Pretraga

Objavljena rješenja ispita mature iz Engleskog na A i B razini: Provjerite što vam je sve točno

A- A+

Na ljetnom roku ovogodišnje državne mature posljednji su se prije šestodnevne pauze pisali ispiti Engleskog jezika na višoj i osnovnoj razini. Kao što je to i praksa s drugim predmetima, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u roku od dva dana objavio je točna rješenja tih ispita.

Foto: Pixabay

Ispitu mature iz Engleskog jezika na višoj je razini pristupilo nešto više od 18.400 kandidata, a na osnovnoj njih oko 11.400. Obavezni je to predmet državne mature, sastoji se od cjelina čitanje, pisanje i slušanje, a dojmovi maturanata s kojima smo porazgovarali nakon pisanja ispita bili su poprilično pozitivni.

Viša razina Engleskog jezika

Izdvojeni članak

Ovo se mora proslaviti odlaskom u kino: Maturantima A razina Engleskog bila prelagana

Učenici koji su pisali višu razinu mahom očekuju visoke ocjene, četvorke i petice, a posebno su istaknuli kako im se svidjela mladima bliska tema eseja.

– Prema mom mišljenju ispit je bio banalan jer smo mi puno teže primjere radili na satu tijekom priprema. Koliko je bio lagan govori i to da iz testa čitanja i slušanja ne očekujem manje od 95%. Što se tiče eseja, tema je bila ‘Some people prefer watching movies in cinema. Others like to stay at home’, ili tako nešto. Jedino što me mučilo na eseju bio je broj riječi kojih sam imala previše pa sam esej morala skraćivati. Sve u svemu očekujem ocjenu odličan, kazala nam je nakon ispita maturantica Anja.

Točna rješenja ispita Engleskog na A razini možete vidjeti u dokumentu u nastavku, a audio zapise iz cjeline slušanje možete preuzeti ovdje. Prvi dio dokumenta čine ispitne knjižice, a drugi su ključevi i list s odgovorima. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknite na link.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.08 MB]

Osnovna razina Engleskog jezika

Izdvojeni članak
engleski čovjek

Na B razini Engleskoga najveće muke sa slušanjem: 70% odgovora mi je pod C pa ne znam što da mislim

Od tri dijela sastojao se i ispit na B razini Engleskog, a iako je većina naših sugovornika zadovoljna napisanim, nekolicina njih imala je manjih poteškoća u jednoj od ispitnih cjelina.

– Jedini problem u ispitu sam imala kod slušanja. Mature prijašnjih godina su mi bile puno jednostavnije, jer u dva tri zadatka nismo mogli jasno čuti ključne riječi. Vremena je bilo dosta. Recimo nakon prvog dijela ispita mi je ostalo 10-ak minuta za prepisati odgovore i provjeriti sve još jednom. Iskreno, nisam se pripremala previše za ovaj ispit. Riješila sam dvije mature čisto da vidim kako stojim. Srednja škola je ipak odradila svoje, ispričala nam je svoje dojmove maturantica Iva.

U nastavku se nalazi ispit mature i točna rješenja Engleskog jezika na B razini, oboje komprimirano u jedan dokument. Audio zapise sa slušnog dijela ispita preuzmite ovdje*napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknite na link.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.82 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.