Pretraga

Online natjecanjem do stipendije od 12 800 eura

A- A+

I prije no što smo očekivali, velik dio naših života se digitalizirao. Neki procesi za koje smo mislili da mogu funkcionirati samo u stvarnom svijetu, sasvim dobro funkcioniraju u online sferi, čime su naši životi uvelike pojednostavljeni. Tako se i natjecanje iz engleskog na RIT Croatia, ove godine posebno, provodi online. Ono što je ostalo isto kao i do sada, su nagrade za najbolje pristupnike – stipendije do 12.800 eura. Razgovarali smo s Ivanom Silić, voditeljicom odjela za upise na RIT Croatia, koja nam je objasnila kako će izgledati to natjecanje.

Razgovarali smo s Ivanom Silić, voditeljicom odjela za upise na RIT Croatia, koja nam je detaljno objasnila kako natjecanje iz engleskog izgleda. | foto: RIT Croatia

Sve što je online ove godine posebno je u trendu. Oni koji mogu svoje poslove obavljaju online, a učenici i studenti svoju nastavu pohađaju online. Tako će se održati i online natjecanje iz engleskog na RIT Croatia, koje služi kao prijava na studij i prilika za sve natjecatelje da osvoje stipendije. Ove godine, najbolji na natjecanju mogu osvojiti 12.800 eura stipendije.

Rok za prijavu na ovo natjecanje je 22. svibnja, a prijaviti se mogu svi maturanti koji žele upisati neki od preddiplomskih stručnih studija na RIT Croatia i svi oni koji su ranije završili srednju školu, a sada žele upisati RIT Croatia. Natjecanje se sastoji od nekoliko dijelova, a sve nam je objasnila Ivana Silić, voditeljica odjela za upise na jedinom američkom koledžu u Hrvatskoj.

Znanjem do stipendije

Izdvojeni članak

Provela sam dan na američkom koledžu i osjetila dašak potpuno drugačijeg obrazovanja

– Natjecanje iz engleskog jezika i prezentacijskih vještina odlična je prilika za one koji razmatraju upis na RIT Croatia, jer mogu osvojiti vrijedne stipendije. Prvi korak je prijava za natjecanje, naravno. Rok za prijavu je 22. svibnja. Nakon prijave, a prije samog početka natjecanja, kandidati nam moraju poslati svoje dosadašnje svjedodžbe iz srednje škole, kako bismo utvrdili da zadovoljavaju osnovne uvjete za upis. Da bi bili razmatrani za natjecanje, kandidati moraju biti učenici četvrtog razreda srednje škole ili imati ranije završenu školu, a mogu pristupiti natjecanju i ako su već studenti na nekom drugom fakultetu, a razmatraju prebacivanje na RIT Croatia. Oni kandidati koji su mlađi od toga, ne mogu se natjecati za ovogodišnju stipendiju, ali svakako mogu ovom ili nekom drugom natjecanju pristupiti u sljedećim godinama, rekla nam je Ivana.

Prvi dio natjecanja je online kviz iz engleskog jezika. Pitanja će ispitivati poznavanje vokabulara, gramatike i pravopisa. Za one koji ove godine pišu maturu iz engleskog, ovo će biti dobra prilika za još malo vježbe prije mature. Kako nam je Ivana naglasila, kviz će biti kratak i poprilično brz, a svi kandidati koji postignu zadovoljavajuće bodove na kvizu će biti obavješteni da ulaze u sljedeći krug natjecanja.

– Očekujemo da će velik broj pristupnika kvizu zadovoljiti u toj fazi, a priliku za sljedeću fazu namjeravamo dati svima koji u dovoljnoj mjeri vladaju engleskim jezikom da potencijalno mogu studirati na njemu. Kako bismo bili sigurni da su upravo kandidati sami ispunjavali kviz, sve koji zadovolje taj minimum bodova, pozvat ćemo na online intervju. Tu ćemo i uživo utvrditi razinu znanja engleskog jezika, ali i ocijeniti njihovu motivaciju, snalažljivost, sposobnost da se prezentiraju i sl. Ovo je važan dio prve faze natjecanja, jer se na temelju intervjua, u kombinaciji s rezultatima kviza, donosi odluka o finalistima koji onda ulaze u drugu fazu natjecanja, a to su prezentacije, govori nam Ivana.

Zašto baš natjecanje iz engleskog jezika? Zato što je cijela nastava na RIT Croatia na engleskom jeziku! | foto: RIT Croatia

Druga faza natjecanja: prezentacija!

Nakon prve faze natjecanja, odnosno kviza i intervjua, sveukupno 20 pristupnika će dobiti priliku za ulazak u sljedeću fazu natjecanja – 10 natjecatelja koji se natječu za stipendije za studij na RIT Croatia u Zagrebu te 10 natjecatelja koji se natječu za stipendije za studij na RIT Croatia u Dubrovniku.

– Ovo je najzabavniji i najvažniji dio natjecanja! Kandidati će na dan natjecanja dobiti ponuđenih nekoliko tema među kojima će se odlučiti za jednu i u iduća dva sata će imati zadatak da temu istraže, naprave o njoj prezentaciju te je izlože žiriju koji se sastoji od tri člana nastavnog osoblja s RIT Croatia. Naravno, ovaj dio se ove godine također izvodi online, rekla je Ivana.

Nadalje, Ivana nam je spomenula kako za natjecatelje koji se ne uspiju plasirati u drugu fazu natjecanja ovo nije kraj puta do stipendije. RIT Croatia dijeli još stipendije na osnovu uspjeha u srednjoj školi, a dijeli i financijske potpore za studij.

– Financijske potpore dodjeljuju se u sličnim iznosima kao i stipendije, ali se prilikom dodjele ne gleda uspjeh na natjecanju, već financijska situacija pojedinog kandidata. Naime, RIT Croatia već dugi niz godina pomaže studentima koji si ne mogu u potpunosti pokriti troškove studija, na način da im odobri financijsku potporu uz koju im je to moguće. Više od 70% naših studenata studira uz neku stipendiju ili financijsku potporu, dok dio troškova pokrivaju sami, uz pomoć obitelji, studentskog kredita, a često i uz pomoć studentskih poslova, kaže nam Ivana.

Više od 70% studenata studira uz stipendiju ili financijsku potporu, tako da su šanse za dobivanje istih prilično velike. | foto: RIT Croatia

Online okruženje nam daje puno više mogućnosti’

Zanimalo nas je i kako će osigurati svim pristupnicima online natjecanju jednake uvjete, ali i kako će biti sigurni da su baš natjecatelji ti koji su rješavali kvizove.

Izdvojeni članak

Upoznajte profesora s potpuno obrnutim pristupom nastavi: Studenti predavanja slušaju doma, a na satu rješavaju zadaće

– Ako smo nešto svi skupa naučili za vrijeme ove pandemije, to je da u online okružju možemo napraviti puno više nego što smo mislili. Uspjeli smo u samo desetak dana svu nastavu i ocjenjivanje u redovnoj nastavi prebaciti online, te završiti semestar u roku, pa nam onda natjecanje svakako neće biti problem. Kandidati će se morati identificirati na natjecanju, a rezultate ćemo provjeriti i na intervjuu. Najvažnije od svega je da sam kviz nije odlučujući faktor u izboru finalista i pobjednika. Intervju u prvoj fazi, a prezentacije u drugoj fazi, dat će nam puno više informacija i pomoći da nađemo najbolje kandidate. S obzirom da je natjecanje online, važno je da kandidati imaju solidnu internetsku vezu i uređaj preko kojeg se spajaju, ali najvažnije od svega je da znaju engleski i da su vješti u prezentiranju!, kazala nam je Ivana.

10 najboljih osvaja vrijedne stipendije

No, bitno je napomenuti kako ne dobivaju samo najbolji na natjecanju stipendije, već prvih pet najboljih koji se natječu za stipendije za studij u Zagrebu i u Dubrovniku, imaju priliku dobiti stipendiju. Dakle, sveukupno deset natjecatelja može doći do stipendije za studij na RIT Croatia.

U tablici možete pogledati kako će se stipendije dijeliti.

Također, bitno je napomenuti kako se dobiveni iznos stipendije može iskoristiti kao smanjenje iznosa školarine na RIT Croatia te se dobiveni iznos dijeli na četiri godine studija.

Mali korak može promijeniti život

Prijava je besplatna pa predlažem onima koje zanima studij kod nas da ne oklijevaju! Ako se ne prijave, ne mogu niti osvojiti stipendiju! Ovo je jedan od načina da kandidati svojim znanjem i vještinama sami sebi pomognu ostvariti neki cilj, a u ovom slučaju postati dio američkog sveučilišta RIT, na kampusu u Hrvatskoj, na engleskom jeziku i u internacionalnom okruženju. Taj mali korak, prijava, može im promijeniti život i otvoriti vrata koja im se trenutno čine potpuno zatvorenima. Semestar u Americi ili Dubaiju, suradnja sa studentima iz cijelog svijeta, prakse u industriji, sve to može biti dio njihovog studentskog iskustva u budućnosti, govori nam Ivana.

RIT Croatia globalni je kampus sveučilišta Rochester Institute of Technology iz Rochestera u državi New York.  RIT Croatia izvodi studijske programe na dvjema lokacijama, u Zagrebu i u Dubrovniku, a na preddiplomskoj razini možeš upisati Informacijske tehnologije/Web and Mobile Computing (u Dubrovniku i Zagrebu), Međunarodno poslovanje (u Zagrebu), te  Menadžment u turizmuhotelijerstvu i uslužnim djelatnostima (u Dubrovniku).

Nastavni programi i standardi studija na RIT Croatia usklađeni su sa standardima RIT-a, jednog od najvećih privatnih sveučilišta u SAD-u. | foto: RIT Croatia

Studiranje na hrvatskom kampusu američkog sveučilišta

Programi se izvode u potpunosti na engleskom jeziku, a budući da je ovaj kampus dio američkog sveučilišta, studenti po završetku studija dobivaju dvije diplome – hrvatsku i američku. Ivana nam je napomenula kako ta veza s američkim obrazovanjem znači za studente pristup učenja kroz praksu, veliku količinu interakcije na nastavi, poticanje kritičkog mišljenja, korištenje suvremene tehnologije i nastavnih materijala.

Izdvojeni članak

Tips and tricks: Kako preživjeti prebacivanje na drugi faks?

– U našem sustavu potičemo interdisciplinarnost pa tako studenti mogu upisati smjer International Business, a dodatno uzeti minor (skupinu od nekoliko odabranih predmeta u nekom području) iz psihologije, ili upisati Web and Mobile Computing s minorom u Businessu.  Dodatno, tu je mogućnost da studenti provedu semestar u Rochesteru, Dubaiju ili, kroz Erasmus, na nekom od europskih sveučilišta. Puno je razloga koje bih mogla nabrojati, ali možda najvažniji je naš pristup studentima. Oni su u centru svega što radimo, jer je naš najvažniji cilj pomoći im da uspiju i dati im svu dostupnu podršku na tom putu.  Nitko ne voli biti broj, a naši studenti to nama definitivno nisu. S mnogim studentima i diplomantima rado i sama popijem kavu, a čujemo se i iz raznih drugih razloga, govori nam Ivana o prednostima studiranja na RIT Croatia.

Zbog zatvaranja svih obrazovnih institucija, RIT Croatia je svoju nastavu prebacio u online sferu. Veliko iskustvo koje ima sveučilište RIT, omogućilo je uspješno uvođenje online nastave bez velikih poteškoća. Kako bi se što bolje prilagodili potrebama studenata, proveli su malo istraživanje među studentima, a rezultati su im omogućili da studentima pruže najbolje moguće iskustvo online nastave. Kako nam je Ivana rekla, prva faza online nastave je riješena, a sada slijede pripreme za novu akademsku godinu.

Ako sljedeće godine želiš biti dio ovog prestižnog američkog sveučilišta, sada je vrijeme za akciju! Online natjecanje je odlična prilika za doći do stipendije i tako si olakšati studiranje na jedinom američkom koledžu u Hrvatskoj. Jedan test dijeli te od studija u međunarodnom okruženju koji će te pripremiti za međunarodnu karijeru. Više o natjecanju i kako se prijaviti možeš saznati ovdje.

_____________________________________________________________________________

*Tekst je nastao kao dio native studije portala srednja.hr i RIT Croatia.

Online natjecanjem do stipendije od 12 800 eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap