Pretraga

Od 20 najtraženijih zanimanja, najviše ih je iz IT-ja: Evo gdje se za njih obrazovati

A- A+

Upisuješ faks, ali još uvijek tražiš karijeru s kojom ćeš imati sigurnu, lijepu i uzbudljivu budućnost? Istražili smo popis zanimanja kojima raste potražnja u cijelom svijetu te utvrdili da je većina njih vezana uz IT. Istražili smo o kojim je točno zanimanjima riječ i koje sve prilike za razvoj karijere imaš u IT sektoru, ali i gdje se za njih možeš obrazovati.

Poslovi vezani uz IT dominiraju na popisu najtraženijih u cijelom svijetu, a za sve njih se možeš obrazovati u Hrvatskoj | Foto: Pexels; Tara Winstead

Kad se priča o karijerama iz snova, onima koje dolaze s najboljim uvjetima i uzbudljivim prilikama, gotovo uvijek se spominje IT. To nije bez razloga, a dovoljno je samo pogledati podatke poput onih o broju zaposlenih i plaćama. U Hrvatskoj, zaposleni u IT sektoru imaju jednu od najviših prosječnih plaća u državi – čak 9.000 kn mjesečno. To je značajno više od državnog prosjeka koji trenutno iznosi 6.763 kn.

Osim toga, u IT-ju danas, gledano globalno, radi preko 55 milijuna ljudi. Projekcije za budućnost očekuju da će taj broj samo rasti. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, od dvadeset zanimanja za kojima najbrže raste potražnja, dvanaest ih je vezano uz IT, a u top deset ih se smjestilo čak osam. Tehnologija napreduje munjevitom brzinom i stvara nove poslove koje, sve češće, možeš raditi iz udobnosti svog doma za neke od najjačih tvrtki svijeta.

IT studiji moraju biti agilni

Budući da je tehnološki napredak toliko brz, kod obrazovanja ovih stručnjaka presudno je kvalitetno naučiti osnove, ali i naučiti kako učiti. Na taj način se cijeli život možeš usavršavati prateći razvoj tehnologije. No, najvažnije, upišeš li fakultet iz područja IT-ja, uvjeri se da njegov program prati novosti koje se događaju na tržištu. IT studiji naprosto moraju biti agilni kako njihovi studenti s fakulteta ne bi izlazili s nedostatnim znanjima.

Ako te zanima koje karijere u IT-ju su ti, uopće, na raspolaganju, možemo se vratiti izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o zanimanjima za kojima raste potražnja. U suradnji s VSITE-om, prvim privatnim učilištem računarstva u Hrvatskoj, doznali smo više o najtraženijim poslovima u IT-ju i kako se za njih obrazovati, jer njihovi studijski programi obrazuju stručnjake za zanimanja koja se nalaze na listi najbrže rastućih zanimanja.

WEF future of jobs

U lijevom stupcu je popis poslova kojima u cijelom svijetu najbrže raste potražnja prema The Future of Jobs Reportu, WEF 2020 | Foto: screenshot, WEF

Koju karijeru u IT-ju odabrati?

Tvoja karijera, naravno, ovisit će o tome koji studij upišeš, a detaljnije prilike smo istražili na primjeru studijskih programa VSITE-a. Prva godina preddiplomskog stručnog studija Informacijskih tehnologija na VSITE-u je zajednička, a nakon toga biraju jedan od četiri smjera: Programiranje, Računalni sustavi i mreže, Baze podataka i web dizajn te Informacijski sustavi. Od druge godine studenti imaju dva obvezna predmeta sa smjera, a sve ostale biraju sami stoga programe mogu prilagoditi svojim specifičnim interesima. Diplomski stručni studij IT-ja studentima nudi smjerove Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi, Računalni sustavi te Ugradbena i prijenosna računala.

Osim toga, VSITE nudi programe cjeloživotnog obrazovanja kao što su Kibernetička sigurnost, AI (Artificial Intelligence), IoT (Internet of Things) te MikroTik akademija nakon koje se dobiva MTCNA certifikat. Na ove se programe upisuju oni s predznanjem iz područja IT-ja koji se žele specijalizirati u tim područjima. Osim toga, VSITE nudi i individualizirane programe za one koji ne dolaze iz IT-ja, a žele naučiti određena znanja i vještine iz tog područja, bilo to programiranje, AI ili nešto drugo.

Nakon preddiplomskih i diplomskih studija VSITE-a, studenti postaju programeri, inženjeri za projektiranje i održavanje računalnih mreža i sustava, projektanti baza podataka te web dizajneri, kao i projektanti informacijskih sustava. Programi cjeloživotnog obrazovanja pripremaju polaznike za zanimanja stručnjaka za kibernetičku sigurnost, stručnjaka za primjenu umjetne inteligencije ili stručnjaka za Internet stvari.

Sva ova zanimanja nalaze se na popisu dvadeset zanimanja kojima najbrže raste potražnja. Postaneš li jedan od ovih stručnjaka, očekuj da ćeš biti iznimno konkurentan odnosno konkurentna na tržištu rada, jer će poslova u IT-ju biti sve više.

Programeri, inženjeri za projektiranje i održavanje računalnih mreža i sustava, projektanti informacijskih sustava… sva ova zanimanja su iznimno tražena | Foto: Unsplash

Poslovi vezani uz umjetnu inteligenciju kotiraju posebno visoko

Poslovi u domeni primjene umjetne inteligencije nalaze se na vrlo visokom, drugom mjestu zanimanja za kojima raste potražnja prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma. VSITE nudi priliku da razviješ karijeru i u tom području. Naime, ovaj faks je partner najvećem projektu iz područja AI-ja u Hrvatskoj.
Zahvaljujući tome, brojni su kolegiji nadopunjeni sadržajima o tom području, a studenti mogu slušati i posebne kolegije o AI-ju. Na preddiplomskom studiju studenti mogu slušati kolegij ‘Uvod u umjetnu inteligenciju i strojno učenje’ koji ih osposobljava za samostalnu izradu i primjenu modela umjetne inteligencije. Studenti na diplomskom studiju studenti slušaju kolegij ‘Umjetna inteligencija’ čiji je nositelj Vojislav Kecman, prof. dr. sc., autor knjige o umjetnoj inteligenciji koja je osnovna literatura na preko petnaest američkih sveučilišta.

Kao idealan jezik umjetne inteligencije studenti VSITE-a koriste Python, a za obuku i implementaciju modela AI-ja upotrebljavaju Keras (bliblioteku neuronske mreže otvorenog koda koju je razvio Google) i PyTorch (druga najčešće korištena platforma umjetne inteligencije na svijetu, poznata po tome što ju koriste Facebook aplikacije za duboko učenje). Za vizualizaciju koriste Matplotlib. Kako bi to sve mogli, koriste superračunalo Nvidia DGX1, nabavljeno u sklopu velikog projekta umjetne inteligencije, pomoću kojeg treniraju svoje sustave. Nakon tog iskustva su i više nego spremni za rad u području primjene umjetne inteligencije.

vsite

Promocija studenata VSITE-a | Foto: VSITE

Zašto upisati baš VSITE?

Osim što su studijski programi VSITE-a u skladu s aktualnim potrebama tržišta i obrazuju za poslove kojima raste potražnja, njihovi studenti uživaju i druge prednosti. Svi koji se upišu dobiju prijenosno računalo koji im ostaje na korištenje i nakon što završe studij. Fakultet svojim studentima osigurava i svu potrebnu literaturu, udžbenike i nastavne materijale, kao i pristup online knjižnici Springer.

Studenti ne moraju snositi niti troškove izrade diplome i promocije, ali niti troškove sudjelovanja na stručnim skupovima te sportskih i drugih studentskih aktivnosti. Za one najznatiželjnije, VSITE organizira i brojne dodatne radionice kojima bruse svoje digitalne vještine (primjerice, Arduino, Linux, Digitalna elektronika, Mikrokontroleri, Izrada računalnih igara, Cloud Computing, Photoshop, Illustrator, After Effects…).

Svi zainteresirani za studij na VSITE-u mogu se predbilježiti za upis u akademsku godinu 2022/2023. Još ove godine mogu se prijaviti svi koji su završili strukovnu srednju ili gimnaziju, bez obzira kada. Već od iduće akademske godine (2023./2024.) stupa na snagu novi zakon koji će donijeti promjene vezane za uvjete upisa i školovanje u sustavu visokog obrazovanja.

vsite

Foto: VSITE


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Visoke škole za informacijske tehnologije