Pretraga

Oko 3.500 maturanata pisalo je Kemiju: ‘Planirala sam upisati medicinu, ali izgleda da ništa od toga’

A- A+

Na državnoj maturi Kemija je jedan od popularnijih izbornih predmeta na državnoj maturi. Ove godine prijavilo ju je preko 3.500 maturanata, a svi oni ispit su pisali danas od devet pa sve do podneva. Trosatni ispit kod nekih je ostavio gorak okus u ustima, dok drugi kažu da im nije bio pretjerano težak.

Foto: Unsplash

Najčešća ocjena na maturi iz Kemije lani je bila dvojka. Tek 14. srpnja maturanti će doznati hoće li ove godine ocjene biti bolje. Ispit iz Kemije na ovogodišnjem ljetnom roku mature pisao se ovog ponedjeljka, a pristupilo mu je oko 3.500 učenika.

‘Zablokirala sam i to me držalo dobrih pola sata’

Anamarija iz Gimnazije Dubrovnik smatra da je ispit bio lagan i da ga se uz dobru koncentraciju mogao riješiti bez nekih većih problema. No, ona ih je imala.

– Zablokirala sam u jednom trenutku i to me držalo dobrih pola sata ako ne i više, tako da nisam uspjela riješiti sve do kraja. Rekla bih da se osjećam samo tužnom jer sam se stvarno jako dugo pripremala i Kemija mi je uvijek bila najdraži predmet, kaže Anamarija.

Prvi problemi pojavili su se na zadatku vezanom uz mjerodavni reaktant. To ju je dodatno iznerviralo jer joj taj dio gradiva inače dobro ide.

– Pripremam se od trećeg srednje, idem na privatne pripreme. Zadnjih par dana sam se najviše pripremala rješavajući prijašnje mature, to mi se činilo kao najboljom pripremom. Smatram da je ovo bio jedan od lakših ispita državne mature iz Kemije, zbog čega se još više ljutim na sebe, kaže Anamarija.

Vrijeme je bilo lijepo raspoređeno, nije ga trebalo ni više ni manje, dodaje. U njenoj školi nije bilo nikakvih incidenata tijekom provedbe ove mature.

– No, u jednom trenutku kada sam zablokirala sam samo poželjela da se dogodi nešto zbog čega bismo trebali prestati pisati test. Listam stranice, tražim što sam riješila, a što još nisam, brojim unaprijed izgubljene bodove i tako… Grozno. Očekivala sam da ću dobiti četiri ili pet, a sad bolje da ne očekujem ništa. Pišem u srijedu Fiziku, a tek se tome ne veselim. Fizika mi je najgora od svega, a ako sam zeznula Kemiju koju znam, mogu misliti samo što će biti s Fizikom. Planirala sam upisati medicinu, ali izgleda da ništa od toga ove godine… Stopirat ću, to mi je trenutno jedina opcija. Ne želim upisati ništa drugo osim medicine, zaključuje Anamarija.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Stigla su rješenja ispita mature iz Psihologije i Informatike, evo kako ste trebali odgovarati na pitanja

Druga ispitna knjižica bila je teža

Ovaj ispit nije bio pretjerano težak Jakovu iz Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira.

– Pa ispit nije bio pretjerano težak. Prva ispitna knjižica je bila čak i lakša od očekivanog. Druga knjižica je bila teška, malo teža od prošlogodišnjih. Osjećam se ravnodušno jer mi na kraju ipak kemija neće biti presudna jer sam odustao od studija farmacije, kaže nam nakon ispita Jakov.

Teška mu je, kaže, bila većina zadataka iz druge ispitne knjižice.

– Pogotovo nisam znao zadatke računanja pOH i zadatke iz elektrokemije. Smatram da je ove godine bilo puno kemije trećeg razreda, što u prijašnjih matura i nije bio slučaj. Koliko sam vidio ponovio se jedan isti zadatak iz termokemije s neke od prijašnjih matura, kaže nam Jakov.

To je zapamtio jer se pripremao sam se samostalno ponavljajući gradivo prethodnih razreda i rješavanjem prijašnjih matura.

– Mislim da je ispit bio u rangu prošlogodišnjih. Nije bio pretjerano težak, ali se ja nisam baš dobro pripremio za ispit. Bilo je i više nego dovoljno vremena za rješavanje. Većina učenika iz moje škole je izašla ili sat ili pola sata prije kraja ispita. I smatram da tko se stvarno pripremao sve četiri godine kemiju i učio je redovito nije trebao imati problema, kaže nam Jakov koji iz ovog ispita očekuje dvojku, ali se ishodom ne opterećuje previše

Ponovili su se pojednini zadaci s prijašnjih matura

Ispit nije bio pretežak ni Matku iz II. gimnazije u Zagrebu. U njemu se, kaže, nije našlo ništa nepoznato.

– Dobar dio gradiva organske kemije nismo odradili u okviru nastave, ali su i iz NCVVO-a bili ljubazni pa nisu mnogo forsirali taj dio. Iskreno ne mogu se sjetiti najtežeg zadatka. Neki su bili jednostavni skroz, samo uvrštavanje u formule, dok su neki zahtijevali malo više kreativnosti i povezivanja nekoliko formula. Čini mi se da se ponovio jedan zadatak s toplinskim kapacitetom i računanjem entalpije, prisjeća se nakon ispita Matko.

Za ispit se pripremao pomoću udžbenika i skripti. Vremena je, dodaje, bilo i previše pa je stigao i provjeriti rješenja.

– Ovogodišnji ispit je po mojem mišljenju bio na istoj razini kao i prijašnjih godina, možda čak za nijansu lakši. Očekujem visoku četvorku ili možda peticu. Smatram da sam se dobro pripremio, veli Matko kojeg još uz obavezne, od izbornih predmeta očekuje Fizika, a planira upisati studij medicine.

Izdvojeni članak

Jednorog Pero i vanzemaljci zabavljaju maturante koji su pisali Psihologiju: ‘Nadam se samo prolazu’

Ispitom podjednako obuhvaćeno gradivo kao i prošle godine

Pozitivna je nakon ispita Mihaela, učenica Zdravstvenog učilišta Zagreb. Vrlo je zadovoljna napisanim ispitom.

– Inače sam dosta smirena osoba pa me, ni prije, ni tijekom ispita nije hvatao neki strah. Ne bih sad rekla da su zadaci bili nešto posebno teški, ali jedan koji bih izdvojila je imao u tablici prva četiri reda promjene energije ionizacije i moralo se odrediti koliko valentnih elektrona ima taj element. Nisam baš primijetila da se puno zadataka ponavljalo s prošlih matura, ali jedan za koji znam je da gorivi članak najmanje šteti okolišu. S pripremanjem za maturu sam započela u studenom prošle godine, a zadnjih tjedan dana samo sam rješavala stare mature. Ne bih rekla da je ovogodišnja matura iz kemije bila nešto lakša ili teža u odnosu na prošlogodišnju, po meni je cijelo gradivo bilo nekako podjednako obuhvaćeno kao i prošle godine, kaže nam Mihaela koja očekuje visoki postotak na ovom ispitu, a planira upisati studij farmacije.

Nešto teži ispit je bio Daliji Ivani iz iste škole.

– Mislila sam da će biti lakši, i nadala sam se da ćemo dobiti formule za rješavanje zadataka, ali nismo. Ponovio se zadatak s dijagramom koji prikazuje ovisnost množinskih koncentracija sudionika reakcije o vremenu, ali najteži zadatci su mi bili zadatci kemijskih reakcija, kaže nam Dalija Ivana.

Ona je pohađala online pripreme, a dodatno je učila rješavajući ispite provedene prijašnjih godina.

– Upisala sam online pripreme i rješavala sam prijašnje mature, ovogodišnji ispit mi se činio težim. Ja sam imala dovoljno vremena, izašla sam i prije nego što je zapravo bio gotov ispit. Nadam se da ću dobiti dovoljan za prolaz, pisala sam Engleski A razinu, pišem Fiziku, Hrvatski A razinu i Matematiku B, kaže nam Dalija Ivana.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap