Pretraga

Ono kada kao ‘strukovnjak’ polažeš višu razinu: Evo kako sam se uspjela riješiti straha od mature

A- A+

Facebook mi je nedavno izbacio uspomenu staru sedam godina. Bila sam maturantica i pripremala se za maturu iz Hrvatskog jezika na višoj razini. Iako sam bila ‘strukovnjak’ iz ekonomske škole, polagala sam i višu razinu iz Engleskog jezika. Sjećam se pogleda gimnazijskih profesora kada sam rekla da polažem višu razinu iz ta dva predmeta. Bio je to onaj pogled kada te odmjere od glave do pete i pitaju ‘Ti?’. Ne mogu reći da sam zbog svojeg ‘slabijeg’ obrazovanja za maturu tijekom srednje škole imala strah da ju neću položiti, no valja napomenuti kako sam ja imala jednu prednost od većine svojih vršnjaka – znala sam što želim.

Foto: srednja.hr

Išla sam u srednju školu koja je imala više smjerova: gimnazija, ekonomska, trgovačka, ugostiteljska i ostale strukovne smjerove. Za one koji su išli u gimnaziju znalo se da se pripremaju za maturu jer će nakon srednje upisati neki fakultet. No, kada su skoro svi iz mog razreda rekli da žele polagati maturu, nekim profesorima je to bilo pomalo neobično.

I prije srednje sam znala što želim i to je bila moja prednost

Neobično je bilo i gimnazijskim profesorima kada sam im rekla da polažem višu razinu iz Hrvatskog i Engleskog jer općenito vlada dojam kako ekonomisti ‘puno zaostaju s gradivom’ u usporedbi s gimnazijskim programom. Stvarnost je takva da se gimnazijski i ekonomski program iz Hrvatskog i Engleskog jako, ali jako malo razlikuju. Matematika je drugi par rukava, no učenici iz ekonomske kojima je išla matematika uspjeli su položiti A razinu matematike s čvrstom dvojkom, što je na B razini zapravo četvorka, usudila bih se reći i petica.

No, ja sam i prije srednje škole imala malu, ali važnu prednost naspram svojih vršnjaka – znala sam što želim. Od sedmog razreda osnovne, kada sam se susrela s novinarskom grupom koju je vodila profesorica koja je prije radila na televiziji, znala sam da želim biti novinarka. Kada sam to rekla mami, objasnila mi je da ne postoji srednja novinarska škola te da ću, ako to stvarno želim, morati ići na faks. Ne znam kako, ali već sam tada s 13 godina čvrsto odlučila – novinarstvo it is.

Za nas, ekonomiste koji su išli na maturu, profesorica je držala izborni predmet ‘Dodatna matematika’

I u tom trenutku je, vjerujem, mojoj majci pao kamen sa srca. Znala je da mi za novinarstvo ne treba jaka matematika pa samim time nije bilo potrebno da upisujem gimnaziju gdje bi me, da sam recimo htjela upisati PMF, ta škola pripremila za A razinu matematike. Na upisima u srednju školu upala sam i u gimnaziju i u ekonomsku i odabir je bio – ekonomska. Ako u te četiri godine i odustanem od fakulteta, po završetku srednje imam zanimanje s kojim se mogu negdje zaposliti. Ako odlučim ipak polagati A razinu matematike, tu su pripreme.

Dobra stvar, dapače odlična, koju je moja srednja škola napravila jest da su nama, ekonomistima, u trećem razredu omogućili da za izborni predmet odaberemo i Dodatnu matematiku. Na tom izbornom predmetu nas je naša profesorica iz matematike pripremala za maturu, a rješavali smo i zadatke s prijašnjih matura A razine. Iako mi nije bila potrebna viša razina matematike, svejedno sam odabrala Dodatnu matematiku jer sam znala koliko loše mi matematika ide i da bi mi ovaj izborni dobro došao.

Na kraju sam iz te, nazovimo ju ‘gimnazijske’ matematike imala 5, a iz ‘ekonomske’ matematike jedva 3. I nisam bila jedina iz razreda koja je imala bolje ocjene iz Dodatne matematike, a za takve rezultate bila je zaslužna profesorica jer je mogla puno kvalitetnije raditi s manjim brojem učenika na izbornom predmetu, nego s više od 30 učenika na redovnoj matematici.

Eseja se nisam bojala jer sam voljela čitati lektire

Hrvatski sam oduvijek voljela i pisanje, književnost i gramatika su mi išli bolje nego brojevi. Voljela sam i čitati, tako da sam bila jedna od onih ‘štreberica’ koja je pročitala svaku lektiru tijekom četiri godine srednje škole (ok, osim Judite, priznajem, počela sam, ali nisam mogla to prožvakati do kraja). Tako da mi A razina iz Hrvatskog nije predstavljala nikakav problem.

Iz Engleskog jezika je bila slična situacija. U prilog mi je ovdje išlo i to što sam ja prva generacija učenika koja je imala Engleski jezik kao obvezni predmet od prvog razreda osnovne tako da nisam imala previše posla oko pripreme ispita za maturu.

Fakultet koji mi je bio prvi izbor zahtijevao je položen izborni predmet Politiku i gospodarstvo ili Povijest. S obzirom da smo mi u ekonomskoj povijest imali samo u prvom i drugom razredu srednje, odlučila sam polagati PiG jer sam dio iz gospodarstva učila kroz ekonomske predmete. Nabavila sam gimnazijski udžbenik kojega sam ‘prošla’ svega tri dana prije mature i položila ispit s četvorkom.

Straha od mature sam se riješila puno ranije

Nisam imala tremu prije mature, više je to bila nervoza pomiješana s uzbuđenjem. Ali, nisam imala tremu zato jer sam bila uvjerena kako ja sve znam, jer nitko od nas nije mogao znati koja pitanja će te dopasti, jesu li to baš ona koja ti ne idu ili ih nisi dobro savladao tijekom srednje, nitko nije mogao znati jesu li iz NCVVO-a baš ove godine odlučili postaviti teža pitanja nego prijašnjih godina i slična pitanja koja se svim maturantima roje po glavi.

No, prije mature sam poslušala savjet gimnazijskih profesora koji su nam došli u razred reći kako bi bilo dobro da idemo na školska natjecanja iz nekih predmeta da dobijemo dojam kako će nam matura izgledati. Školska natjecanja vrlo su slična maturama te je to odličan način da vas prođe onaj početni ‘strah’ od prvog ispita na maturi te možete vidjeti koliko zapravo znate gradivo. Ja sam odlučila ići na skoro sva natjecanja iz skoro svih predmeta koji su se te godine održavali u školi.

Izdvojeni članak
punjene paprike

Dan prije mature iz Hrvatskog otrovao sam se punjenim paprikama

Kada danas pogledam – matura je bila puno lakša od ispita na školskom natjecanju

Nisam se uopće pripremala za to niti učila nešto ekstra. Htjela sam vidjeli koliko ja znanja imam u svojoj glavi i koliko se ozbiljno moram primiti učenja za maturu. Realnost je bila takva da iz niti jednog predmeta nisam prošla na županijsko natjecanje, jedino je moja najbolja prijateljica, koja je išla na natjecanja iz istog razloga kao i ja, prošla na županijsko natjecanje iz Engleskog. Sada, koliko me sjećanje služi, usudila bih se reći da su mi ispiti na školskim natjecanjima bila puno teža od mature – ili sam nakon toga puno ozbiljnije počela učiti. Rekla bih da je miks ta dva scenarija zapravo doprinio tome da se pripremim za maturu najbolje što sam znala.

Ako su pak školska natjecanja prošla, a vi ste tek sad nabasali na ovaj tekst, postoji još jedan ‘trik’ kako se riješiti treme i straha od mature kojega je moja mama dala mojoj mlađoj sestri. Jednostavno izađite na ispit iz bilo kojeg izbornog predmeta (koji vam nije obavezni) čisto da iskusite to ‘otvaranje vrećice’ i da vas prođe onaj početni adrenalin prije mature iz Hrvatskog ili Matematike. Moja sestra je zbog tog savjeta izašla na četiri izborna predmeta koji joj nisu trebali za željeni faks i sve je uspjela položiti.

Matura nije toliki bauk

Kada je matura prošla i kada su se s time zbrojili bodovi iz srednje, bila sam 25. na listi na faksu koji mi je bio prvi izbor – Novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Ono što sam htjela od osnovne škole i se ostvarilo i na kraju sam mogla samo odahnuti. No, mnogi bi sada rekli da nije Novinarstvo isto što i PMF i da je to bilo relativno lako upisati, ja se slažem s time. Ali, isto tako smatram da kada učenik zna što želi, bilo da je to Matematika na PMF-u, da će se taj učenik ili učenica pripremati za ono što ga čeka.

Tako da, bili vi u gimnaziji ili ekonomskoj ili nekoj drugoj četverogodišnjoj srednjoj školi, nadam se da vam je ovaj tekst barem malo olakšao pogled na maturu i da ona nije toliki bauk kojega se treba bojati. A ako i padnete maturu, uvijek postoji jesenski rok ili ju možete pisati iduće godine ponovno, a tu godinu ‘pauze’ između srednje i faksa možete iskoristiti za istraživanje onoga što vam se sviđa i možete vidjeti je li to uistinu za vas. Tko zna, možda onda tada shvatite da to što ste željeli nije onako kako ste zamišljali i onda možete izabrati neki drugi faks. Nije sve tako sivo!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap