevari na ispitu iz Matematike, na kojemu je kao ‘pomoć’ u rješavanju koristila kamericu u olovci i slušalice. Kamerica je služila da snimi odgovore, pa bi onda putem slušalice stigla rješenja. Ta se usluga naplaćivala 100 eura. Druga uhvaćena djevojka otkrivena je u istoj školi i to na jesenskom roku ispita iz hrvatskog jezika. Nju je profesor otkrio kada je otišla na toalet jer joj se kamera koju je nosila u blizini prsiju pregrijala pa je se pokušala riješiti.

Stoga je, osim spomenutih pravila koja se odnose na posjedovanje elektroničkih uređaja ove godine uvedeno je još jedno o kojemu smo već pisali. Kako bi se stalo na kraj slučajevima varanja uz pomoć kamere na kemijskama, od ove godine učenici će uz ispit dobiti i olovku NCVVO-a.

– U kutiji s prvim ispitima isporučenim pojedinoj školi nalazit će se i potreban broj kemijskih olovaka za sve učenike te škole. Pri zaprimanju ispita potrebno je prebrojiti kemijske olovke i utvrditi ima li ih dovoljno. Učenicima se te kemijske olovke dijele na početku svakoga ispita, a na završetku učenik uz ispitni materijal predaje i kemijsku olovku koja će se zatim upotrebljavati pri provedbi sljedećih ispita. lsto tako, pristupnici koji polažu ispit iz Likovne umjetnosti dobit će potreban flomaster kojim će označavati tražene elemente u ispitnoj knjižici. Dakle, učenici ne smiju imati na klupi drugi pribor (svoje kemijske olovke, grafitne olovke, gumice, šestar…) niti se smiju njim koristiti. Tijekom pisanja ispita iz Matematike, Fizike i Kemije dopušteno je koristiti se samo jednim trokutom ili ravnalom te džepnim računalom propisanih karakteristika i bez poklopca, kažu iz NCVVO-a.

Od novih Pravila koje je NCVVO implementirao u svoj dokument valja još izdvojiti i kako je naglašeno da učenik koji sa sobom na ispitu nema identifikacijski dokument mora biti identificiran u roku od 24 sata. Ako to ne bude učinjeno u spomenutom roku – smatra se da učenik ispitu uopće nije pristupio.

Sva Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature koje je donio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.06 MB]

_____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap