Pretraga

Od korone i kontracepcije do genetike: Ovo su pitanja s mature iz Biologije u 2022., pokušajte odgovoriti

A- A+

Ispit mature iz Biologije jedan je od onih koje su učenici već napisali. I ove godine to je jedan od češće prijavljivanih ispita – pisalo ga je oko četiri tisuće maturanata. Rješenja su već objavljena, a mi smo izdvojili deset pitanja s tog ispita. Znate li odgovore?

Foto: srednja.hr

Iako ispit iz Biologije među maturantima slovi kao jedan od težih, jer je u značajnom dijelu zadataka potrebno logičko zaključivanje da bi se došlo do odgovora, ovogodišnji maturanti s kojima smo razgovarali nakon ispita nisu imali puno prigovora oko težine. Tek je nekoliko pitanja koja su ocijenili nešto kompliciranijima, ali kako nam kažu – u konačnici ne očekuju loše ocjene.

Maturanti koji su ove godine odabrali pisati Biologiju na državnoj maturi dobili su u ponedjeljak ispit koji je sadržavao 54 zadatka. Od toga je 40 zadataka zatvorenoga tipa koji donose 50 % mogućih bodova i 14 zadataka otvorenoga tipa koji također donose 50% mogućih bodova. U prvu skupinu ulaze zadaci višestrukog izbora, odnosno oni s četiri ponuđena odgovora.

Putem njih ispitivalo se raznovrsno gradivo, a budući da su zadaci i rješenja već objavljeni, neka od pitanja izdvojili smo u nastavku, pokušajte ih riješiti.

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap