Pretraga

Objavljeni ispitni katalozi za maturu: Izašao je i primjerak novog ispita iz Hrvatskog, evo kako će izgledati

A- A+

Prije mjesec dana započela je nova školska godina, čime je u klupe sjela i nova generacija maturanata. Osim redovitih školskih obaveza, na umu moraju imati i one vezane uz državnu maturu. Prijave ispita započet će početkom prosinca, a ovih dana Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispitne kataloge koji propisuju koji će se sadržaji naći u ispitima, kao i tehničke opise samih ispita. Osim katalog izašao je i ogledni ispit iz Hrvatskog, koji od ove godine doživljava najveće izmjene otkako se provodi matura –  nema više razina, a uvodi se i dio ispita koji se naziva sažetak.

Foto: srednja.hr

Kalendar državne mature za ovu godinu već je odavno objavljen, a ovih je dana Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio ispitne kataloge za maturu 2022./23. Kataloge za sve predmete možete pronaći na ovoj poveznici.

Katalozi propisuju koje sadržaje treba usvojiti i kako izgleda ispit

Proučavanje ispitnog kataloga prvi je korak u pripremi svakog od ispita jer je riječ o dokumentima koji odgovaraju na neka važna pitanja maturanata  – koje gradivo je u pojedinim područjima potrebno naučiti odnosno ponoviti za ispit, kako je sam ispit strukturiran, koliko traje i koliko zadataka te kakav tip zadatka moraju rješavati na tom ispitu.

Katalog propisuje i na koji se način ispit boduje, kao i, među ostalim, što od pribora ponijeti sa sobom na ispite. U katalozima se nalaze i primjeri zadataka kakvi se pojavljuju na ispitu, što također može biti posebno korisno kod priprema, a nabrojana je i literatura pomoću koje se učenici pripremaju.

Kao i prethodnih godina, u narednim tjednima na portalu srednja.hr objavljivat ćemo sažete prikaze svakog od kataloga vezanih uz predmete koji se polažu na maturi te analizirati što je novo u odnosu na prošlu godinu.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Izašli i ogledni ispiti za novu maturu iz Hrvatskog

Kada je riječ o katalogu za Hrvatski jezik, on je objavljen odavno, još u ožujku 2022. Razlog leži u tome što su na taj ispit ove godine uvedene najveće promjene otkako se provodi matura. Kako smo pisali, od 2023. više neće postojati viša i osnovna razina tog ispita, nego će svi maturanti pisati jedinstveni ispit. Također, ispit iz Hrvatskog jezika više se neće sastojati od dviju ispitnih cjelina, nego triju. Prva ispitna cjelina je čitanje, književnost i hrvatski jezik, druga sažetak, a treća školski esej.

Kako stoji u ispitnom katalogu, tri ispitne cjeline od kojih se ispit iz Hrvatskog sastoji ispituju se u dva dijela i ispit se provodi u dva dana. Prvi dan provedbe ispituju se čitanje, književnost i hrvatski jezik i piše se sažetak, a drugi dan provedbe piše se školski esej. Više na svim promjenama na maturi iz Hrvatskog možete čitati OVDJE. Popis djela za esej u 2023. nalazi se na poveznici.

Uz ispitne kataloge za svaki od predmeta, objavljen je i ogledni ispit za tu novu maturu iz Hrvatskog jezika, a kako će izgledati, detaljno možete proučiti u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap