Pretraga

Objavljeni prvi rezultati državne mature u jesenskom roku, evo kada izlaze privremene liste upisa

A- A+

Nešto malo manje od pet tisuća kandidata koji su prijavili ispite za jesenski rok državne mature u 2022. godini ovog je ponedjeljka u podne doznalo i rezultate tih ispita. U trenutku objave rezultata počeo je teći 48-satni rok za ulaganje prigovora na ocjenjivanje ispita. Kandidati koji su pristupili ispitima trebaju imati na umu da su se kod ocjenjivanja na drugom ovogodišnjem roku primjenjivali pragovi doneseni nakon ovogodišnjeg ljetnog roka.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Ovog ponedjeljka u podne oko 4.800 kandidata koji su prijavili ispite državne mature u jesenskom roku doznalo je kako su napisali svaki od tih ispita. Rezultate ispita učenici mogu vidjeti u sustavu Postani student.

Pragovi određeni ljetos vrijede i na jesenskom roku

Ono što maturanti trebaju znati jest da su se ispiti ocjenjivali temeljem pragova prolaznosti donesenih nakon ljetnog roka državne mature. Znači prag za dovoljan na obje razine Hrvatskog jezika bio je 35 posto, na ispitima obje razine Matematike iznosi 25 posto, dok je na višoj razini Engleskog 36 posto, a na osnovnoj 37 posto. Bodovne pragove za svaku od ocjena na svim ispitima mature možete vidjeti ovdje.

Podsjetimo, na ovogodišnjem jesenskom roku najviše kandidata, oko 2.700 prijavilo je osnovnu razinu Matematike. Po broju prijava slijedi ispit iz osnovne razine Hrvatskog jezika, kojemu je pristupilo oko 1.200 kandidata, dok je osnovnu razinu Engleskog jezika prijavilo je njih oko tisuću. Od izbornih predmeta najviše je prijava bilo na Fizici i Politici i gospodarstvu.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Objavljeni pragovi prolaznosti za sve ispite državne mature u 2022. godini

Krenuo rok za ulaganje prigovora

Odmah po objavi rezultata počeo je teći i rok za ulaganje žalbe na bodovanje ispita. Kako stoji u pravilniku o polaganju državne mature, pisani prigovor na bodovanje ispita može se podnijeti u roku od 48 sati od objave rezultata ispita, dakle do 14. rujna u podne. U njemu mora biti naznačeno na koji se zadatak odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost. Maturanti koji su ove godine završili četvrti/peti razred prigovor upućuju ispitom povjerenstvu svoje škole, a ostali kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mišljenje o opravdanosti razloga podnošenja prigovora učenika donosi ispitno povjerenstvo i prosljeđuje ga NCVVO-u, stoji u pravilniku, a potom odluku o prigovoru učenika odnosno pristupnika na bodovanje donosi Centar u roku od pet radnih dana od isteka roka za žalbe. Učenici i drugi pristupnici imaju pravo i na drugostupanjsku žalbu – nakon što doznaju rezultate prigovora, mogu u roku od jednoga dana od dana donošenja odluke podnijeti prigovor na odluku NCVVO-a Upravnom vijeću NCVVO-a.

Privremene rang-liste za upise danas popodne

Podsjetimo, ovog ponedjeljka u 14 sati bit će objavljene i privremene rang-liste za upis na studijske programe. Konačni rezultati mature izlaze 19. rujna u podne. Do tog datuma u 13:59 maturanti mogu brisati i dodavati studijske programe na popis te mijenjati listu prioriteta (ako visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave), a objava konačnih rang-lista za upis na studijske programe je 19. rujna iza 15 sati.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap