Pretraga

Objavljena rješenja ispita mature iz Fizike i Filozofije: Pogledajte što vam je točno, a što ne

A- A+

Ovoga petka na ljetom roku državne mature nema ispita, ali zato je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio rješenja i zadatke iz Fizike i Filozofije. Ispiti su to koje su maturanti pisali protekle srijede.

Foto: srednja.hr

Oko 7.200 maturanata protekle je srijede pisalo ispit mature iz Fizike, a istoga dana njih stotinjak izašlo je na onaj iz Filozofije. Kao što je to i do sada bio običaj, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja dva je dana kasnije objavio zadatke i rješenja obaju ispita.

– Ukupni dojam nije loš, 3/5 bih rekao. Došao sam napisati Fiziku jer sam odabrao taj izborni zajedno sa Informatikom jer mi željeni fakulteti to traže. Ispit sam napisao u rekordnom vremenu od pola sata u kojih sam stigao razmisliti o svim pitanjima iz prve knjižice, što su pitanja višestrukog odabira, te odgovoriti na njih koliko se sjećam s nastave. Nisu bila previše teška, sve smo to jednom barem na nastavi prošli. Stigao sam i pročitati zadatke iz druge knjižice, ali sam zaboravio ponijeti kalkulator pa se nisam obazirao rješavati ih, rekao nam je nakon ispita iz Fizike maturant Karlo.

Nakon ispita iz Filozofije svoje nam je dojmove prepričala maturantica Lucija. U svojoj je školi sama pisala taj ispit, a odmah ju je, kad ga je vidjela, začudilo koliko je lagan s obzirom na prošlogodišnje.

– Pripremala sam se rješavanjem prošlih ispita i učenjem iz udžbenika i bilješki s nastave, no pošto mi je prvi izbor glazbena akademija za koju ne trebam izborni predmet, nisam se uopće puno pripremala. Ja sam očekivala zapravo siguran pad, ali ispada da će možda ipak biti prolaz. Bilo mi je dovoljno vremena, čak sam bila gotova u roku 100 minuta, ispričala nam je Lucija.

Zadatke i rješenja ispita iz Fizike i Filozofije možete vidjeti u dokumentima u nastavku, s time da se najprije u dokumentu nalaze zadaci, a potom i ključ za odgovore te popunjeni list s odgovorima. Iako se za svaku školsku godinu određuju novi pragovi prolaznosti, napomenimo kako je lani na Fizici prag za dvojku iznosio 25 posto, a za Filozofiju 30 posto, dok bodovne pragove za ostale ocjene možete vidjeti na poveznici.

Napomena: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Fizika

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.19 MB]

Filozofija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.08 MB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap