Pretraga

Objavljena rješenja mature iz Hrvatskog: Provjerite koji su vam odgovori točni i koliki je prag prolaznosti

A- A+

Posljednji tjedan državne mature u jesenskom roku otvorio je ispit iz Hrvatskog jezika. Najprije se pisao test iz jezika i književnosti, a potom i esej. Kao što je to bio slučaj s prethodnim ispitima, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i rješenja tog ispita.

matura hrvatski državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

U ponedjeljak su maturanti pisali Hrvatski jezik, a ispite na obje razine prijavilo je oko 2.000 pristupnika.

– Iskreno, ispit mi je bio teži nego na ljetnom roku. Razočarana sam zato što na jesenski rok najčešće idu oni koji žele povećati ocjenu, a oni kao u inat stave kompliciraniji ispit, rekla nam je nakon ispita A razine Marta, dok je njena vršnjakinja Lorena rekla da joj je ispit prošao dobro, jedino su joj manje komplikacije stvarala pojedina ‘trik pitanja’.

Dan nakon prvog dijela ispita učenici su pisali i školski esej – na B razini temeljem romana Zločin i kazna, dok su na A razini jesenskog roka maturanti morali interpretirati Gospodu Glembajeve.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Maturanti pisali esej na jesenskom roku mature: ‘Nisam očekivala ovu temu, bila je na probnoj’

Što su napisali, napisali su, a od danas mogu doznati i kako otprilike stoje s rezultatom. Naime, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispite s jesenskog roka kao i njihova rješenja, a možete ih vidjeti u dokumentima ispod članka. Naglasimo kako se u dokumentu najprije nalaze ispiti, a potom i ključevi za odgovore te esejski zadatak.

Kao i za ostale ispite mature i an Hrvatskom jeziku pragovi prolaznosti određeni uoči ljetnog roka važeći su i za jesenski. Prag za dovoljan na A i B razini iznosi 35 posto od ukupnog broja bodova, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti na poveznici.

Napomena: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Hrvatski A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Hrvatski B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.