Pretraga

Objavljeni ispiti i rješenja iz povijesti i filozofije

A- A+

Ispiti državne mature bliže se kraju, a danas maturanti pišu ispite iz sociologije i goegrafije. Od izbornih predmeta prošli se tjedan, uz ostale, pisao ispit iz povijesti i i filozofije. Koja pitanja su maturanti rješavali i koji su točni odgovori, provjerite u nastavku.

Učenici su prošlog tjedna pisali, između ostalog, ispite iz povijesti i filozofije na državnoj maturi. Povijest je pisalo nešto više od 1200 maturanata, dok je ispitu iz filozofije pristupilo tek nešto manje od 400 kandidata. Povijest je mnogima bila iznenađenje, jer je navodno maturantima sam ispit bio nešto teži nego onaj koji se polagao prošle godine.

Maturanti su na ispitu iz povijesti morali znati što se veličalo skulpturalnim prikazima cara Augusta u rimskoj državi ali i razne druge materijalne spomenike. Posljedice Peloponeskog rata, ime osobe koja je srušila Aztečko Carstvo te namjesnik kralja Ladislava Napuljskoga u Dalmaciji – samo su neka od pitanja na koja su maturanti prošli tjedan odgovarali.

Što se tiče ispita iz filozofije, kandidati su trebali povezati filozofe s karakteristikama njihove filozofije, ali i spoznajno – teorijskim stajalištima koja su karakteristična za određene filozofe. U zadacima produženog odgovora učenici su objašnjavali Aristotelovo viđenje brojnih pojmova poput ‘supstancija’ ili ‘potencija’.

U nastavku provjerite kako je sve izgledalo i koji su točni odgovori na ispitima iz povijesti i filozofije.


Share via
Copy link
Powered by Social Snap