Pretraga

Oko 1.600 maturanata danas je pisalo Hrvatski: ‘Prvo sam zvala mater da joj javim je l’ prošlo sve kako treba’

A- A+

Maturanti koji su na ljetnom roku pali ispit mature iz Hrvatskog ili su željeli popraviti dobivenu ocjenu, ovog ponedjeljka imali su priliku za to. Danas se pisao prvi dio ispita, test iz jezika i književnosti. A razini pristupilo je 596 učenika, a osnovnu razinu prijavilo je njih 1.010.

Foto: M. Gelenčir | srednja.hr

Oko 1.600 učenika danas je pristupilo ispitu mature iz Hrvatskog jezika. Neki od njih ispit su pali na ljetnom roku, a drugi, kao naše dvije sugovornice, odlučili su popraviti ocjenu s tog prvog roka.

‘Nažalost, ovog puta mi se ispit čini još i težim’

Jelena iz IV. gimnazije ‘Marko Marulić’ u Splitu, pisala je danas višu razinu i ističe kako joj je ispit bio teži od onoga na ljetnom roku.

Izdvojeni članak
matematika matura

Oko 3.500 učenika pisalo maturu iz Matematike: ‘Dočekao me šok, bilo je teže nego na ljetnom’

– S obzirom na težinu ljetnog roka, imala sam popriličnu tremu prije izlaska na ovaj ispit. Bilo me strah zadataka koji bi me ovaj put mogli dočekati. Nažalost, ovog puta mi se ispit čini još i težim. Najteži dio ispita su mi bili polazni tekstovi, koji su ovog puta bili još duži, dvosmisleni i također većinom nepoznati kao i na ljetnom roku. Definitivno smatram da previše dugih tekstova bude te ne smatram to pravednim s obzirom na to da prošlih godina nisu bili toliko ni dugi ni nepoznati. Dok sam te zadatke riješila ponestalo mi je koncentracije te sam se nakon ispita osjećala nervozno i ljuto, veli nam Jelena.

Dodaje, pripremala se rješavajući zadatke s prošlogodišnje mature te pomoću skripte za pripremu.

– Vremena za rješavanje ispita nije nedostajalo, a uz malo sreće nadam se dobroj četvorci iako mi je teško procijeniti s obzirom na težinu ispita, zaključuje Jelena.

Dojmove prvo treba javiti mami

Marijeta iz Srednje škola fra Andrije Kašića Miošića u Makarskoj također nije bila zadovoljna ocjenom s ljetnog roka, pa ju je odlučila poboljšati na jesenskom.

– Uvijek postoji ta trema i nesigurnost, međutim u manjoj količini nego na ljetnom roku. Prvo što sam napravila kad sam bila gotova – zvala sam mater da joj javim je l’ prošlo sve kako treba!, kaže nam kroz smijeh Marijeta.

Izdvojeni članak
matura fizika

Stigla rješenja četiriju ‘popularnih’ predmeta mature: Evo kako ste trebali odgovarati na pitanja

Ona pak smatra da je ispit bio iste težine kao i na ljetnom roku, a baš kao Jelena pripremala se uz pomoć skripte i kroz već provedene ispite.

– Ja sam taman nekako u zadnji tren bila gotova, vrime mi je bilo ‘na knap’, ali sve sam stigla. Meni je uvijek najteža gramatika. Ne mogu izdvojiti najteži zadatak, ali mislim da se ponovio jedan s ljetnog roka, prisjeća se Marijeta.

Sutra se piše esej

U njenoj je školi svega troje učenika pisalo Hrvatski, tako da ni mjere vezane uz epidemiju nisu bile prestroge – dežurni nastavnici nosili su maske, a učenici poštivali propisanu fizičku distancu.

– Nadam se četvorci iz ispita, barem bih to htjela, ali vidjet ćemo, sutra nas još čeka esej. Hrvatski je posljednji predmet kojeg sam pisala na ovom roku, a prije toga sam, isto radi ocjene, polagala Matematiku i Engleski. Mislim da ću zadnji tren odlučiti koji ću faks upisati, ima toliko toga što bih željela i izbor je velik, zaključuje Marijeta.

 


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap