Pretraga

Objavljena su rješenja mature iz Biologije: Dijelu učenika priznat odgovor zbog greške u ispitu

A- A+

Proteklog utorka oko 5.200 maturanata polagalo je Biologiju. Prema broju prijava to je jedan od najpopularnijih izbornih predmeta među maturantima, a NCVVO je objavio zadatke koji su se ove godine našli u ispitu, kao i točna rješenja. Učenicima s prilagodbom ispitnog materijala u ispitu font 14 i font 28 priznat je jedan točan odgovor u zadatku 52.1. zbog greške u ispitnom materijalu.

matura biologija

Foto: srednja.hr

Biologija je na državnoj maturi jedan od popularnijih izbornih predmeta, ali slovi i kao jedan od kompliciranijih, pretežito zato što veći broj zadataka zahtjeva razumijevanje gradiva, a ne samo reprodukciju. I ove godine dio zadataka stvarao je probleme učenicima.

– Pitanja su bila više za razmišljanje i za povezivanje. Najteži zadatak mi je bio onaj s kromosomima. Vremena je bilo i više nego dovoljno i sve se stigne napisati. Očekujem solidnu dvojku iz ispita, a sljedeće što pišem je kemija, hrvatski i matematika, kazao nam je nakon ispita maturant Andrej.

Za rješavanje ispita maturanti su imali 135 minuta, a ispit je sadržavao ukupno 54 pitanja. Kako su glasila sva pitanja koja su se našla na ovogodišnjem ispitu te koja su točna rješenja, provjerite u dokumentu pri dnu teksta. Iako se za svaku godinu određuju novi pragovi prolaznosti, napomenimo kako je lani bodovni prag za prolazak Biologije bio 30%, a pragove za ostale ocjene pogledajte ovdje.

Također, kod ispitnih materijala za učenike koji su ispit polagali po prilagođenoj tehnologiji došlo je do greške, zbog čega je u zadatku u ispitu font 14 i font 28 u zadatku 52.1. priznat jedan točan odgovor.

– Tijekom provedbe ispita državne mature iz Biologije u ljetnome roku u školskoj godini 2020./2021. utvrđeno je da je u zadatku broj pedeset dva (52.1.) odgovor povezan sa slovnim oznakama koje nisu otisnute u ispitnom materijalu s prilagodbom na font 14 i jedan ispit A3 font 28. Rješenja zadataka 52.2. i 52.3. ni na koji način ne ovise o slovnim oznakama. Iz razloga navedenih u točki I. ove Odluke, kako pristupnicima ne bi bila nanesena šteta, priznaje se jedan točan odgovor u zadatku (52.1.) u ispitu državne mature iz Biologije pristupnicima koji su imali prilagodbu ispitnog materijala font 14 i A3 font 28, stoji u odluci NCVVO-a koja je isto dostupna pri dnu teksta.

Napomena: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.03 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [239.80 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap