Pretraga

Ova su pitanja s državne mature izazvala bijes maturanata

A- A+

Svake godine tijekom provođenja ispita državne mature, pojave se i neka pitanja, koja iz različitih razloga izazovu poplavu reakcija među maturantima. Dakako, najglasnije su uvijek pritužbe, koje su ponekad opravdane, no katkada su razlozi samo traženje alibija za neuspjeh. Evo nekih takvih pitanja. Svakako ih promotrite, budući da su se pojedina ponovila kroz više godina.

U dosadašnjih pet provedenih državnih matura, u moru pitanja koja su bila postavljena učenicima, bilo je i onih koja su izazvala lavine prosvjeda, kontroverzi, a s druge strane pojedina su okarakterizirana kao sporna isključivo radi svoje težine, odnosno malog broja maturanata koji ih je riješio točno.

Izdvojeni članak

Maturanti se ne kane prestati boriti oko Mice Tribarčeve i Šepavog

Što je lužnato – krv ili kišnica?

Iz kemije je u školskoj godini 2012./2013. postavljeno pitanje, koje je izazvalo kontroverze i među maturantima, ali i među profesorima.

Glasilo je – koja je supstanca lužnata odnosno ima ph vrijednost iznad sedam?

Među ponuđenim odgovorima bili su sok od rajčice, sok od limuna, krv i kišnica. Istog dana kada je završio ispit maturant Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u Zagrebu nam je rekao.

– Ovo pitanje bilo je u testu i prošle godine. Nama su ponuđeni odgovori bili sok od rajčice, sok od limuna, krv i kišnica. Jedan profesor iz naše škole se žalio na ovo pitanje jer i krv i kišnica mogu pod određenim okolnostima biti i kisele i lužnate. Kišnica je u Španjolskoj katkada lužnata, a ponekad i kod nas, ali je točan odgovor krv, objasnio nam je Filip iz spomenute škole.

Kada je riječ o hrvatskom jeziku tu su polemike redovne, što nije ni čudo, obzirom da se ni struka ne može dogovoriti oko pojedinih postulata.

Izdvajamo pitanje, postavljeno na osnovnoj ili B razini – koji je pravilan oblik glagolskog priloga glagola kliktati?

  • klikčući

  • klikćući

  • kliktajući

  • kliktavši

Točan odgovor bi bio klikćući, a dalo ga je 2011./2012. tek 9,36 posto svih koji su dakle polagali osnovnu razinu hrvatskog.

Izdvojeni članak

Najteži predmeti na jesenskom roku mature zabilježili 6,5 tisuća prijava

Mica Tibarčeva predstavljala jabuku razdora

Veliku buku, a nakon što su se strasti smirile i zezancije epskih razmjera izazvalo je pitanje ‘Je li u čamcu u odlomku iz Ribanja i ribarskog prigovaranja bilo tri ili četiri osobe?’

Kada je riječ o hrvatskom jeziku, generaciji maturanata 2012./2013., Krleža je ‘donio’ dosta pomutnje.

Rijetko tko je nakon ispita iz hrvatskog jezika bio definitivno siguran koji je točno uzrok smrti lika iz djela ‘Povratak Filipa Latinovicza’, Mice Tribarčeve, a još neka pitanja maturantima su bila sporna poput onog tko je točno ‘Šepavi’.

U dijelu teksta iz romana ‘Povratak Filipa Latinovicza’ koji je je maturantima ponuđen i na temelju kojeg su morali odgovarati na pitanja, za lik Micu Trebarčevu stoji sljedeće: ‘U Blatu prerezala je sebi Mica Trebarčeva pupak srpom rđavim, pak se zapalila sva i umrla u najvećim mukama, a u Blatu se misli da je tu nevinu smrt skrivila stara Mikleuška.’

Iako su mnogi mislili da je uzrok njezine smrti požar, zapravo je riječ o upali, što se pokazalo kad su objavljena rješenja iz hrvatskog jezika. Ogorčenje maturanata je bilo tolikih razmjera da su pokrenuli i Facebook stranicu ‘Iskopati Micino tijelo te obdukcijom saznati pravi razlog smrti’ na kojoj su izricali svoju tešku sudbu izazvanu ovim pitanjem. Inače ta grupa još uvijek postoji te ima nemalih 5 187 članova.

Matematika B razini prošle je godine zadavala glavobolju maturantima

Nakon što je prošle godine proveden ispit iz matematike niže razine, bilo je puno prigovora maturanata, koji su smatrali da im je postavljen kudikamo teži test, nego li prethodnim generacijama.

U fotogaleriji pogledajte neka od pitanja iz tog testa pa ih pokušajte riješiti!

Ova su pitanja s državne mature izazvala bijes maturanata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap